Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejlepší antiperspiranty a deodoranty podle redakce: Na tyhle nedáme v létě dopustit

  • ...
    17. června 2023 | 06:00

    Pocení je naprosto normální jev, ale během léta nás může potrápit trochu více. Pocení a nepříjemnému zápachu můžete zabránit pomocí vhodného deodorantu či antiperspirantu, díky kterému se pak budete cítit příjemně po celý den. Nenašla jste ještě ten pravý? Máme pro vás výběr těch nejlepších, na které nedáme v redakci dopustit!

    V úvodu si však pojďme připomenout rozdíl mezi deodoranty a antiperspiranty. Deodoranty obsahují antibakteriální látky, které zabraňují reakci potu s bakteriemi, které zápach způsobují, antiperspiranty naproti tomu zabraňují samotnému pocení ucpáním potních žláz. 

    Často se mluví o zdravotních rizicích spojených s používáním antiperspirantů, protože obsahují hliníkové soli. Zatím se však žádná přímá souvislost neprokázala, ale pokud máte strach a chcete se zbavit pouze zápachu, používejte deodorant

    Když kosmetika nepomáhá

    Pocení je přirozená reakce těla na přehřívání organismu. Na vině můžou být vedle horka špatná životospráva, stres či dědičné předpoklady. Nepříjemný zápach a propocené podpaží sebejistotu rozhodně nepřidávají a ve společnosti je nadměrné pocení stále vnímáno jako faux-pas. Pomoct může aplikace botulotoxinu, který je v současné době považován za nejúčinnější metodu, jak pocení omezit.

    Nejčastěji se aplikuje botulotoxin. Pomocí jemných jehliček se vnáší látka do podkoží po zhruba 1 až 1,5 cm. Zde látka zamezuje přenosu nervových signálů do potních žláz. Ty poté dramaticky sníží svou aktivitu. Celý zákrok je opravdu jednoduchý, bezbolestný díky aplikaci znecitlivující masti a trvá zhruba dvacet minut,“ uvádí MUDr. Lucie Kalinová, Ph.D., vedoucí lékařka pražské kliniky Brandeis Clinic. Účinky se dostavují zpravidla do 5. dne od ošetření. Po samotném zákroku se doporučuje nechat pokožku v klidu.

    „V podpaží se k odstranění nadměrného pocení využívá i laserového paprsku. Zákrok probíhá v místním znecitlivění. Případná bolest po zákroku se tlumí běžně dostupnými analgetiky. Rekonvalescence je krátkodobá, důležité je dbát na zvýšenou hygienu ošetřovaných ploch,“ dodává vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.

    Další možností u nadměrného pocení je pak i chirurgické odstranění pocení – endoskopická transtorakální sympatektomie. Při tomto zákroku se provede chirurgické odnětí nervu, který dává mozku signál k tvorbě potu. Využití endoskopického přístroje při této operaci zaručuje velmi krátkou dobu hospitalizace i rekonvalescence. Výsledky chirurgických metod odstranění nadměrného pocení jsou trvalé.

  • Antiperspirant Blue Poppy & Apple, Rexona, 70 Kč (150 ml), koupíte v síti drogérií

    Na tenhle antiperspirant ve spreji nedám dopustit léta. Někdy mám nutkání experimentovat, zkoušet nové produkty, ale vždy se k němu vrátím. Jeho vůně je pro mě totiž nepřekonatelná. Vzhledem ke kombinaci modrého máku a jablka se opravdu cítím svěží po celý den a ani po sportu není cítit sebemenší zápach od potu. Je totiž vyvinut na základně speciální technologie, která uzavírá vůni a při pohybu se uvolňuje. Nutno podotknout, že s pocením extrémní problém nemám, ale antiperspirant mě chrání od zápachu více než 24 hodin. Vřele doporučuji!

