Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stará kosmetika může vaši pleť zničit. Takhle zjistíte, že je čas dát jí sbohem

  • ...
    26. března 2019 | 06:00

    Stejně jako si hlídáte spotřební dobu u potravin, kontrolovat ji musíte také u svých oblíbených kosmetických produktů. Pokud to neuděláte, můžete své pleti pěkně zavařit! Jednou za čas proto udělejte inventuru ve svých beauty taštičkách a s některými produkty se raději rozlučte. Víte, jakou mají kosmetické výrobky záruční dobu? Poradíme vám!

    Máme ve zvyku používat hned několik kosmetických výrobků najednou, a proto se často stává, že nám vydrží i několik let, než je všechny vypotřebujeme. A to je právě kámen úrazu! Jednou za čas se prohrabte svými kosmetickými taštičkami a zbavte se produktů, které mají už dávno po záruční době. Novou kosmetiku skladujte na tmavém a suchém místě, a pokud ji otevřete, dodržujte tato pravidla, aby vám vydržela co nejdéle.

  • Při nákupu kontrolujte datum spotřeby

    ...
    Autor: istock.com

    Už při samotném nákupu pečlivě kontrolujte datum spotřeby. Na každém produktu by mělo být vždy uvedeno, jak dlouho se smí používat. Většinou se jedná o písmeno M s číslicí, která značí počet měsíců, během kterých můžete produkt bez obav používat. Pokud však během používání změní konzistenci nebo barvu, raději ho vyhoďte.

  • Čisté ruce

    ...
    Autor: istock.com

    Před použitím jakékoliv kosmetiky si vždy důkladně umyjte ruce. Jedině tak zabráníte šíření bakterií, které můžou na vaší tváři udělat pěknou paseku. Pozor si dejte hlavně při aplikaci krémů a make-upů, které se většinou nanášejí hlavně prsty. Místo toho zvolte raději speciální štětce na make-up a dřevěné špachtličky určené na nanášení krémů.

  • Kosmetiku nepůjčujte

    ...
    Autor: istock.com

    Půjčování kosmetiky je mezi ženami běžným zvykem, a přestože to každá myslíme dobře, můžeme naší pleti spíš uškodit. Přispíváme tak totiž k šíření bakterií a virů a výsledkem pak může být podrážděná pleť nebo akné. Své kosmetické oblíbence proto raději nepůjčujte a nechte si je jen a jen pro sebe.

  • Kdy je na čase se s kosmetikou rozloučit?

    Make-up

    ...
    Autor: istockphoto.com

    U make-upu hraje roli jeho balení. Pokud si pořídíte ten v pumpičce, můžete jej používat osmnáct až čtyřiadvacet měsíců. Tato volba je mnohem lepší, protože se díky pumpičce do produktu nedostane vzduch a nezačnou se tvořit žmolky. A navíc do něj nemusíte sahat prsty, a tak se tak rychle nemnoží bakterie. Make-up, do kterého saháte, vyhoďte po roce používání.

  • Pudr

    ...
    Autor: istock.com

    Pudry bývají na rozdíl od jiných kosmetických produktů velmi trvanlivé. Nanášet byste je měla hustým kosmetickým štětcem. Dejte si ale pozor, právě ve štětcích se udržuje velké množství bakterií, a proto je alespoň jednou týdně čistěte. Klasický pudr by vám pak měl vydržet až dva roky.

  • Řasenka

    ...
    Autor: istock.com

    Řasenku byste měla měnit co nejčastěji, abyste se vyhnula různým zánětům a očním infekcím. Pozor si dejte také na její uzavírání. Uzávěr vždy dostatečně utáhněte, abyste se vyhnula předčasnému vyschnutí. Po třech, nejpozději po šesti měsících řasenku vyhoďte a kupte si novou.

  • Rtěnka

    ...
    Autor: istock.com

    Rtěnek má každá z nás hned několik, a proto nám vydrží nejdéle. Také v tomto případě ale platí, že byste je neměla půjčovat kamarádkám a neměla byste si je nanášet, pokud vás trápí opar nebo afty. Pokud dodržíte tato pravidla, vydrží vám až dva roky.

  • Oční stíny a tvářenka

    ...
    Autor: istock.com

    Stejně jako v případě pudrů, tak i tady platí, že byste tyto produkty měla nanášet kosmetickými štětci, které budete alespoň jednou týdně prát. Pak můžete oční stíny a tvářenku používat až tři roky. Ovšem pozor, krémové oční stíny vydrží méně.

  • Lak na nehty

    ...
    Autor: istock.com

    Laků na nehty máme každá nespočet a většinou je ve své kosmetické taštičce máme i několik let. Jakmile se ale začnou tahat a vytvářet na nehtech nehezky vypadající bublinky, rovnou je vyhoďte. Laky na nehty zrovna nepatří mezi kosmetické produkty, které by zruinovaly vaši peněženku, a tak je můžete častěji obnovovat.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.