Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Její dcera se narodila jen s částí ruky. Lékaři ji obvinili, že je narkomanka

23. prosince 2019 | 06:00

Těhotenství je ve skutečnosti sázka do loterie a všechny nastávající maminky doufají, že jejich los bude stoprocentně výherní. Ne všechny rodiny mají ale takové štěstí. Adetole se narodila dcera se zkrácenou horní končetinou – bez jakéhokoliv známého důvodu a varování. Lékaři ji obviňovali z užívání drog v těhotenství. 

Druhé těhotenství bylo pro Adetole Ogunleye velké překvapení. "I když nás to šokovalo, přijali jsme to rychle a další děťátko jsme s nadšením očekávali," vzpomíná Adetole. Během těhotenství bylo podle lékařů vše v naprostém pořádku, po porodu ale mluvila řada doktorů jinak. "Dcera se narodila s jednou horní končetinou zkrácenou, měla také jen tři prsty!"

Lékaři si vývojovou chybu nedokázali odůvodnit jinak než tím, že matka během těhotenství musela užívat drogy! "Tohle obvinění se mě opravdu velmi dotklo. Drogy jsem vážně nebrala. Nic zakázaného jsem nejedla ani nepila, chodila jsem na pravidelné procházky. Problém byl určitě někde jinde," dodává Adetole. 

Vyšetření ale u novorozené holčičky neprokázala žádné další komplikace či nedostatky. "Dcera se tak prostě narodila a my se s tím musíme naučit žít. Ona se, k mému překvapení, se svým nedostatkem vypořádala daleko lépe než my. Jezdí na kole i tančí. Je jednoduše odhodlaná žít s tím, co jí příroda nadělila."

Autor: Adéla Ondroušková