Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Vlastina Svátková: Já bych děti v pětačtyřiceti fakt nechtěla

7. února 2022 | 06:00

Když se rozdávaly talent, vkus a krása, musela se stavit opakovaně. Do čeho se pustí, to se jí mimořádně daří. Už dávno není jen herečkou. Vlastina Svátková (39) je původem Slovenka, ale v Čechách už zapustila kořeny. Herectví stále častěji nahrazuje psaním, navrhováním šperků – nebo tím, že si konečně tvoří domov svých snů. Ve vilce u lesa žije s mladším mužem a třemi syny.

Čtyřicítku oslavíte za měsíc. Jak moc se liší nynější Vlastina od své mladší, dvacetileté verze?

Před dvaceti lety jsem byla holka, která neuměla být sama, ticho bylo pro mě nepříjemné. Dnes ticho miluju, v samotě je mi příjemně. Už nepotřebuju od sebe utíkat, vím, co od sebe můžu čekat, rozumím své komplikovanosti, vím, odkud pramení. Nezlobím se na sebe, když selhávám, když nemůžu, když se neusmívám nebo nemám na nic náladu. Nepřetvařuji se, neschovávám hlavu do písku, když přijde konflikt. Možná tou čtyřicítkou přichází hluboké uvědomění, že jsem v půlce života, první půlku jsem se pořád někam honila, v neustálých pochybnostech, stresu a hledala samu sebe. A teď je čas s tím přestat a smířit se s tím, co mi bylo naloženo, co jsem si na sebe naložila já sama a přestat si pořád házet polena pod nohy.

Jakou radu byste svému mladšímu já dnes dala?

Neřeš hovadiny. Ale ona je stejně bude řešit a musela řešit, protože je to proces růstu. Dnes se tomu můžu jenom smát, jak jsem si myslela, že když neudělám maturitu, tak skončil život. Do stavu klidného štěstí musíte doplout přirozeně a většinou na základě něčeho, co by vám předtím přišlo příliš obyčejné: jako třeba slunce v obýváku, ptáci, kteří vás vzbudí svým zpěvem v šest ráno... Dítě, které mě třikrát obejme, když ho vyzvednu ve školce. A propos, takhle jsem se nedávno rozbrečela dojetím, když jsem viděla ve školce cizí holčičku, která skočila kolem krku svému dědečkovi. Tohle jsou pro mě okamžiky opravdového štěstí a smyslu života. Ale to ta holka ve dvaceti nemůže ještě vědět.

Jako malá jste toužila být popelářkou, proč?

Protože jsem jako dítě žila v představě, že lidé vyhazují poklady a popeláři je pak objeví. Tahle vášeň mi zůstala dodnes. Jen nehledám na smetišti, ale v antiku, na bazarech, v second handech. Jako malá jsem si zalezla u babičky do sklepa a prohrabávala krabice se starým oblečením ze šedesátých let. Už tehdy jsem věděla, že jsou to věci, které se zase budou nosit a budou vzácné. Stejně tak jako starý nábytek. Můj dům je nakombinován z takových pokladů: nadčasový design je něco, co nikdy nevyjde z módy. A stolek z let šedesátých spolu s moderní sedačkou může vytvořit dokonalý celek, když máte pro tyto věci cit.

Podívejte se na rozhovor s Vlastinou:

Video se připravuje ...
Vlastina Svátková buduje vysněné bydlení: Záchodová mísa v obýváku! Proč? • VIDEO: Markéta Reinischová

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...