Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Inspirace pro dámy 50+ i 80+: Za co sklidily úspěch v roce 2023 Pavlová, Švandová či Rottrová?

28. prosince 2023 | 06:00

Závěr roku přímo vybízí k bilanci uplynulých měsíců. Dnes se retrospektivně poohlédneme za výraznými ženami společnosti, jež inspirují svým talentem, činy i módním stylem. Navzdory rozdílným profesím je totiž spojuje společný jmenovatel – vytříbený vkus s jistou dávkou kýženého šmrncu, kterým dokazují, že přibývající roky nejsou rozhodně tabu. Jaký střih vyzdvihla do módního nebe první dáma Eva Pavlová (59), jaké je tajemství stylu herečky Jany Švandové (76) a co se lze přiučit od zpěvačky Marie Rottrové (82)?

Oplývat vytříbeným stylem i dávno po padesátce není nedosažitelnou metou. Výrazné tváře české společnosti jsou toho zdárným příkladem. V čem okouzlily námi vybrané dámy, které nezamrzly v oblékání?

Eva Pavlová průkopnicí kontroverzní siluety

První dámě za téměř 10 měsíců ve funkci vykrystalizoval vytříbený styl za pomoci týmu módních odborníků. Okouzlovala však zejména v počátcích, valné pozitivní ohlasy sklidila za druhý inaugurační model v zářivě fuchsiové tonalitě. Exkluzivní barva přinášející svěží vítr nebyla však jediným okulibým prvkem modelu z vlněného double žoržetu. Designérka Štěpánka Pivcová si dala záležet vedle kvalitního materiálu a specifické barvy i na výjimečném střihu přidávajícím na ženskosti. Peplum silueta hodná výjimečných okamžiků však nebyla vždy oblíbenou.

Před dvěma dekádami totiž silueta s dramatickým důrazem na ženský pas a s výrazným volánem nevyznívala přílišnou sofistikovaností, jako je tomu nyní. Místo kombinace s midi či maxi sukněmi nebo s elegantními širokými palazzo kalhotami totiž zdůrazňovala zejména topy v kombinaci s nepříliš oblíbenými upnutými džínami. Nosila se ale i na velmi krátkých délkách šatů, které si s noblesou příliš netykaly.

Kam až sahá historie tohoto střihu, kdo ho vedle Evy Pavlové vynesl a kteří designéři mu dodali značnou exkluzivitu? To se dočtete v našem článku zde:

Které boty Evy Pavlové v roce 2023 sklidily úspěch, a které naopak? To zhodnotila designérka obuvi Karin Onderková: 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Jana Švandová lektorkou minimalismu

Herečka Jana Švandová vnese svým příchodem na jakoukoli společenskou událost nebývalou noblesu i přes to, že jsou její modely charakteristické čistými, velmi jednoduchými střihy. Neznamená to však, že by zaváněly přílišnou fádností, i docela obyčejný look v jejím případě vyznívá trendy dojmem. V oblibě má zejména kombinaci bílé košile a černých kalhot spolu se sakem totožné barvy.

Tajemství úspěchu však tkví v onom střihu. Místo klasické košile kopírující siluetu, jež je příkladem typického oděvu do prostor kanceláře, volí oversized verzi, kterou doprovází i širší střih kalhot. Černé kalhoty nosí nejen s oblíbenou bílou košilí, ale nebojí se ani flitrovaných topů, ke kterým starší dámy přistupují leckdy zdrženlivě. Ba naopak, flitry s metalickým odleskem by do šatníku měly zařadit především zralé ženy – vzhledem k tomu, že do tváře odlesk dodává mladistvější vzhled. Česká herečka nesází jen na unitární spektrum barev, ale i na poměrně výrazné barvy – od královské modře až po signální oranžovou. Vynesla je zejména na šatech midi délky, které – jak jinak – dominovaly okázalým minimalismem bez příkras.

Marie Rottrová v mladistvých barvách

Mladistvý vzhled přenášejí do looku nositelek zejména ony metalické zářivé odlesky, ale i světlé výrazné spektrum barev. Toto hraje prim ve stylu dvaaosmdesátileté zpěvačky Marie Rottrové, která se na nedávném slavnostním křtu kalendáře Proměny vyjímala v lesklé blůzce zlatavého tónu. Na lesk nedá dopustit především na topech, které jsou součástí i jejích pěveckých vystoupení. Nejinak tomu bylo na koncertě zpěvačky Yvetty Simonové na počest jejích 95. narozenin, kde Marie Rottrová vystoupila v metalickém topu v zavinovacím střihu, který doplnila černou sukní v lady délce. Neobvyklou barevnou kombinací není u významné české zpěvačky ani bělostný monochromatický look.

Podívejte se do naší fotogalerie, kde naleznete nejlepší modely nejen těchto dam, ale i kupříkladu herečky Ivany Chýlkové (60), která dbá zejména na důraz na ženský pas, stejně tak jako herečka Kateřina Brožová (55) či zpěvačka Helena Vondráčková (76). Inspiraci naleznete i v zářných barvách herečky a zpěvačky Petry Černocké (74) či herečky a moderátorky Michaely Dolinové (59). Čistý minimalismus se pak vedle Jany Švandové objevuje i v šatníku modelky Pavlíny Němcové (51).

Elegantní outfit za výhodnou cenu pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová