Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak správně připravit pleť na léto? Dermatolog radí, jak se vyhnout spálení i hyperpigmentaci

28. května 2022 | 06:00

Sluneční paprsky sice umí dodat pokožce přitažlivý bronz i potřebný vitamin D, ale také s sebou bohužel přinášejí škodlivé UVA a UVB záření. Především na začátku léta není naše kůže na přímé sluneční záření zvyklá, a může tak zažít šok a snadno se spálit. Jak si nejlépe užít jaro a léto se zdravou a nespálenou pokožkou?

Skrývat se před sluncem rozhodně není řešení. Sluneční paprsky v nás totiž navozují pocit psychické pohody. Denně se ale stačí slunit patnáct minut – to je dostatečná doba na to, abychom si zajistili potřebné množství vitaminu D. "Na pozoru musí být lidé s velmi světlou kůží (fototyp I) a ti, kteří mají mnohočetná znaménka, případně ti, u nichž někdo v rodině prodělal rakovinu kůže. Zde opravdu platí přísná doporučení při pobytu na slunci a opalování není vhodné ani 15 minut," říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?

Video se připravuje ...
Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat? • VIDEO: Videohub

Slunce stojí za vznikem většiny vrásek

Vedle závažných nádorových onemocnění slunce způsobuje i vznik vrásek. Sluneční paprsky totiž pronikají do vrchních vrstev pokožky, a uvolňují tím volné radikály, které urychlují předčasné stárnutí pleti. Dle výzkumu dermatologů lidé, kteří chrání svou pokožku na denní bázi SPF krémy, projevují až o 24 procent mírnější stárnutí pokožky oproti jedincům, kteří se nechrání každý den.

Dbejte na správné číslo SPF

Pokud se chystáte opalovat, krém s ochranným faktorem by měl být naprostou samozřejmostí. "Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. V našich podmínkách je na jaře a v létě, pokud se intenzivně neopalujete, ideální SPF 25 (kromě fototypu I, zde by měl být SPF po celý den 50). Faktor by nikdy neměl být menší než 15, a to i když patříte k jedincům s tmavší pokožkou. Krém si nanášejte minimálně 20 minut před sluněním, aby měl dostatek času se vstřebat. Při opalování na přímém sluníčku používejte na pleť faktor minimálně 50, jinak si zahráváte s předčasným stárnutím pleti,“ vysvětluje dermatolog.

Pomáhají doplňky stravy na lepší opálení?

Neexistují spolehlivé důkazy o výrazném efektu vitaminových doplňků pro podporu opálení nebo ochranu před slunečním zářením. "Zde se uplatňují výhradně ochranné opalovací krémy s SPF faktorem. Tradičně se prodávají doplňky s karotenoidy, z nichž je nejznámější betakaroten. Ty nás nedokážou spolehlivě ochránit před UV zářením, ale při pravidelné konzumaci dlouhodobě zabarví kůži do mírně zlatavého nádechu, který je hodnocen jako více atraktivní než kůže světlá. Další práce ukazují, že lidé toto zbarvení esteticky preferují i před klasickým opálením. Strava bohatá na ovoce a zeleninu je zdrojem řady těchto karotenoidů,“ říká dermatolog. Takže dosáhnout atraktivnějšího zbarvení kůže můžeme pravidelným příjmem ovoce a zeleniny.

Pozor na pigmentové skvrny u žen

Mnohé trápí pigmentové skvrny, kterým však lze zabránit. "I zde se uplatňuje ochrana před sluncem. Pravidelná aplikace krému nebo make-upu s vysokým faktorem 50+ umožní pleti postupně vyblednout. Dále lze tyto projevy ošetřovat bělicími krémy, chemickým peelingem nebo frakčním laserem. Obecně jsou ale pigmentace v obličeji u žen často svízelným problémem a platí zde, že je nejlépe se vzniku pigmentací bránit preventivní ochranou před sluncem. Máte-li pigmentové skvrny, je v létě určitě naprosto nutná ochrana před sluncem krémy s vysokým SPF faktorem, tedy SPF 50,“ vysvětluje dermatolog.

Jak na spálenou pokožku?

Pokud jste se přece jenom spálili a začaly se vám objevovat puchýře, vyhledejte lékaře. Ten určí rozsah poškození pokožky a navrhne vhodnou léčbu. Puchýře se v žádném případě nesnažte sami propichovat, neboť hrozí infekce. Při lehkém stupni spálení v podobě zarudnutí a citlivosti na dotek postačí samoléčba, tedy vhodné chlazení. Nejlepší je začít vlažnou sprchou nebo použít studené obklady, které uleví od bolesti a pálení pokožky. Následně kůži ošetřete zklidňujícím přípravkem, například s panthenolem nebo aloe vera. Určitě se spálenou pokožkou nevycházejte na slunce, naopak si musíte dát přestávku od slunečních paprsků až do úplného vyhojení pokožky.

Přípravky pro ochranu vaší pleti za nejlepší ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová