Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Astma, cukrovka i úzkosti: Které celebrity otevřeně promluvily o svých nemocech?

  • Astma, cukrovka i úzkosti: Které celebrity otevřeně promluvily o svých nemocech?
    4. listopadu 2022 | 06:00

    Při pohledu na slavné hvězdy si možná říkáte, že vedou naprosto dokonalý život, ve kterém není prostor pro potíže. Zdání ale klame. Celebrity mají stejně jako my, obyčejní smrtelníci, své kostlivce ve skříni v podobě zdravotních problémů, o kterých se ale některé z nich nakonec nebály veřejně promluvit. 

    Díky slávě a tučným kontům si mohou dopřát téměř cokoliv, pevné zdraví si ale za peníze koupit nemohou. Své slavné jméno ale často využívají k tomu, aby povědomí o nemoci rozšířili ve společnosti, a ostatním tak dali najevo, že na to nejsou sami.

  • Billie Eilish (20)

    V pouhých sedmnácti letech se Billie Eilish stala naprostou megastar a dokázala si podmanit miliony fanoušků po celém světě. Přestože může na první pohled působit jako svérázná a sebevědomá dívka, která si jde za svými sny, její život má také svou stinnou stránku. Tu tvoří hned několik zdravotních problémů. Vedle depresí a záchvatů úzkosti jí byl v jedenácti letech diagnostikován Touretteův syndrom. Ten se u ní projevuje například mírným vypoulením očí, záškuby nebo nervovými tiky.

  • Bella Hadid (25)

    Jedna z nejúspěšnějších modelek současnosti trpí od čtrnácti let lymskou boreliózou. Stejnou nemocí trpí také její matka Yolanda a mladší bratr Anwar. Denně tak Bella Hadid musí bojovat s příznaky, jako jsou nepravidelný srdeční rytmus, bolesti hlavy či kloubů, pocení, nevolnosti, dýchací potíže, úzkosti nebo zmatenost. "Ovlivnilo to mou paměť, takže jsem si třeba nemohla vzpomenout, jak se dostanu do Santa Moniky z Malibu, kde jsem žila. Nemohla jsem řídit. Byla jsem moc nemocná. Musela jsem prodat i svého koně, protože jsem se o něj nedokázala starat,“ uvedla pro Evening Standard v roce 2015.

  • Ryan Reynolds (45)

    Charismatický herec již od dětství bojuje s úzkostí. "Úzkostmi trpím celý život. Občas mám pocit, jako bych měl uvnitř sebe dvě osoby," uvedl. O svých duševních problémech se ale nebojí otevřeně mluvit a několikrát uvedl, že mu s těmito stavy pomáhá hlavně jeho žena, herečka Blake Lively, se kterou má tři dcery a nyní čeká čtvrté dítě. Herec tvrdí, že je povinností každého rodiče mluvit a diskutovat o tomto tématu a že je třeba mluvit nejen s dětmi, ale také obecně s širokou veřejností.

  • Halle Berry (55)

    Do svých dvaadvaceti let byla herečka Halle Berry naprosto zdravá. Pak jednoho dne upadla do kómatu a následně lékaři zjistili, že trpí cukrovkou 1. typu. Najednou tak byla odkázána na dávky inzulinu. Herečka se ale rozhodla proti této nemoci bojovat zdravým životním stylem a pravidelným cvičením. Vypracovanou postavu má hlavně díky tomu, že právě kvůli nemoci na sobě začala pořádně makat. Od roku 2007 inzulin nepotřebuje a lékaři upravili její diagnózu na cukrovku 2. typu.

  • Emilia Clarke (34)

    Herečka má za sebou od začátku roku 2011 dvě život ohrožující krvácení do mozku. Poprvé se problém objevil při cvičení, kdy náhle ucítila ostrou bolest hlavy a zkolabovala. Magnetická rezonance následně potvrdila, že jde o aneurysma, tedy výduť mozkové tepny, která vyžaduje okamžitou operaci. Další mozková příhoda ji potkala v roce 2013. "Je opravdu pozoruhodné, že po všech těch operacích mozku normálně mluvím, artikuluji a žiji život absolutně bez následků. Jen opravdu velmi malé procento lidí takové zákroky vůbec přežije,“ svěřila se Emilia Clarke v rozhovoru pro BBC.

  • Morgan Freeman (83)

    Uznávaný herec Morgan Freeman trpí chorobou, která mu způsobuje neuvěřitelné bolesti, příznaky se však snaží neustále skrývat. Jeho nepříjemný zdravotní problém, který ho vyřadil hned z několika běžných činností, herci způsobila autonehoda, která odstartovala jeho chronický stav. Slavný herec trpí fibromyalgií, na kterou bohužel neexistuje léčba. Bude s ní tak muset bojovat až do konce života. Nemoc způsobuje dlouhodobé bolesti po celém těle. "Musím se zkrátka zaměřovat na ty pozitivní věci. Pořád mohu hrát golf a stále ještě mohu chodit po zemi, to mě dělá šťastným,“ řekl herec pro časopis Esquire.

  • Pink (42)

    Nepříjemnou nemocí trpí také slavná zpěvačka Pink. Již několik let bojuje s těžkým astmatem. Mnohokrát se stalo, že s touto nemocí skončila v nemocnici. "Probudila jsem se uprostřed noci a nemohla jsem vůbec dýchat. Byly to nejhorší momenty v mém životě," uvedla. 

  • Selma Blair (49)

    V roce 2018 byla slavné herečce diagnostikována roztroušená skleróza. S příznaky však bojovala již od dětství. Pravidelně ji trápily horečky, různé bolesti nebo deprese a došlo to až do fáze, kdy jí přestaly fungovat nohy. Když tak po letech konečně zjistila příčinu těchto stavů, pustila se do boje. Podstoupila chemoterapie i transplantaci kmenových buněk, které jí výrazně pomohly. Na veřejnosti je však často viděna s holí nebo asistenčním psem, který jí pomáhá s pohybem. Selma však dokazuje, jaká je neuvěřitelná bojovnice, a nechce, aby ji nemoc jakkoliv omezovala. Letos dokonce soutěžila v pořadu Dancing with the Stars, v něm se stala dokonce favoritkou. Bohužel soutěž musela nedávno opustit, protože trénování bylo pro její zdravotní stav příliš náročné.

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.