Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na pořadí záleží: 8 kroků pro správnou aplikaci pleťové kosmetiky

  • Kosmetika

    Fotogalerie

    1 fotografie

    10. srpna 2021 | 06:00

    Tápete někdy v tom, jak po sobě nanášet různé druhy pečující kosmetiky? Určitě nejste jediná. Odborníci dnes doporučují vedle správného čištění pleti také používání tonerů, očních a hydratačních krémů, olejů a sér. Jak je ale naskládat po sobě tak, aby měly na vaši pleť co nejlepší možný účinek?

    Video se připravuje ...
    5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

    To, kolik produktů se rozhodnete při své ranní a večerní pleťové rutině používat, je jenom na vás. Protože opravdu nepotřebujete všech osm kroků péče o pokožku, které jsou nyní v trendu. Pokud však používáte alespoň část z nich, je nutné vždy dodržovat správné pořadí a aplikovat je na pleť postupně. Jedině tak dosáhnete nejlepšího možného výsledku. Na následujících stránkách jsme pro vás proto připravily přehled toho, jaké pořadí kosmetiky dodržovat během ranní i večerní péče o pleť.

  • Ráno i večer: Od čistícího gelu po hydratační krém

    První čtyři kroky aplikace pleťové kosmetiky jsou stejné ráno i večer. Pokud si je tedy postupem času uložíte do paměti, máte z poloviny vyhráno a to, nad čím spousta z nás jenom hloubá, se pro vás stane naprostou automatikou.

    1. Čisticí gel nebo pěna

    Ráno je potřeba pleť omýt od možné mastnoty a dalších nečistot, které se během spánku mohly uchytit na jejím povrchu. Stejně tak večer je naprosto nezbytné důkladně odstranit make-up a až s čistým obličejem se vydat vstříc aplikaci dalších produktů. Není proto potřeba vysvětlovat, proč by právě správně zvolený čisticí gel nebo pěna měly být prvním krokem v péči o pleť. Z osmi možných kroků jde rozhodně o jeden z těch, které by žádná z nás neměla nikdy vynechat. Nemá totiž cenu nanášet pečující kosmetiku na pleť, která je mastná nebo pokrytá zbytky make-upu.

    2. Toner

    Časy, kdy tonery byly převážně vodičky plné agresivních alkoholických složek, jsou dávno pryč. V dnešní době často obsahují mnoho hydratačních a zklidňujících prvků, a nejsou tedy určeny pouze pro pleť aknózní. Zcela určitě si tak vyberete ten pravý toner pro své specifické potřeby. Mimo jiné je vhodný pro dočištění pleti po důkladném odlíčení a také pro její přípravu na aplikaci dalších produktů. Pokud však nepatříte mezi fanoušky tonerů, jde o krok, který můžete s klidným srdcem vynechat.

    3. Sérum

    Ať už ráno nebo večer, po důkladné očistě pleti a případném toneru by mělo následovat sérum. Jde opět o krok, který se možná dá přeskočit, odborníci však tvrdí, že právě použití séra po vyčištění pleti je to, co posune vaši pečující rutinu na vyšší úroveň. Séra jsou totiž zjednodušeně řečeno extrémně koncentrovaná výživa, hydratace a dávka antioxidantů pro pleť. V několika málo kapičkách tak můžete do své pokožky dostat tolik výživných „dobrot“ jako téměř v ničem jiném. Na výběr jsou dnes stovky sér v různých cenových relacích. Opět zde ale platí, že je potřeba vybírat správné sérum pro váš typ pleti a její potřeby.

    4. Oční krém

    Čtvrtým krokem je oční krém. O tom, jak moc je potřebný pro které typy pleti a věkové kategorie, by se dal zcela určitě napsat samostatný článek. Ve zkratce se však dá říct, že čím máte jemnější a sušší pleť – což prakticky znamená, že máte pokožku s největším sklonem ke krabatění a vytváření vrásek – tím více byste se měla na péči o oční okolí soustředit. Po séru tedy aplikujte oční krém, a to nejlépe jemným vklepáváním produktu do pokožky pomocí prsteníčku. Na okolí očí by se v žádném případě neměl vyvíjet tlak a kůže by se neměla zbytečně natahovat, v čemž je právě jemný prsteníček ideálním pomocníkem.

