Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak se zbavit zarůstajících chloupků? Základem je prevence

  • Holení
    27. července 2021 | 06:00

    Pálení, svědění a zanícené pupínky, které v nejhorších případech přerostou i v hlubokou podkožní cystu. S alespoň jedním zarostlým chloupkem se už určitě setkala každá z nás, některé ale tato nepříjemná (nejen) estetická komplikace trápí po každém holení či depilaci. Existují však způsoby, jak zarůstající chloupky minimalizovat. Většina z nich se zakládá na prevenci.

    Ve chvíli, kdy už zarostlý chloupek vznikne, není řešení mnoho. Chloupky vrostlé bezprostředně pod nejsvrchnější vrstvou pokožky je možné dostat ven preferovaným druhem peelingu, ty hlubší však často musíme bolestivě vytahovat pinzetou či jehličkou. V nejkrajnějších případech chloupek dokáže zarůst tak hluboko, že se kolem něj vytvoří zanícená cysta, která pokud se sama nevstřebá, může vyžadovat až zásah chirurga. Zarůstání je ale pokaždé velmi nepříjemnou záležitostí, jíž bychom se všechny nejraději vyhnuly.

    Video se připravuje ...
    Zázračné aktivní uhlí: Vybělí zuby, zabrání pocení a zbaví vás akné • VIDEO: Facebook

    Třísla, podpaží, ale i zadní strana stehen či kotníky – právě to jsou místa, v nichž k zarůstání dochází nejčastěji. Nejenže jde o problém estetický, který v letních parnech často nedokážeme zakrýt, ale zarůstání může být také velmi bolestivé. Své o tom víte, obzvláště pokud patříte k ženám, které mají silnější a tmavší chloupky. Ty totiž často zarůstají nejvíce. Zarůstání častěji postihuje ženy, které používají depilátory, než ty, jež volí k odstraňování chloupků žiletku. Naštěstí ale existuje několik ověřených tipů, jak vzniku bolestivých hrbolků předejít ještě před tím, než vám jejich přítomnost zabrání vzít si oblíbené plavky, tílko nebo sukni.

  • Když holíte, tak ostře!

    Pokud je vaší oblíbenou metodou odstraňování chloupků holení, pamatujte na to, že holítko musí být vždy ostré a čisté. Když je žiletka tupá, chloupky velmi špatně seřízne, a navíc pokožku zbytečně podráždí, což může způsobit zarůstání. Stejně tak je důležité udržovat holítko čisté. Nemusí to však znamenat jenom to, že ho jednou za čas vyměníte. Břitvy či jednorázové žiletky měňte opravdu co nejčastěji, a pokud je zrovna nepoužíváte, je lepší je nenechávat ve sprše. Ve vlhku se na břitvách totiž množí bakterie, které patří mezi hlavní příčiny zarůstání. Pokud si po kůži neudržovanou žiletkou tyto malé potvůrky roznesete, zarůstání máte téměř jisté. Doporučuje se proto žiletku po použití vždy důkladně vysušit a skladovat ji mimo prostor sprchy či vany – ideálně v kelímku směrem břitvou vzhůru.

  • Peeling před i po

    Ať už depilujete nebo holíte, velmi důležitá je péče o pokožku před i po odstranění chloupků. Před holením či depilací (ale ne bezprostředně, ideálně pár dnů nebo alespoň den předem) se vyplatí použít peeling. Možností je mnoho: tělové peelingy zakoupené v drogerii, domácí peelingy z kávového lógru nebo použití houby či rukavice z přírodní lufy. Určitě najdete variantu, která vám bude vyhovovat nejvíce. Před holením či depilací se peeling vyplatí, protože zaručeně dostane na povrch všechny chloupky, i ty kratší, které byste jinak odstranila jen stěží. Čím důkladněji následně chloupky odstraníte, tím úspěšněji se vyhnete jejich zarůstání.

