Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nic není, jak píšou! Mladá maminka se rozhořčila nad pravdou o těhotenství a porodu

15. ledna 2020 | 06:00

Těhotenství je sice krásná věc, pro většinu žen to ale není procházka růžovým sadem. Vedle těhotenských nevolností na vás totiž čeká mnoho dalších nepříjemností, včetně strií a přebytečných kil po porodu. Elle popisuje své pocity během těhotenství i po porodu a reakce na vlastní poporodní tělo. 

Elle Peterson je novopečenou maminkou svého prvního miminka. Dítě si přála a do těhotenství vkročila odhodlaně. "Knížky vás ale rozhodně na nic nepřipraví. Těhotenství je vážně těžké, ať si každý říká, co chce," dodává Elle. Nejnáročnější byla podle ní část porodu. "Musela jsem nakonec podstoupit císařský řez. Po zákroku a dlouhém odpočinku jsem plakala."

Mladá maminka byla nešťastná z velkých bolestí po císařském řezu. "To, že jsem měla plenky pro dospělé, bylo to nejmenší. Rána mě bolela, nemohla jsem své dítě bez pomoci ostatních ani zvednout. Můj stav se sice zlepšoval, ještě cestou z porodnice jsem ale trpěla. Dokonce jsem si v duchu říkala, jestli jsem na tohle byla vážně připravená..."

Po zahojení rány a seznámení se s miminkem čekal na Elle další úkol. "Máte prostě neustálý strach. Kontrolujete hovínka, pupínky, dech, napapané bříško i druh pláče." Během své nové role si Elle všimla i svého nového těla. "Když si přejedu rukou po břiše směrem dolů, cítím všude jizvičky." 

Po porodu se tělo novopečené maminky pochopitelně změnilo. Největší strach měla kvůli pochopení partnera. "Tatínek mého miminka je velmi citlivý a jizev na mém těle si váží. Jsou to prý vzpomínky na krásné období. Pro mě to ze začátku bylo ale hodně těžké. Kila navíc shodím, strie ale nikdy nezmizí." Mateřství je podle Elle jedna z nejtěžších věcí vůbec, za ten malý zázrak to prý ale všechno stojí!

Autor: Adéla Ondroušková