Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Toužíte po krásné pleti? Tyto potraviny vám k ní pomohou

  • 16. února 2019 | 06:00

    Na kosmetickém trhu najdete spoustu produktů, které slibují, že právě díky nim bude vaše pleť krásnější. Pokožku je ale potřeba vyživovat také zevnitř, a to pomocí správné stravy bohaté na vitaminy a minerály. Zázračné potraviny pro krásnou pleť máte v lednici nejspíš i vy!

    Utrácíme hromadu peněz za kosmetické produkty, a přitom ty největší elixíry máme často doma v lednici nebo ve spíži. Které produkty vám zajistí krásnou a neodolatelnou pleť? Čtěte dál!

  • Ovesné vločky

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Ovesné vločky nejsou prospěšné pouze pro naše trávení, ale svůj účel splní také v péči o pleť. Jsou bohatým zdrojem vápníku, vitaminu E a dalších prospěšných látek, které pokožku vyživí. Obsahují zvlhčující lipidy a esenciální mastné kyseliny, které vaši pokožku změkčí, a tím zaručí čistou, hebkou pleť bez vrásek. Zároveň oves pomáhá při hojení ekzémů. Vytvořte si z ovesných vloček masku na obličej. Co budete potřebovat?

    - čtvrt šálku ovesných vloček

    - půl šálku horké vody

    - 1 lžíci medu

    - 2 lžíce bílého jogurtu

    Vše dobře smíchejte, aplikujte na tvář a nechte dvacet minut působit. Zbytky masky pak opláchněte vodou.

  • Avokádo

    ...
    Autor: istock.com

    Avokádo je superpotravina, kterou nebudete milovat pouze na talíři. Zamiluje si ho také vaše pleť. Avokádo obsahuje přírodní antioxidanty, řadu vitaminů a kvalitních rostlinných tuků, díky kterým udržuje pleť pružnou a hydratovanou a přispívá k tvorbě kolagenu, a tím bojuje proti stárnutí pleti.

  • Med

    ...
    Autor: istock.com

    Med je dobře známý pro své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které z něj činí efektivního pomocníka při prevenci akné a v boji proti němu. Má vysoký obsah antioxidantů a díky antibakteriálním vlastnostem skvěle čistí kůži a opravuje poškozené buňky. Vedle toho, že si s ním osladíte čaj, použijte ho také přímo na obličej. Aplikujte med na pleť a nechte ho patnáct až dvacet minut působit. Poté pokožku opláchněte teplou vodou.

  • Bobulovité ovoce

    ...
    Autor: istock.com

    Nejenže skvěle chutná například v jogurtu nebo v lahodném smoothie, navíc je plné antioxidantů, které podporují regeneraci pokožky. Skvěle funguje proti vráskám a zpomaluje proces stárnutí. Díky vysokému obsahu vitaminu C podporuje tvorbu kolagenu, pomáhá hojit ranky a přispívá k elasticitě pleti. 

  • Citrusy

    Autor: istock.com

    Citrusy jsou bohaté na vitamin C a například taková šťáva z citronů pomůže nejen při zbavování pokožky lesku, ale dokáže i pleť rozjasnit! Zároveň dokáže zesvětlit a někdy úplně vyjasnit stařecké skvrny. Šťávu naneste na skvrnky a nechte působit patnáct minut. Poté místo opláchněte vlažnou vodou. Proces několikrát opakujte.

  • Hořká čokoláda

    ...
    Autor: iStock.com

    A máme na mysli tu opravdu kvalitní, která bude mít alespoň osmdesát procent. Hořká čokoláda s vyšším podílem kakaa je bohatým zdrojem hořčíku a antioxidantů. Nejenže si na ní pochutnáte, zároveň uděláte něco pro svou pokožku! Čokoláda ji totiž prokrvuje, vyživuje ji, vyrovnává nerovnosti kůže a pomáhá neutralizovat škodlivý vliv UV záření při opalování.

  • Zelený čaj

    ...
    Autor: iStock.com

    Zelený čaj je nabitý antioxidanty. Ty ničí škodlivé volné radikály, které přispívají ke stárnutí pleti. Zelený čaj obsahuje také aminokyseliny a látku L-theanin, která pomáhá uvolnit tělo a snižuje napětí. Zelený čaj vyživuje a omlazuje pleť. 

  • Ryby

    ...
    Autor: istock.com

    Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky. Tyto cenné složky kvalitních tuků vyživují pleť. Skvělou volbou bude například losos, který obsahuje vitamin D, pomáhá proti zánětům, proti tvorbě vrásek a akné. 

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.