Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Probiotika v kosmetice: Přehnaný trend, nebo nezbytnost?

5. srpna 2021 | 06:00

Před pár lety se na trhu objevilo několik kosmetických výrobků pro péči o pleť, které obsahovaly probiotika. Od té doby jejich počet narostl geometrickou řadou. Tyto zdravé bakterie zná většina z nás pouze v souvislosti se zažíváním. Ano, užívání těchto důležitých mikroorganismů, jejichž „příbuzní“ se v našem těle nacházejí i přirozeně, má na správné fungování střev opravdu blahodárný vliv. Jaký efekt ale mají při aplikaci na pleť?

Video se připravuje ...
Jak si sbalit kosmetiku na cesty, aby se vám nevylila ani nevysypala • VIDEO: Facebook

Občas je těžké udržet krok se všemi kosmetickými trendy, natožpak je všechny vyzkoušet na vlastní kůži. Ne každá z nás si navíc může dovolit jen tak si něčím namazat obličej a zhodnotit, zda výrobek ve výsledku přinesl užitek, nebo spíš napáchal škodu. Jinak tomu není ani u probiotických krémů, pleťových vod a tonerů s obsahem probiotik.

Lactobacillus, bifidobacterium, vitreoscilla. To jsou jen jedny z mnoha rodů bakterií, které jsou prospěšné pro zažívání. A velmi užitečné můžou být i pro vaši pleť. Stejně jako u všech kosmetických inovací je ale i v tomto případě nejdříve nutné alespoň trochu pochopit jejich funkci a zhodnotit, zda právě přidaná ingredience v podobě bakterií je tím pravým pro váš typ pleti a vyřeší problémy, s nimiž na svém obličeji zápasíte.

Jak probiotika fungují?

Ve střevech probiotika podporují naši přirozenou mikroflóru a v případě jejího poškození napomáhají jejímu obnovení. Zdravá střeva nejsou důležitá jenom pro naše pohodlí – leží v nich také klíč k silné imunitě v boji proti zánětlivým procesům v těle, které se mimo jiné můžou projevovat i v podobě akné nebo ekzému. Pokud se tedy potřebujete zbavit nedokonalostí na pleti nebo chcete posílit svou obranyschopnost a zacílit na střeva, užívat tyto bakterie vnitřně rozhodně není špatný nápad.

Co se týká aplikace probiotik přímo na povrch pleti, jejich obecná funkce je podobná jako u střev – napomáhají "dobrým bakteriím", které ve střevech nebo na pleti potřebujeme, aby se úspěšně a hojně množily. Když máme na pleti dostatek těchto prospěšných bakterií, ty nevyžádané a potenciálně nebezpečné (například ty, které způsobují akné a záněty) na naší kůži dlouho nepřežijí. Tolik k obecnému fungování. Každý z rodů v kosmetice používaných bakterií má ale ještě další prokazatelné účinky na pleť.

Zahojí ekzémy, zastaví akné, bojují proti stárnutí

Každý z rodů bakterií působí na pleti trochu jinak. Pokud se tedy rozhodnete pořídit si kosmetický produkt s probiotiky, doporučujeme pročíst následující seznam a následně ve složení zapátrat po rodech bakterií, které vám s vaším konkrétním problémem pomůžou nejvíce.

Bifidobacterium: Podle vědců zmírňuje citlivost pleti a napomáhá tvorbě ceramidů, které jsou důležité pro extrémně suchou pleť. Po těchto bakteriích tedy pátrejte, pokud vás trápí ekzém, růžovka nebo přecitlivělá a suchá pleť.

Vitreoscilla: Podobně jako předchozí bifidobacterium je tato složka vhodná k léčbě ekzému. Zároveň napomáhá pleti udržet v sobě dostatek vody potřebné k hydrataci.

Lactobacillus: Asi nejznámější z probiotik působí na obnovení a posílení ochranné vrstvy pokožky. Zároveň má příznivý vliv v boji proti akné a zarudnutí. Je tedy obzvláště výhodný pro mastnější pleť se sklonem k akné.

Bacillus coagulans: Tento rod bakterií zvyšuje produkci „bojovníků“ proti volným radikálům, které jsou častou příčinou předčasného stárnutí pleti. Tuto bakteriální složku tedy hledejte v případě, že se chcete zaměřit na omlazení pleti, redukci či prevenci vrásek.

Většina kosmetických výrobků obsahuje více ze zmíněných rodů bakterií v kombinacích, které se navzájem podporují pro co nejlepší účinek na vaší pleti. Je však nutné opravdu pročítat složení a ujistit se, že vámi vybraný produkt obsahuje alespoň jeden rod bakterií, který by vám mohl být prospěšný.

Problém může nastat u výrobců, kteří dopodrobna složení svých přípravků neuvádějí. Přestože v popisku nenajdete jména výše zmíněných bakterií, můžete se podívat po složkách, které mají podobné účinky, například zklidňují pleť a krmí „dobré bakterie“. Jsou to rostlinné cukry, aminokyseliny, vápník, hořčík a síra.

Ano, nebo ne?

Probiotika na pleti, stejně jako mnoho dalších kosmetických inovací, mají prokazatelně pozitivní účinky proti spoustě kožních problémů, rozhodně vám však nemůžou slíbit zázraky. Když si však dáme ruku na srdce –  je něco z mnoha dostupných produktů opravdu „zázračné“? U kosmetiky zkrátka platí, že to, co pro někoho může fungovat bezchybně, u druhého nezabere ani trochu. U probiotik je však jisté, že vám uškodit nemůžou. Rozhodně posílí ochrannou bariéru pokožky a pomůžou s hydratací. To je vždy plus. Pokud po dlouhodobé aplikaci zapůsobí i na akné, ekzém nebo pomůžou s redukcí známek stárnutí, bude to jenom jejich další plus. Určitě se je proto nebojte vyzkoušet. V galerii najdete tipy na několik probiotických produktů, u nichž můžete začít. >>>

Kosmetické produkty za nejvýhodnější ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

 

Autor: Nia