     

     

    VIDEO: Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky 

    Video se připravuje ...
    Utrácíte za drahé krémy s vysokým SPF? Je to zbytečné, říká vývojářka kosmetiky • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Antiperspirant Fresh Sensation, Nivea, 125 Kč (150 ml), koupíte v síti drogérií

    Při výběru antiperspirantů nejsem nijak náročná, protože mě netrápí nadměrné pocení. Vystačím si tedy s produkty, které nedělají fleky a hlavně hezky voní. Nový antiperspirant od značky Nivea mě uchvátil svou zajímavou vůní, kterou jsem cítila několikrát během dne. Navíc vás opravdu ochrání, i při vyšších teplotách jsem se příliš nepotila a podpaží zůstalo stále svěží.

     

     

     

     

     

  • Deodorant ve spreji bez obsahu hliníku Borotalco Pure, 87 Kč (150 ml), koupíte na www.notino.czy

    Mám různá období, kdy zkouším a experimentuji s různými druhy antiperspirantů. Někdy mi vyhovuje tuhý, jindy sáhnu po spreji. Teď jsem už ale delší dobu věrná antiperspirantu bez obsahu aluminiových solí, Borotalco pure. Rozhodně funguje, mám pocit, že ve spreji docílím toho, že je produkt roznesen rovnoměrně a všude. Nezanechává skvrny na oblečení a mám ráda i jeho vůni. Jediné s čím se trochu peru je ekologický faktor, protože mi právě ty ve spreji přijdou nejméně v souznění s přírodou. Samozřejmě jsem zkoušela přírodní produkty, ale ty na mě moc nefungují.

     

     

     

  • Krémový antiperspirant roll-on Ziaja (60 ml), 59 Kč, koupíte na www.ziajaprotebe.cz nebo v kamenných prodejnách

    Kosmetiku Ziaja mám moc ráda, protože za málo peněz dostanete opravdu hodně muziky. Jejich krémový antiperspirant v kuličce mám už poněkolikáté. Miluji jeho vůni, která je jemná a příjemná. Celkově je jeho složení šetrné, nikdy se mi nestalo, že by produkt nějak pálil nebo štípal, a to ani v případě, že jsem jej nanesla ihned po oholení. Pokud vás však trápí agresivnější pocení, nejsem si úplně jistá, že vás produkt dostatečně ochrání. Já sama se nijak výrazněji nepotím, a párkrát se mi stalo, že jsem ho musela během dne nanést hned několikrát. I přes to patří mezi mé nejoblíbenější kuličkové antiperspiranty.

     

  • Antiperspirant Etiaxil Comfort (20 ml), Perspirex, 360 Kč, koupíte v parfumeriích FAnn

    Tento maličký záchranář proti pocení opravdu pomáhá. Nenechte se zmást jeho velikostí, vydrží vám opravdu dlouho. Jeho použití je jiné, než jsem doposud byla zvyklá, je potřeba jej nanést večer – tedy na noc. Ráno už není potřeba nic nanášet, protože tento zázrak vám poslouží celý den. Vůně gelu je neutrální, a tak není noc ničím rušena. Pokud trpíte opravdu nadměrným pocením, je tento malý pomocník přímo pro vás!

     

     

     

  • Antiperspirant proti nadměrnému pocení Eucerin (50 ml), 249 Kč, koupíte v síti lékáren

    Klasickou kuličku jsem si nikdy příliš neoblíbila. Vadilo mi u většiny z nich, že byl jejich obsah příliš tekutý, takže dávkování bylo větší, než jsem potřebovala... A navíc se mi tento typ deodorantu nezdál tak účinný jako deodorant tuhý. Kuličkový deodorant Eucerin už má mnohem dokonalejší provedení, kuličkou jsem nanesla množství tak akorát. Nádherně voní a jeho největší výhodou je, že mě nepálil, nesvědil, a to ani bezprostředně po koupeli a holení podpaží, jak se mi často stává u jiných výrobků. Nevím, jestli je deklarovaná výdrž 48 hodin platná – já se sprchuji každý den dvakrát, tedy deodorant nanáším opakovaně. Nepozorovala jsem ani to, že bych se vůbec nepotila – to ano, ale po celý den jsem necítila nic nepatřičného. Naopak se z mého podpaží stále linula jemná vůně, a to maximálně oceňuji!

Autor: Aneta Valešová, Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...