Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dcera fotbalisty Ujfalušiho v Ulici zápasí se silnými depresemi a zakusí hrůzu sebepoškozování

Video se připravuje ...
VIDEO: tv Nova
14. února 2023 | 16:40

Někdy si musí herci opravdu vyzkoušet věci, které není co závidět. Herečka Kateřina Ujfaluši (16), dcera známého fotbalisty by o tom mohla vyprávět. Teprve s herectvím začala a už jí osud přihrál do cesty roli, kde musí překonávat opravdu těžké výzvy. Jako Žofka v Ulici se dostane do děsivé spirály, která může skončit smrtí.

Seriál Ulice tento týden naplno rozehrává jedno z hlavních témat svých jarních dílů. Toto téma v poslední době rezonuje naší společností, je velmi blízké náctiletým i jejich rodičům. Jedná se totiž o téma sebepoškozování mladistvých a o duševní zdraví mladé generace obecně. V Ulici se řeší v příběhu Klímových, kteří si dělají čím dál větší starosti o Žofii, kamarádku jejich mladší dcery Anežky. K jakému zoufalému volání o pomoc se Žofie odhodlá?

Seriál Ulice otevírá celkem pravidelně zásadní témata, jež se dotýkají spousty jejích diváků. Situace, které Ulice přibližuje, diváci buď sami řeší, anebo mají ve svém okolí někoho, kdo si něčím podobným prochází či prošel. Namátkou připomeňme témata šikany od starších spolužáků, poruchy příjmu potravy, nejrůznějších závislostí, domácího násilí, psychických poruch apod. Nyní se v seriálu začíná hrát další téma, jež tvůrce Ulice zaujalo a na něž by rádi upozornili – téma sebepoškozování u mladistvých a potažmo téma duševního zdraví u mladé generace. Toto obecné téma spojuje v jarních epizodách seriálu osudy Blančiny (Linda Rybová) dcery Kristýny Volákové (Sára Korbelová), která momentálně bojuje s psychickými atakami, s příběhem Klímových, jimž není lhostejné dění u Žofie Duškové (Kateřina Ujfaluši), kamarádky jejich mladší dcery Anežky (Karolína Lipowská).

Žofie si již delší dobu prochází peklem kvůli rozchodu rodičů a odstěhování jejího táty (Tomáš Petřík) z domova. Za jeho radikálním řezem přitom není nikdo třetí. Žofiin táta už jen nesnesl manželčin (Marcela Rojíčková) stupňující se perfekcionismus a její snahu dirigovat jeho, dceru i celou domácnost podle svých představ. Zatímco on to s manželkou vzdal, Žofie s mámou zůstala. Ta se na ni bohužel upnula takovým způsobem, že je pro Žofii teď doma nedýchatelno. Bohunka Dušková neustále zvyšuje své nároky na dceru. Požaduje po ní co nejlepší prospěch ve škole, snaží se ji co nejvíce zaměstnat v jejím volnu, aby se neflákala. Zároveň by byla ráda, kdyby se Žofka co nejméně stýkala se svým tátou, jenž na ni má podle ní špatný vliv, protože je příliš benevolentní. Přitom právě u táty je Žofii nyní lépe, neboť na ni neustále netlačí se svými požadavky.

Situace u Žofie doma dělá starosti už několik týdnů Klímovým, u nichž Žofie pravidelně nachází azyl, když se potřebuje dostat aspoň na chvíli z mámina dosahu. Jejím rytířem se stal Anežčin mladší bratr Michal (Karel Klement), kterému se Žofka líbí a jenž se jí snaží pomáhat, jak jen může. Do války Žofčiných rodičů je nechtěně vtažena i Michalova máma Iva (Hana Baroňová), jež se stala svědkem několika jejich hádek. Oba si z ní nakonec udělali důvěrnici, aniž to o sobě navzájem tuší. Díky Ivě má vše z první ruky také její muž Vítek (Filip Čapka).

Samotná Žofie přes veškerou oporu Klímových už bohužel situaci doma nezvládá. Kvůli mámě, které na ní opravdu záleží, jen to bohužel neumí dát náležitě najevo, je pod permanentním tlakem. Čím dál častěji ji napadají černé myšlenky, jak tomu všemu uniknout. A již brzy je i uskuteční. Úlevu totiž najde v sebepoškozování, aniž by si uvědomila, že tohle je přímá cesta do pekel… Co si udělá? A jak ji to změní?

„Byla to pro mě velká výzva, protože je to něco, co vůbec nemám prožité a je to strašně těžké si to nějak představit. Tím pádem je to i hrozně těžké nějak zahrát tak, aby to bylo věrohodné a aby to zároveň bylo cítit, jako že to je fakt ze mě. Jsem ráda, že se tohle téma otevřelo, protože si myslím, že je hodně aktuální. Vím, že hodně lidí v mém věku se s tím potýká, že je to nějaká jejich forma úniku a úlevy. Já sama s tím naštěstí nemám žádný zkušenosti ani z mého okolí,“ popsala Kateřina své zkušenosti.

Tvůrci seriálu toto téma detailně konzultují s odborníky, aby bylo v Ulici co nejvěrohodněji ztvárněno. Mimo jiné spolupracují také například s Linkou bezpečí nebo neziskovou organizací Nevypusť duši, jež se duševnímu zdraví věnují. „Když jsme Žofiin příběh začali zpracovávat, překvapilo nás, kolik mladých lidí z našeho okolí má se sebepoškozováním nějaké zkušenosti, ať již bezprostřední, nebo zprostředkované, kolik mladistvých toto téma dennodenně řeší. Byli bychom rádi, kdybychom našimi příběhy přispěli k tomu, že téma duševního zdraví u mladistvých přestane být tabuizováno a že se o něm začne otevřeně mluvit, aby si rodiče uvědomili, pod jak velkým tlakem mohou být jejich děti a jaké to může mít následky. Zároveň chceme v těchto příbězích ukázat, že i v takových těžkých situacích existuje řešení, “ objasňuje kreativní producentka Ulice Silvia Klasová.