Vybavení, které potřebujete na běhání? Sportovní podprsenka a dobré boty!

Vybavení, které potřebujete na běhání? Sportovní podprsenka a dobré boty!
6. ledna  2022 
 06:00

Běhání je sport, který je mi nadmíru sympatický. Už kvůli tomu, že k němu nepotřebujete žádnou permanentku. Prostě si vezmete tenisky a vyrazíte do ulic města, do parku nebo do lesa. Jednoduché. Nebo ne? Když jsem se rozhodla, že také začnu běhat, zajímalo mě, jestli si na to musím pořizovat speciální oblečení a obutí. Podívejte se, co doporučuje trenérka Anna Rohulánová. 

Nedávno jsme s kamarádkami řešily, v čem vlastně budeme běhat. A za chvíli jsme se shodly na tom, že ženy k vybavení na běh přistupují úplně jinak než muži. 

Muži si totiž nejdříve pořídí vše nutné od bot přes funkční oblečení po hodinky, které měří tep a vzdálenost a kdo ví, co ještě. Především pokud to má hodně technických parametrů, které se dají nastavovat nebo alespoň porovnávat. 

Žena začátečnice si vezme tepláky a oprané tričko. V době, kdy padne tma, se jde proběhnout někam, kde potká co nejméně lidí, aby je neděsila svým rudým obličejem a příšerným běžeckým stylem. Teprve když se v této aktivitě zlepší, začne si kupovat profi výbavu. Třeba hezky barevné boty. 

Video se připravuje ...
Pro běžkyně začátečnice o vybavení na sport • VIDEO: Adam Balažovič

Co z toho je lepší? Jaké vhodné vybavení na běhání bych si měla pořídit, jsem se ptala trenérky Anny Rohulánové, která se stará o běžce v kurzech jdubehat.cz. Jeden z těchto kurzů jsem sama vyzkoušela a je to báječná věc.

Navzájem se tam všichni hecují a holky, které to zkusí, většinou pokračují dalšími kurzy, které jsou už náročnějšího rázu. Díky tomu si zvyšují kondici. Trenérka Anna mi řekla, že oblečení pro začátek není tak důležité, ale že bych měla investovat do bot. A do pevné sportovní podprsenky. 

Když budete běhat alespoň půl hodiny několikrát týdně, zlepší se vám kondice a zároveň budete hubnout. Jen nesmíte přepálit začátek, abyste se hned při prvním tréninku neodrovnala a abyste měla příště chuť opět se obout do běžeckých bot a vyrazit na okruh. 

Tipy, jak začít běhat a vydržet, si přečtěte zde.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji