Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po manželovi jí zbyly dluhy, na dceru je sama a bojuje s rakovinou. Z problémů ji může dostat veřejná sbírka!

Video se připravuje ...
Příběh Amálky Votrubové, která bojuje se zákeřnou nemocí, vychovává dceru a moří dluhy po exmanželovi
VIDEO: darujme.cz
24. ledna 2020 | 06:00

Rozvod, splácení dluhů po manželovi, a nakonec těžká diagnóza. Paní Amálii, mladé mamince samoživitelce, osud v poslední době nadělil hned několik tvrdých ran. Korunu smolnému období nasadila rakovina prsu, kterou navíc chybou lékaře diagnostikovali až ve chvíli, kdy už nádor měřil sedm centimetrů. V době, kdy by měla veškeré síly upínat k léčbě, se dál sama stará o dcerku Anežku a řeší tíživou finanční situaci.

Smolné období sedmatřicetileté Amálie z Nymburka začalo rozvodem s manželem, který je dostal do velkých dluhů. Na jejich splácení i na péči o malou dcerku Anežku následně zbyla sama a musela mít hned dvě práce. Manžel totiž přestal posílat jak výživné, tak splátky.

V červenci 2018 si navíc objevila bulku na prsu. Její lékař ji opakovaně ujišťoval, že se jedná o bulku tukovou, správnou diagnózu se tak dozvěděla až poté, co se rozhodla lékaře změnit. V tu chvíli už byla rakovina prsu v pokročilém stadiu a vyšetření v pražské vinohradské nemocnici v lednu 2019 ukázalo, že je potřeba jednat ihned.

Místo dvou prací nemocenská, dluhy ale zůstaly

V říjnu paní Amálka podstoupila operaci prsu, po ní následovalo pravidelné dojíždění z Nymburka na pražské Vinohrady kvůli další fázi chemoterapie a ozařování. Ani po roce léčby stále není vyhráno, a tak paní Amálka pokračuje pravidelnou hormonální léčbou. Na jaře letošního roku by ji měly čekat další operace a nástup na biologickou léčbu nemoci.

Jak paní Amálka sama přiznává, ve chvíli, kdy se dozvěděla diagnózu, nemyslela na sebe, ale na finanční situaci sebe a Anežky. Ta sice nechápala, proč mamince vypadaly vlasy a je stále unavená, přesto ale zůstává jejím největším zdrojem síly a chuti bojovat. Společně se navíc těší, až jednou vyrazí na vysněný výlet k moři.

Výzva "gladiátorů" a český internet v akci pro dobrou věc

Dvě práce ale prozatím musela vystřídat „léčba na plný úvazek“. Jak tedy zaplatit nájem, školku i pravidelné splátky? Jako samoživitelka nyní financuje veškeré náklady pouze ze své nemocenské, zatímco exmanžel jí dluží více než 700 000 korun. Na zdlouhavé soudy ale teď paní Amálka pochopitelně nemá čas ani sílu. Díky nadšené partě kolegů, kteří založili sbírku na Darujme.cz, je pro Amálku jistotou velká pomoc ve výši 250 000 korun. Peníze se díky transparentní sbírce vybraly bleskovou rychlostí, za pouhé dva dny!

Výzva je ale teprve na začátku, a byť je Amálka absolutně zaskočena ochotou lidí vyslechnout její příběh a podat pomocnou ruku, „gladiátoři“, kteří pro ni sbírku pořádají, by byli rádi, kdyby se podařilo pokořit symbolickou metu 700 000 korun. Ta by totiž Amálce dala možnost smazat velkou část dluhů, které vytvořil její exmanžel, a po uzdravení a rehabilitaci by tak mohla začít s čistým štítem.

Její příběh zaujal také řadu českých celebrit. Ty se rozhodly pomoci a příběh sdílely na svých sociálních sítích. Mezi ně patří například  Iva Pazderková, Berenika Kohoutová, Andrea Kerestešová Růžičková či herec Roman Vojtek.

Další zajímavá videa najdete na Reflex.cz >>>

Autor: Martin Bartkovský, Reflex.cz