Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alena Kupčíková: Dyslektik žije v chaosu, který se musíte naučit milovat

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
6. června 2022 | 06:00

Na cestu životem je každý něčím obdařen, ale někdy dostaneme do vínku i na první pohled zcela neškodné překážky, které však život mohou pořádně ztrpčit. Například lidé, kteří se narodí s dyslexií, mohou čelit posměchu už od malička. Jak tento handicap ovlivní člověka, o tom bude další díl pořadu Nejsi v tom sama s umělkyní Alenou Kupčíkovou.

Alena Kupčíková je autorkou mnoha úžasných děl, ale největší rozruch udělaly její Chlupatice, tedy díla, která tvoří z pubického ochlupení. Alena trpí dyslexií a dysgrafií a i kvůli tomu založila neziskovou organizaci pro podporu dyslektických dětí DYS. „Já ještě navíc trpím dysortografií, což je porucha, kvůli které nejsem schopna vnímat správně gramatiku, a na mém psaném projevu je jasně vidět, že něco není v pořádku,“ vysvětlila umělkyně.

U Aleny se problémy projevovaly už v předškolním věku a kvůli svým neobvyklým projevům byla poslána na psychologické vyšetření. Naštěstí i v tehdejším těžkém socialismu, kdy bylo na tyto poruchy nahlíženo ještě jinou optikou, shledal odborník, že je chytrá, jen nesoustředěná. Mnohdy se totiž člověk, jenž trpí některou z těchto vad, rychle odsuzuje a přisuzuje se mu nižší intelekt, přestože tomu tak ve skutečnosti není.

Poruchy, kterými trpí Alena, postihují docela vysoké procento lidí a celoživotně jim komplikují život. Aby mohlo dojít k snazší integraci do školních lavic, vytvořila Alena multimediální slabikář a testy, které slouží k odhalování a prevenci dyslexie a dysgrafie u předškolních dětí. Také založila Den dyslexie, který připadá na datum 9. září.

Pokud byste chtěli vidět nejnovější umělecká díla této výtvarnice, potom máte již brzy šanci. V úterý 28. 6. od 18 hodin v Nové síni v Praze má vernisáž její výstava s názvem Já+Já. O životě s dyslexií a o všem, co to obnáší a do čeho v životě zasahuje, jsme si popovídaly v našem rozhovoru.

Video se připravuje ...