  • Rozdíl mezi ránem a večerem: Olej, retinol nebo opalovací krém?

    V druhé půlce se nám pořadí kosmetiky začíná trochu komplikovat. Jednotlivé kroky ráno a večer se od sebe už totiž liší. I mezi následujícími čtyřmi kroky jsou však ty, které nepatří mezi „povinné“, opět si proto zvolte jenom takové, které odpovídají individuálním potřebám vaší pleti.

    5. Péče při akné a pigmentových skvrnách

    Pokud zápasíte s aknózní pletí, jizvičkami či pigmentovými skvrnami, právě po aplikaci očního krému přichází ten nejlepší čas na ošetření těchto nedokonalostí. Tento krok rozhodně nevynechávejte večer, protože během noci se pleť nejlépe hojí. Antibakteriální vodičky, rollery, AHA kyseliny či séra a krémy bojující proti pigmentovým skvrnám – to vše můžete aplikovat právě v tomto kroku. Pokud máte čas a chuť, rozhodně „pětku“ použijte i ráno, nic tím nezkazíte. Jak už ale bylo řečeno, nejlepšího efektu dosáhnete, když tyto produkty necháte působit přes noc, kdy se pokožka regeneruje, a navíc není zatížena make-upem.

    6. Hydratační krém

    Ať už je vaše pleť mastnější či suchá, mladá nebo zrající, u hydratačního krému jde o krok, který byste ráno ani večer neměla rozhodně nikdy vynechávat. Hydratace pleti je naprostou alfou a omegou jejího zdraví a svěžího vzhledu a je až alarmující, kolik z nás tomuto veledůležitému kroku nevěnuje dostatek pozornosti. V dnešní době je navíc více než snadné sehnat hydratační krém pro všechny – ano, pro úplně všechny – typy pleti. Není proto jediný důvod, proč tento krok, který má za úkol obnovovat ochrannou bariéru pokožky, vynechat.  

    7. Pleťový olej ráno, retinol večer

    Jestli pro dodatečnou hydrataci a výživu pleti volíte oleje, aplikujte je ráno v sedmém kroku, což znamená až po sérech a hydratačních krémech. Proč je to tak nejlepší? Olej se totiž dokáže dostat do pokožky i skrze všechny předtím použité produkty, ne však naopak. Pokud byste tudíž začala u oleje, sérum ani hydratační krém do vaší pleti už neproniknou, a jejich použití by tak bylo úplně zbytečné.

    Večer je místo oleje sedmý v pořadí retinol. Tento derivát vitaminu A se ve svých nejrůznějších podobách stal v posledních letech oblíbeným bojovníkem proti vráskám, akné, ucpaným pórům, jizvičkám i pigmentovým skvrnám. Opravdu účinný se však stává alespoň po čtyřech měsících až půlroce pravidelné aplikace. Zařaďte tak krém či sérum s retinolem na předposlední místo své večerní pleťové rutiny a těšte se na výsledky, které se s pravidelným používáním zaručeně dostaví. Retinol nikdy neaplikujte ráno, protože jde o produkt, který by se neměl na kůži dostat do kontaktu s UV zářením.

    8. Opalovací krém ráno, olej večer

    U posledního ranního kroku se ještě vrátíme k UV záření. V roce 2021 snad už není potřeba připomínat, jak moc je pro pokožku nejen na obličeji škodlivé pravidelně se bez ochrany vystavovat slunečním paprskům. A to platí i tehdy, pokud je slunce schované za mraky! Jako poslední ranní krok tedy nikdy nezapomeňte na obličej nanést vrstvu opalovacího krému s ochranným faktorem v rozmezí od 30 do 50. Budete odměněna zdravou a pomaleji stárnoucí pletí bez pigmentových skvrn.

    Večer po hydratačním krému a retinolu můžete svou pleťovou péči zakončit olejem. Jak už bylo řečeno v sedmém ranním kroku, olej by měl na vaši kůži přijít až jako poslední, protože je jedinou složkou kosmetiky, která do pokožky úspěšně pronikne i skrze séra a hydratační krémy.

    Velký výběr kosmetiky pro krásnou a zdravou pleť najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

    Další zajímavé články nejen o kosmetických trendech naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: Nia
Diskuse ke článku
.