Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

David Matásek: Žena mě v kuchyni k ničemu nepustí, ale mytí oken si vyloženě užívám!

30. listopadu 2020 | 06:00

Herec David Matásek (57) rozhodně není typ tichého muže, vždycky je o něm slyšet. Ať už kvůli zajímavé práci nebo přátelství s Danielem Landou. Upřímně, co si budeme povídat, je to muž, který má charizma. A také nás baví, protože má přehled, zkušenosti a mozek. Těžko říct, zda si to myslí i jeho manželky, ale to nás nemusí trápit. My si s ním chceme jen povídat, viďte. Tak pojďte na to spolu se mnou.

Kdyby se divadla už nikdy neotevřela, co byste dělal za profesi?

Rentiér? Ne, vážně. Já nevím, já mám svoji práci rád. Ta možnost stále něco nového zkoušet a objevovat, potkávat se s novými lidmi, s mladšími kolegy, to není úplně časté. To také vyžaduje trochu dětské duše, hravosti. Já bych asi neměnil.

Jak prožíváte, respektive přežíváte druhou vlnu?

Určitě je to horší. To nové a nezvyklé už pominulo a teď vím, že po otevření nás čeká spousta práce s nastartováním těla a mysli, s osvěžením zaprášených textů a inscenací. V září jsem opravdu bojoval s nízkou profesní sebedůvěrou, s hledáním smyslu a společenské potřeby naší práce.

Čím si teď vyděláváte?

Načítám audioknihy. To je celkem nový fenomén, lidé si poslech literatury velice oblíbili, a to je dobře. Trpělivost s četbou bohužel klesá, nemáme čas si sednout s knihou a hluboce se začíst. Tak se většina knih načítá jako audioknihy a lidé je poslouchají v autě, v práci nebo na chatě. Tam, kde by se generace neshodly na výběru hudby, nastupuje audiokniha.

Máte z něčeho strach?

Někdy ano. Hlavně v noci, kdy všichni kolem spí. Ne o sebe, ale o mámu, pro kterou by onemocnění znamenalo velké komplikace, bojím se o existenci, jestli bude ještě divadlo sloužit, jestli lidé vůbec o tu službu stojí, jestli to není něco zbytného, něco, na co už nebude nálada ani čas. Možná že takové zamyšlení je i trochu potřeba.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...