Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Guasha: Zázračná obličejová masáž podle tradiční čínské medicíny

Obličejová masáž guashou
15. července 2021 | 06:00

Léčebný a masážní nástroj guasha, jehož původ je v tradiční čínské medicíně, se stal v posledních letech oblíbeným pomocníkem všech, kdo touží po vypnuté, pružné a zářivé pleti nebo po štíhlejším obličeji, ostřeji vyrýsované čelisti a odstranění neoblíbené „druhé brady“. Pro dosažení takových výsledků je však velmi důležité guashu používat správně a pravidelně.

Jak guasha funguje?

Guasha je jedinečná tím, že účinky obličejové masáže se dostavují téměř okamžitě – pleť je bezprostředně po jejím provedení vypnutá a svěží, otoky kolem očí a na tvářích mizí. Z dlouhodobého hlediska přispívají masáže guashou k celkovému omlazení, k již zmíněnému odstranění otoků a redukci tuku například pod bradou či na tvářích. To všechno zní jako naprostý zázrak a možná se sama sebe ptáte, proč díky této technice nevypadají všichni mladě a svěže bez jakýchkoliv invazivních či chemických zásahů. Pravdou ale je, že aby vám guasha přinesla všechny tyto úžasné výsledky, musíte masáže provádět nejen správně, ale také s velkou disciplínou a pravidelností.

Video se připravuje ...
Záchranné beauty triky: Jak si poradit v situacích, kdy není po ruce kosmetika? • VIDEO: Facebook

Nástroj guasha se původně vyráběl z nefritu, dnes už je ale k dostání i v provedení z jiných drahokamů, například růženínu nebo jadeitu. Masáž funguje díky tomu, že se cílenými tahy a mírným tlakem guashou na obličej rozproudí lymfatický tok v této oblasti. Dochází tak k vyššímu prokrvení a rychlejšímu odtoku nadbytečných tekutin a toxinů z obličeje.

Jak správně provést masáž?

Aby se lymfa v obličeji rozproudila a nedošlo k poškození pleti či vzniku modřin, je důležité pamatovat na správný směr i tlak během masáže. Obecně platí, že masáž je potřeba provádět vždy směrem z obličeje ven, do stran. Jinými slovy, proudění a nadbytečné tekutiny posíláme z obličeje vždy směrem ven. Musíte také myslet na to, že na guashu nesmíte příliš tlačit. Přece jenom se jedná o nástroj z kamene a přílišný tlak by pokožku zbytečně namáhal, u té citlivější by mohl způsobit i zarudnutí či modřiny.

U klasické guashi ve tvaru srdíčka máte možnost vykrojenou částí masírovat čelist a oční okolí (u něj obzvláště platí: za žádnou cenu na jemnou kůži příliš netlačit), delší rovnou hranu nástroje můžete použít na plochu obličeje, tváří, čela a krku. Během celé masáže se také doporučuje volnou rukou vždy přidržovat kůži na právě masírované části obličeje, aby se pod guashou zbytečně nekrabatila. Před masáží samozřejmě nesmíte zapomenout nanést na obličej, krk a dekolt svůj oblíbený olej či hutný hydratační krém, aby guasha dobře klouzala.

Krok po kroku

Je praktické začít od krku. Kůži na něm masírujte hranou guashi jemně od klíčních kostí směrem nahoru k čelisti. Čelist pak masírujte vykrojenou částí nástroje vždy od středu brady směrem k uším, přičemž po dokončení tahu u uší zapojte lehce krouživý uvolňující pohyb. Tváře zase masírujte hranou guashi směrem od úst k uším a spánkům, po dokončení tahu u uší zapojte stejný krouživý pohyb jako předtím u čelisti. Oční okolí masírujte velice jemnými tahy vykrojenou částí guashi směrem od nosu ke spánkům. Čelo masírujte hranou guashi jednotlivými tahy vždy směrem vzhůru, ke kořínkům vlasů. Každý tah zopakujte minimálně pětkrát.

Masáž guashou je ideální provádět zejména ráno, obzvláště v případě, pokud po spánku trpíte na otoky kolem očí či na tvářích – po masáži budou zaručeně pryč. Pokud ale ráno nemáte na tento trochu delší krok v péči o pleť čas, můžete guashu zapojit i večer po kompletním odlíčení a očištění obličeje.

Výsledky

S otoky vám guasha pomůže i jednorázově, pokud vás však láká napnutější a mladistvější pleť nebo štíhlejší obličej, měla byste masáž provádět opravdu pravidelně. Jako u všech nástrojů a technik alternativní medicíny i u guashi platí, že až vytrvalost přináší ovoce. Pokud se tedy opravdu rozhodnete a budete masáž provádět minimálně jednou denně, z dlouhodobého hlediska se opravdu dočkáte výrazně vypnutější pleti, lépe vykrojené čelisti a redukce otoků a tuku v obličeji. Vedle těchto úžasných benefitů je promasírování guashou vždy velmi příjemným relaxačním zážitkem, kterým můžete odstartovat svůj den, nebo se naopak zklidnit těsně před spánkem.

Guasha nejen na tvář

Tradiční čínská medicína guashu používá v rámci obličeje k tonizaci svalů, prokrvení pleti a k její celkové vitalizaci. Mimo to se však tento nástroj z drahokamů používá při akutních i chronických bolestech pohybového aparátu, při bolestech hlavy, k řešení problémů spojených s menstruací a menopauzou, ke zmírnění trávicích problémů, při potížích s váhou a k celkové diagnostice. K těmto složitějším úkonům je samozřejmě potřeba vyhledat služby odborníka. Jako nástroj k revitalizaci a zlepšení stavu pleti však můžete guashu denně používat i v pohodlí svého domova.  

Guashu si můžete pořídit na specializovaných kosmetických e-shopech nebo v prodejnách minerálů a drahokamů. Její cena se pohybuje mezi 300 a 800 Kč.

Autor: Nia