    Několik dnů po oholení či týdnů po depilaci – zde opravdu záleží na tom, jak rychle vám chloupky dorůstají – peeling opět přijde vhod. Zejména použití lufy je v tomto stadiu velmi účinné. Nově rostoucí chloupky můžou být různě silné a vyrůstat různými směry. Právě chloupky slabé nebo ty, které rostou jiným směrem než zbytek vašeho ochlupení, nejčastěji zarostou. Lufa nebo i jiný druh peelingu kůži promasírují, odstraní z ní odumřelé buňky a zároveň dostanou na povrch chloupky, které by bez peelingu určitě zarostly. Pokud si z peelingu navíc uděláte zvyk a budete ho aplikovat pravidelně mezi jednotlivými holeními či depilacemi, vsaďte se, že zarůstání můžete dát sbohem. Pravidelnost a správná technika jsou však opravdovou nezbytností. Lufou ani rukou s tekutým peelingem na kůži přehnaně netlačte, abyste ji zbytečně nepodráždila. Po peelingu ošetřete pokožku svým oblíbeným olejem či hydratačním krémem, ideálně bez parfemace a přidaných barviv. 

  • Holicí gel a balzám po holení

    Pokud se holíte a chloupky vám zarůstají, je možné, že se tak děje i kvůli tomu, že nepoužíváte holicí gel a balzám po holení. I když se to může zdát jako malichernost, používat místo gelu na holení mýdlo je opravdu nevhodné. Ano, možná tím ušetříte ve sprše trochu času a při nákupech kosmetiky něco málo peněz, mýdlo či sprchový gel však ideální podmínky pro holení nepřipraví. Správný skluz, uklidňující složky a také změkčení chloupků, které vám holicí gel poskytne, jsou totiž opravdu důležité. Pokud tedy patříte k těm, které v rychlosti místo holicího gelu použijí svůj oblíbený „sprcháč“, zkuste tento návyk proměnit. Stejně tak následně aplikujte speciální balzám po holení nebo jen antibakteriální roztok, který doma možná máte pro jiné účely, a to klidně rovnou ve sprše na mokré nohy.

  • Vyměňte depilátor za cukrovou pastu

    Ač na první pohled nemusí být patrný rozdíl, tak pokud se depilujete, u strojků a vosku je zarůstání mnohem častější než u použití přírodní pasty z cukrové třtiny. Ta se vedle laserové depilace považuje za v současnosti nejúčinnější metodu odstraňování chloupků. Je tomu tak kvůli tomu, že cukrová pasta chloupky spolehlivě vytrhává i s celými kořínky na rozdíl od depilátoru a vosku, u kterých se často chloupky spíše protrhnou než vytrhnou. Právě protržené chloupky nebo zbytky jejich kořínků se mohou zanítit nebo můžou změnit směr růstu a následně zarůst pod kůži. Jestli tudíž máte ráda hladkou pokožku bez nutnosti neustálého holení a depilace je pro vás číslo jedna, zkuste cukrovou pastu na doma nebo v profesionálních salonech. Právě tam rychle a nejbezpečněji dokážou odstranit chloupky nejen na nohou, ale i v intimních partiích, podpaží nebo na obličeji.

  • Rozlučte se s upnutým oblečením

    Ať už jde o kalhotky nebo kalhoty či topy přilehlé v podpaží, všechny tyto kusy oděvu podporují zarůstání chloupků. Kalhotky z umělých materiálů zařízlé v tříslech či těsně přiléhající k intimním partiím nenechávají kůži dýchat a chloupky zarůstají. Úplně stejně na chloupky působí extrémně těsné kalhoty na stehnech, lýtkách a u kotníků a topy z umělých materiálů přiléhající v podpaží. Pokud je tedy zarůstání ve vašem životě opravdovým problémem, je možná potřeba zasáhnout i v oblasti šatníku. Těsné spodní prádlo vyměňte alespoň částečně za pohodlnější bavlněné, stejně tak i kůži na nohou a v podpaží nechte dýchat v přírodních a méně přiléhavých materiálech, kdy jen to bude možné.

Autor: Nia
Diskuse ke článku
.