Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Holčička od narození bojuje s příznaky alzheimera. Rodiče se jen snaží oddálit katastrofu

19. listopadu 2019 | 06:00

Maminka malé Sadie měla bezproblémové těhotenství. Po porodu ale holčičku odvezli do nemocnice a napojili na dýchací přístroje. Testy nakonec ukázaly, že malá Sadie trpí vzácným syndromem, který se podobá Alzheimerově chorobě, a to rodiče dostalo do kolen. Dnes se rodina tříleté dívky snaží příznaky nevídaného syndromu oddálit neustálou léčbou.

Sadie měla být zdravá a rozmazlovaná holčička, na kterou všichni natěšeně čekali. Těhotenství probíhalo bez jakýchkoliv problémů, po porodu se ale bez komplikací neobešlo téměř nic. "Hned po narození nemohla Sadie sama dýchat. Odvezli ji tedy do nemocnice a mně zbylo jen prázdné srdce a náruč," vzpomíná maminka malé Sadie.

 

Lékaři zjistili, že holčička krvácela do mozku, a musela podstoupit operaci mozku – tu si během dalších dvou měsíců zopakovala ještě dvakrát. "Jeden muž ze vzdálenější partnerovy rodiny trpěl vzácným syndromem, který se ze začátku projevoval stejně jako u naší Sadie. Vyžádali jsme si testy a naše nejčernější obavy se vyplnily!"

Sanfilippův syndrom má podobné příznaky jako Alzheimerova choroba. "Toto onemocnění je zvlášť kruté. Nejdříve pozorujete, jak vaše dítě prospívá, učí se novým věcem, vybudujete si mezi sebou nějaký vztah, a potom to všechno postupně ztrácíte!" Rodina, lékaři i přátelé se snaží Sadie rozptýlit a oddálit katastrofické následky vzácného syndromu.  

Kolem třetího roku života dítěte se Sanfilippův syndrom teprve probouzí. "Čekali jsme, co se zhorší, ale zatím nic. Naše holčička se léčí a my si vážíme každé společné chvíle, protože víme, že v budoucnu budou tyto okamžiky čím dál tím vzácnější," dodává nakonec maminka Sadie. 

 

Autor: Adéla Ondroušková