Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tyto fotografie ze Zlatých glóbů jsou staré přes 30 let! Podívejte se, jak celebrity vypadaly

7. ledna 2024 | 06:00

Každoroční udílení filmových a televizních cen Zlatých glóbů jsou jakousi předzvěstí slavnějších Oscarů. Než ale vypukne 81. ročník, pojďme společně nahlédnout o více než 30 let zpět a podívat se na úchvatné černobílé snímky. Jak herci a herečky vypadali kolem roku 1990 a co v této době dominovalo módnímu světu?

Středobodem, tedy hlavním dějištěm, se tradičně stane věhlasný hotel Beverly Hilton v Los Angeles. Slavnostní ceremonie proběhne v neděli 7. ledna (v noci na pondělí 8. ledna 2024 středoevropského času) s již tradiční pompou červeného koberce. Výjimky ale potvrzují pravidlo – ne vždy jsme se dočkali oslavných rób známých krásek z red carpet. Nejenže nás sužovala koronavirová pandemie, ale předloni navíc došlo k valné kritice směrem k asociaci.

Jak se obléknout na společenskou událost, jakmile je v pozvánce předepsaný dress code black tie nebo white tie? Na to se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Před téměř třemi lety totiž začalo vyvěrat na povrch absolutně nerovné rasové zastoupení uvnitř organizace, stejně tak se začala množit obvinění z korupce i ze sexismu ze strany novinářů. Televizní stanice NBC, která slavnostní udílení každoročně vysílala, se tak na základě těchto okolností rozhodla 79. ročník nepřenášet. Jelikož pořádající organizace prošla značnou reformou, letošní ročník se navrátí na obrazovky, ceremonii však odvysílá televizní stanice CBS. Hlasovací skupinu nyní zastupuje 300 novinářů ze 75 různých zemí z celého světa, přičemž nová skupina členů je z 60 % rasově a etnicky různorodá.

Než se ale detailněji podíváme v dalších článcích na letošní ročník druhého největšího udělování filmových cen, pojďme si připomenout fotografie a vítězné momenty známých tváří z období kolem roku 1990. Z černobílých snímků totiž zavání značná nostalgie, některé fotografie dojímají až k slzám. Některé slavné dámy totiž nedávno odešly do filmového nebe.

Tímto vzpomínáme na oblíbenou herečku Kirstie Alley, hvězdu fenomenálních filmů Kdopak to mluví, která v prosinci roku 2022 podlehla ve věku 71 let rakovině střev. Její nekonečnou energii a charisma si připomínáme fotografií z roku 1990, na níž je zvěčněna s hercem Parkerem Stevensonem, se kterým tvořila manželský pár v období 1983 až 1997. Předloni nás také zarmoutilo i úmrtí herečky Angely Lansbury, kterou jsme důvěrně znali jako Jessiku Fletcherovou ze seriálu To je vražda, napsala. Podle prohlášení její rodiny z října roku 2022 zemřela ve spánku pouhých pět dní před svými 97. narozeninami.

Silná dávka nostalgie nás přepadává i u snímku herce Macaulaye Culkina, který ztvárnil klíčovou roli v ikonické sérii Sám doma, bez které si nedokážeme představit žádné Vánoce. Protože co by to bylo za nejlepší svátky v roce bez Kevina? Rozněžnily nás i snímky herečky Julie Roberts, která se snad od dob své největší slávy nezměnila.

Na udílení roku 1991 vynesla model tolik příznačný pro dnešní dobu. Sestával z dvouřadového oversized saka s výraznými ramenními vycpávkami a minisukně. Je třeba podotknout, že tato éra byla o něco méně formální a dámy volily elegantní sofistikované modely, stejně tak jako Julia Roberts, či se vyjímaly v šatech střídmého střihu a unitární barvy. Pokud chtěl někdo zazářit, vsadil na blyštivé flitry, výrazné náhrdelníky či visací náušnice. Všechny slavné dámy hlavně dominovaly objemnými vyčesanými účesy, které patřily mezi hlavní vlasové trendy tehdejší doby.

Na nádherné snímky se podívejte do naší fotogalerie v úvodu článku.

Autor: Žaneta Podlahová