Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tohle jsou nejčastější chyby při chůzi na podpatcích! Neděláte některou z nich?

Video se připravuje ...
Jak správně chodit na podpatích?
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
14. prosince 2023 | 06:00

Pro někoho absolutní přirozenost, pro jiné nutné zlo. Pokud patříte do druhé skupiny, a podpatky tak vynášíte velmi sporadicky jen kvůli společenské události, měla byste dát při chůzi pozor na několik zásad. Jak se cítit doslova „pevně v kramflecích“?

Pokud není chození na podpatcích vaším denním chlebem, naučíme vás se na nich cítit konečně sebevědomě. Oslovily jsme tak erudovanou odbornici pro tuto tematiku – majitelku modelingové agentury Verona Veroniku Polákovou, která má za sebou několik let kurzů správné chůze na podpatcích. Jaké nejčastější chyby děláme při výběru obuvi a jejím následném nošení?

Správný postoj v základu

„Základem je správný postoj. Modelka, nebo respektive žena, která chce vyrazit na podpatcích, se musí postavit rovně, srovnat záda, zvednout hlavu a dívat se před sebe. Další důležitá věc je zlehka zatáhnout bříško, tlačit na pupík jakoby k páteři a lehce komíhat rukama. Aby to vypadalo hezky, tak by se ruce měly pohybovat přibližně stejně. Nic přehnaného, ale ani to, že by visely jako dvě mrtvolky,“ popisuje v úvodu základní postoj majitelka modelingové agentury.

Pata jako první

Důležité je také protáhnout krok a zároveň mírně podsadit pánev. Jakmile už máte podpatky na sobě, vždy pokládejte na zem nejprve patu, následně střed nohy a až posléze prsty. Jak podotýká Veronika Poláková, nikdy ne opačně, abyste si zbytečně neubližovala.

Na typu podpatku záleží

Pro začátečnice i ženy méně zvyklé na chůzi na podpatcích je ideální širší blokový podpatek, který značně pomůže při stabilitě. Pomůže i platforma, která sníží sklon vyššího podpatku, ale i vycpávky či gelové vložky, které pomohou zmírnit případnou bolest.

Trendy boty pro všechny příležitosti pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na boty s širokým i menším podpatkem se podívejte ve fotogalerii. 

Nejen špatný výběr podpatku, ale i nevhodný základní postoj zmaří správnou chůzi na vysokých podpatcích. Které další chyby ženy nejčastěji opakují a co radí designérka obuvi Karin Onderková pro výběr bot? To a více se dozvíte v úvodním videu.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová