Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Roman Tomeš ze Slunečné: Doufám, že jsem synovi nezpůsobil trauma

Video se připravuje ...
Roman Tomeš ze Slunečné: Doufám, že jsem synovi nezpůsobil trauma
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
27. srpna 2020 | 06:00

Romana Tomeše (32) možná znáte z muzikálových rolí v Divadle Kalich, ale rozhodně budete vědět, že začíná už druhou sezonu seriálu Slunečná, kde hraje Tonyho. Romana jsme zastihli i s manželkou a dvěma syny na vystoupení pro děti. Jaké výchovné metody doma používají, jak učí své děti a co všechno nás čeká ve Slunečné, to se dočtete v rozhovoru.

Romane, kdyby vás Karol a Kvído požádali, abyste pro ně napsal písničku, co byste na to řekl?

Jelikož jsem sám otec a vím, jak moc se někdy hodí, když máte dětem co pustit – a je fakt, že těch českých tvůrců věcí pro děti moc není – tak logicky bych řekl ano, a moc rád.

Nenapadlo vás s Míšou, že byste se do toho pustili sami?

Tak my tvoříme doma pro děti, ale ve velkém měřítku pro všechny děti v republice, to nás ještě nenapadlo. Právě proto ovšem kvituji tento projekt, protože od dob Dády v podstatě nebyla žádná takováhle postava, která by ten dětský svět naplňovala, a je super, že přišla.

Kam tedy vy osobně sáhnete, když chcete děti naučit něco hravým způsobem?

Většinou používáme naše hudební nástroje, kdy si spolu hrajeme, zpíváme a rytmizujeme, a když nám dojdou síly, tak se nebojíme pouštět něco na YouTube. Oni milují písničky, které je učí písmenka, čísla nebo jen zpívat.

Karol a Kvído mají písně i na zahnání strachu ze zubaře a podobně... Jak bojujete vy s těmito démony?

Měli jsme problém v tom, že si náš starší syn nechtěl čistit zuby, takže jsem mu našel seriál Byl jednou jeden život a tam byl díl o zubních kazech a o Kazoších, kteří po nocích ničí zoubky, když si je nečistíme, a on když to viděl, tak se rozplakal, že nechce mít Kazoše, a od té doby mě nutí si po nocích čistit zuby. Musím říct, že to rozhodně zabralo, takže takovýhle příklad se někdy hodí, jen si musí člověk dávat pozor, aby to v dětech nevyvolávalo zbytečné bloky nebo trauma do budoucna.

Začala nová sezona Slunečné, vy jste tam také složil písničku. Jak k tomuhle došlo?

Manažer ze Slunečné mě oslovil, jestli bych nemohl udělat letní hit. Přišlo mi, že je to trochu neskromné, ale zeptal jsem se, o čem by to mělo být. „Něco lehkého, ať na to lidi tancují,“ bylo mi řečeno. Tak jsem to zkusil a včera jsem zjistil, že po třech týdnech to má přes milion zhlédnutí, tak z toho mám obrovskou radost. Možná se po úspěchu téhle letní bude dělat i vánoční, ale to se ještě uvidí!

Můžete poodhalit, co všechno se v nové sezoně stane?

Samozřejmě toho vím spoustu a diváci se budou divit, co všechno se tam stane, ale nejsmutnější je, že vám to nemohu prozradit! Jediné, co mohu říct, je, že to není kec a opravdu je na co se těšit! Čekají vás velké věci, které jen tak někdo nečekal, takže se dívejte.

Když jste začínali v seriálu, tušili jste, že to bude takhle úspěšné?

Nikdo netušil, jaký se z toho stane fenomén. Dokonce teď jak jezdíme s letní písničkou po městech a táborech s naším žlutým autobusem Slunečná, tak tam jsme svědky toho v realitě, jak je to úspěšné. Zajímavé je, že to milují hrozně děti a skáčou po nás, brečí a vřeští a vypadá to jak za dob Lunetiků!

Co když se z toho stane další Ulice? Dovedete si představit, že hrajete 15 let v jednom seriálu?

Nedovedu a myslím, že to ani nikdo z nás nechce. Aby to zůstalo kultovní, tak by se to nemělo stát nekonečným seriálem, protože to pak ztratí originalitu a výjimečnost. Můj názor je, že do dvou let to skončí, ale pokud to budou diváci chtít, tak proč by producenti seriál utínali?

Vaše kolegyně Denisa Nesvačilová mi řekla, že za půl hodiny uběhne deset kilometrů a podojí kozu. Jaké věci jste se při natáčení naučil vy? A jsou vám třeba užitečné?

To je zajímavá otázka. Já se přiznám, že jsem kluk z vesnice, takže všechny věci jako dojení a starost o zvířata včetně drobných oprav, které na farmě děláme, tak tím vším jsem si jako dítě procházel a není to pro mě žádná novinka. V podstatě se tam vracím domů, do svého dětství. Naopak než bych se něco učil, tak tam přináším něco, co jsem se naučil a co využívám. Jinak tam nic náročného není.

Tohle je takový opravdu velký televizní debut. Očekáváte další nabídky, nebo dokonce už nějaké jsou?

V rámci seriálů je to druhý seriál, dělal jsem předtím ještě Doktory z Počátků a také film s Karlem Janákem Lovení. Teď nevím, snažím se věci moc neřešit a nechat je přicházet a zatím se mi to v životě osvědčilo, protože potom nejsem zklamaný. V každém případě si myslím, že je to pro nás všechny, kteří v tom seriálu hrajeme, taková dobrá startovací pozice, a doufám, že to mnohým z nás pomůže.

 

Video se připravuje ...