Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vynesla ji Eva Pavlová i Harry Styles: Kontroverzní silueta je zpět a raketově stoupá do módních výšin!

30. března 2023 | 06:00

Rozšířená silueta, která vzniká v pase zejména opulentním, vyčnívajícím volánem s dramatickým důrazem na ženský pas, sklízí rozpačité názory. Peplum střih, jenž zapadl bezmála na dekádu v zapomnění, se však opět vyškrábal z módních útrob a míří do absolutních výšin. Tento fakt stvrdilo v poslední době hned několik známých celebrit, které siluetu přesýpacích hodin vynesly. Kdo jí přišel na chuť a odkud se vlastně vzala?

Že je tato silueta po staletí odolná a opětovně se hlásí o slovo, značí její dlouhá historie sahající až do starověkého Řecka. Z původního útvaru peplos, což jsou vrstvené obdélníkové kusy látky, jež byly zpevněny horizontálním přepásáním, vznikla novodobá podoba. V minulosti volánek vzniklý řasením se přenesl do nynějších modelů. Bavíme se tu především o blůzkách, topech či korzetech s přídavnou rozšiřující se látkou, které byly později v oblibě i v období renesance a viktoriánské éře. Následně ve 40. a 80. letech zpodobňovala navýsost elegantní styl doplněný o úzké pouzdrové sukně, které pospolu tvořily kostýmek. Souzněl pak s doplňky, jako jsou rukavičky či klobouky.

Od Řecka do počátku nového tisíciletí

Přenesme se v čase do roku 2010, kdy se tento střih dostal opět do povědomí. Pároval se především s úzkými džínami, k vidění byl i na minišatech kopírujících křivky s výrazným volánem v pase. Přehnané siluetě přesýpacích hodin však v tomto znění odzvonilo a s nástupem aktuálních trendů vyznívá daleko uvolněnějším dojmem. V kolekcích na tento rok u americké návrhářky Tory Burch či brandu TOVE Studio je zastoupena v podobě peplum topů s korzetovým živůtkem v kombinaci s volnými maxi či midi sukněmi, ale i pohodlnými palazzo kalhotami.

Trendy 2023

Kromě korzetů s rozšířením můžeme působivou peplum siluetu spatřit na blůzkách či tričkách s dlouhými rukávy, na topech s hranatým výstřihem či košilích s balonovými rukávy. Výjimku netvoří ani na svrchnících typických pro přechodná období – tedy bomberech i křivácích. A pokud si s těmito křivkami chcete pohrát po svém, pořídit si můžete pouze opasek onoho střihu, který můžete doplnit k minimalistickým šatům, tričku nebo overalu.

Raketový vzlet

Do opětovného povědomí se také silueta dostala díky stvrzujícímu podpisu celebrit i žen vysoce postavených ve společnosti. A nemusíme chodit daleko. Ukázkovým příkladem vysoce elegantního, luxusního peplum stylu byl inaugurační model vynesený první dámou Evou Pavlovou. Vyjímala se v fuchsiovém modelu z vlněného double žoržetu pocházejícího z dílny designérky Štěpánky Pivcové. Sako v kombinaci s pouzdrovou sukní v moderní svěží barvě vneslo do tohoto historického okamžiku svěží vítr.

Video se připravuje ...
Prezident Pavel s manželkou Evou vrátili na Hrad ukradenou standrartu a pozdravili občany z balkonu • VIDEO: Česká televize/Blesk

Nedávno se tento střih objevil i na princezně z Walesu v podobě sukňového kostýmku v námořnické modři dekorované decentním květinovým motivem. Peplum model z kolekce Pre-Fall 2023 značky Erdem vynesla na bohoslužbu při příležitosti oslav Dne Commonwealthu.

U těchto dam ale nekončíme. V hojném zastoupení byl totiž k vidění i na letošním udílení cen britské populární hudby BRIT Awards. Na tuto událost ho vynesl charismatický zpěvák Harry Styles v podobě černého obleku značky Nina Ricci, který byl navíc doplněn o opulentní 3D květinu. Do černé se zahalila i hvězda seriálu Emily in Paris herečka Camille Razat, konkrétně do modelu z jarní kolekce Roberta Wuna.

Stylový outfit za výhodnou cenu pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na ty nejlepší modely v peplum střihu se podívejte do naší fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová