Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Odličujete se správně? Pokud chcete zdravou a mladistvou pleť, tyhle kroky nesmíte vynechat

Odličování
3. srpna 2021 | 06:00

Přiznejte se – kolikrát jste už šla spát bez odlíčení? A kolikrát jste jen setřela řasenku odličovacím ubrouskem a zbytek obličeje jste nechala bez povšimnutí? Ačkoliv máme tyhle prohřešky na kontě téměř všechny, taky moc dobře víme, že naší pleti výrazně škodí.

Pokud by zdraví a vitalita pleti měly svá vlastní pořekadla, určitě by mezi nimi bylo: „Správné odličování je základ.“ I když se to nemusí na první pohled zdát, správné odstranění make-upu a všeho dalšího, čím zkrášlujeme naše obličeje, je klíčem ke zdravé pleti a také ke zpomalení jejího stárnutí. Nevhodným odličováním pleť totiž zatěžujeme, a to nejen nečistotami – můžeme také poškodit její elasticitu a strukturu.

Video se připravuje ...
Jak si sbalit kosmetiku na cesty, aby se vám nevylila ani nevysypala • VIDEO: Facebook

Odlíčení v minimálně dvou krocích

Kosmetický marketing, který se na nás valí ze všech stran, je, co se odličování týká, často naprosto nevhodný. Mnoho značek propaguje jediný produkt pro celkové odlíčení, což v praxi rozhodně není nejlepší variantou. Populární micelární vody a odličovací ubrousky, které by měly dokonale odlíčit oči i pleť, ve skutečnosti vše důkladně nevyčistí. Pro sušší typy pleti jsou navíc nepřátelské, protože pokožku zbytečně vysušují.

Správné odlíčení by mělo probíhat v minimálně dvou krocích. Tím prvním je odstranění make-upu, řasenky a rtěnky z povrchu pleti. Tím druhým je čištění pleti, jež by mělo dokonale odstranit zbytky líčidel, které odličovač vynechal, vyčistit póry a zbavit kůži přebytečné mastnoty. Pro větší důkladnost můžete použít i populární korejský trend trojitého čištění (triple cleansing), kdy mezi vámi zvolený odličovač a mycí gel či pěnu – čili dva základní kroky, které si popíšeme níže – vložíte jeden krok navíc, v němž použijete odličovač krémový.

Zvolte správný odličovač

Jak už bylo řečeno, základem je odstranění make-upu. I zde platí, že musíte najít správnou variantu pro svůj typ pleti. Pokud máte pleť problematickou nebo mastnější, můžete si klidně dovolit micelární vodu. Pro sušší typy pleti nebo pro pleť zrající se však mnohem více hodí odličovače krémové nebo olejové. Speciální olejové odličovače jsou v dnešní době k dostání téměř všude stejně jako ty krémové. Můžete je však nahradit i čistě přírodními oleji, například kokosovým, mandlovým nebo bambuckým.

Po volbě správného odličovače pro svůj typ pleti je také dobré zvážit, zda ho ještě nedoplnit odličovačem speciálním. To učiňte v případě, že používáte výrazné hutné rtěnky nebo voděodolné řasenky. Ty je dobré odstraňovat odličovači určenými přímo na rty nebo na voděodolný make-up. Mívají jiné složení než odličovače klasické, aby dokonale zatočily se silnými pigmenty rtěnek či neproniknutelnými molekulami voděodolných řasenek.

Tamponky, ubrousky a ručníky

Neméně důležitá je i volba „nástroje“, kterým odlíčení provedete. Většina z nás nejspíše sáhne po jednorázových odličovacích tamponcích. U nich dávejte hlavně pozor na to, aby byly jemné – drsný povrch některých tamponků by mohl pleť zbytečně poškodit. Obzvláště šetrné jsou pratelné ekologické tamponky vyrobené z bavlny nebo speciální odličovací ručníky. Obojí sice musíte po použití vyprat, jemná tkanina je však pro šetrné, ale účinné odličování zcela ideální. Navíc jejich používáním chráníte životní prostředí, což je vždycky fajn bonus.

Na technice záleží

Když přistoupíme k samotnému odličování, ať už s olejem, krémem, tamponkem nebo ručníkem, důležitá je i správná technika. Během odličování totiž musíte předejít tomu, že byste pleť zbytečně namáhala a natahovala. Zejména kolem očí totiž může vést zbytečné namáhání kůže k předčasnému stárnutí.

Základem je nespěchat. I když odličování často provádíte ve večerní únavě, abyste na pleť zbytečně netlačila a nenamáhala ji, musíte si dát načas. Po nanesení odličovače tamponkem nebo krouživými pohyby prstů jej nechte chvíli působit. To platí obzvláště u očního make-upu. Odličovač po prvotním zapracování začne líčidla rozpouštět. Až pak nastane ten správný moment, kdy je můžete z obličeje tamponem nebo ručníkem setřít. Když necháte odličovač působit, nemusíte u následného stírání na kůži příliš tlačit.

U odličování očí navíc platí, že byste ho měla provádět vždy směrem dovnitř, ke koutku oka. Zvláštní, že? Ačkoliv přirozeně si většina z nás odličuje oči směrem ven, k uším, právě tento pohyb je pro jemnou kůži kolem očí naprosto nevhodný. Pro zachování mladistvého vzhledu se proto doporučuje zvyknout si na odličování očí v přesně opačném směru, než který nám radí naše přirozenost.

Čištění pěnou či mycím gelem

I když by se mohlo zdát, že po použití odličovače je hotovo, opak je pravdou. Odlíčit se pouze tamponkem je naprosto nedostačující. Na pleti totiž i poté zůstávají nepatrné zbytky make-upu, ale i odličovače a dalších nečistot. Když tudíž z pleti odstraníte všechen viditelný make-up, přistupte k čištění pleti mycím gelem či pěnou. Zde opět platí, že musíte vybrat výrobek správný pro svůj typ pleti. Pro pleť mastnější zvolte gel s čajovníkem či AHA kyselinami, pro normální a sušší pokožku je vhodný gel nebo pěna s hydratačními složkami nebo oleji.

Ruce, kartáček nebo houbička?

Čištění můžete provádět prsty, houbičkou či kartáčkem. Volba je na vás. Pokud však chcete dosáhnout opravdu důkladného vyčištění, nejlepší variantou jsou konjakové houbičky nebo pleťové kartáčky s jemnými štětinkami. Tyto nástroje vám společně s gelem či mycí pěnou zaručí odstranění všech nečistot, které by na kůži mohly po odlíčení zůstat.

Péče po odlíčení

Jak určitě víte, důkladným odlíčením péče o pleť rozhodně nekončí. Své oblíbené hydratační krémy a oleje už jistě máte a samozřejmě je nejvhodnější aplikovat je až ve chvíli, kdy je vaše pleť dokonale čistá. Po kompletním odlíčení ji však nechte chvíli zklidnit a uschnout, než začnete své oblíbené přípravky nanášet. Taky můžete po odlíčení použít toner, který na pleti připraví správný základ pro aplikaci séra, krému a dalších produktů, které následně použijete.

Velký výběr pleťové kosmetiky za skvělé ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Nia