Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Masturbace v těhotenství je bezpečná a můžete dosáhnout orgasmu jako nikdy předtím

  • 23. června 2023 | 06:00

    Hormonální bouře, která se přežene naším tělem v době těhotenství, může mít za následek buď zvýšení, nebo naopak pokles libida, ale tyto stavy se mohou také během gravidity měnit. Jestliže jste tedy právě v tom období, kdy vám ani partner nedokáže dostatečně sekundovat v uspokojování vašich tužeb, potom je tu jasné řešení.

    Masturbace v těhotenství se vůbec nemusíte bát, samozřejmě pokud nemáte rizikové těhotenství nebo vám váš gynekolog z nějakých důvodů sex a orgasmy nedoporučuje. Orgasmy totiž během těhotenství mohou být mnohonásobně silnější a intenzivnější.

  • Když s námi cloumají hormony

    Také podle odborníků je zcela v pořádku, když se u ženy v těhotenství mění nejen intenzita sexuální touhy, ale někdy také preference. „Klíčovým faktorem jsou endokrinní změny. Zvýšená hladina hormonů, jako jsou estrogen a progesteron, může u některých žen vést ke zvýšení libida. U jiných však mohou stejné hormonální změny vést k poklesu sexuální touhy – je to zcela individuální. Do hry také mohou vstupovat tělesné změny. Zatímco jedna žena se například vlivem zvětšení poprsí může cítit více přitažlivá a sebevědomá, pro jinou mohou změny tělesné konstituce znamenat bolesti zad nebo únavu a s tím spojenou nechuť k sexu. Podobně mohou působit i emoce, jako jsou obavy z prvního porodu a zvládnutí mateřství. Je důležité si uvědomit, že i toto je zcela v pořádku,“ vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení Nemocnice Litoměřice.

    Podívejte se na video o orgasmickém porodu:

    Video se připravuje ...
    Už budu! Proč můžou mít ženy při porodu orgasmus, vysvětlila Lilia Khousnoutdinova • VIDEO: pdc, ub, Carvalho, Chebotareva, Marek

  • Nespokojenost s vlastním tělem

    Mluvit s partnerem o nespokojenosti s vlastním tělem nebo o fyzických překážkách v sexu je těžké pro čtvrtinu žen, jak ukázal nedávný průzkum, do kterého se zapojilo téměř 6000 Češek. Pro každou pátou ženu je pak obtížné diskutovat s protějškem o rozdílné chuti na sex. Může to být v těhotenství ještě složitější? „Opět je to naprosto individuální záležitost. Všechny ty hormonální a tělesné změny mohou jedné ženě přispět k tomu, aby se cítila obzvlášť sexy – zatímco jiné ještě uberou na sebevědomí. Pak pro takovou opravdu je o to těžší s někým, i s partnerem, diskutovat o tom, že se necítí přitažlivá. Na druhou stranu to tak vůbec nemusí vnímat partner, který ji může naopak ujistit, že je pro něj stále krásná a atraktivní. Tady také vstupuje do hry párová dynamika – to, jak se partneři naučili spolu o svých potřebách či obavách komunikovat už dřív,“ vysvětluje Marek Broul. Dodává také, že nemá-li žena chuť na sex, je vhodné, aby to partnerovi věcně a bez zbytečných emocí sdělila: „Neodhánějte ho od sebe, snažte se nechovat se odtažitě, ale spíš vysvětlit, že se necítíte, a ujistit, že to není partnerova vina.“

    Podívejte se na video o sexu v těhotenství:

    Video se připravuje ...
    Sex v těhotenství? Vyvracíme mýty, lékaři ho doporučují! • VIDEO: Videohub

  • Masturbujte bez obav

    Vnímat své tělo a respektovat jeho dočasná omezení je také jedna z hlavních zásad pro intimitu v těhotenství. Co když ale těhotné vzroste sexuální touha natolik, že jí partner prostě nestačí? Ženám, které jejich partner takzvaně nestíhá, se doporučuje častější sebeláska. „Masturbace v nízkorizikovém těhotenství není nijak nebezpečná pro plod ani matku, naopak jí pomáhá naplnit vlastní potřeby, a tím může přinášet celou řadu benefitů. Například umí pomoct zvládat bolesti zad díky uvolnění svalstva, což může i zlepšovat spánek. Nezanedbatelný je i pozitivní vliv na celkovou náladu, protože se při orgasmu vyplavují endorfiny známé jako hormony štěstí. Masturbace také zlepšuje prokrvení pánevní oblasti. Ženy, které mají nějakou komplikaci těhotenství, by se ale určitě měly o vhodnosti konkrétních masturbačních technik poradit s ošetřujícím lékařem,“ dodává Marek Broul.

    Podívejte se na video o porodu:

    Video se připravuje ...
    Už budu! Porody ve filmech? Realita je jiná, zdůrazňuje Lilia Khousnoutdinova • VIDEO: pdc, ub, Carvalho, Chebotareva, Marek

  • Těhotenské erotické pomůcky

    Při použití vlastních prstů, což je nejjednodušší způsob, jsou jediným omezením čistota rukou a pečlivě zastřižené a zapilované nehty. Pokud se rozhodnete pořídit si novou hračku, můžete vybírat z běžné nabídky. Podle Michala Večeři z českého sexshopu YOO.cz není třeba hledat konkrétní kategorii erotických pomůcek pro těhotné ženy, protože v podstatě neexistuje. „Většina běžných pomůcek, jako jsou dilda, vibrátory a stimulátory klitorisu, je považována za bezpečné při použití v těhotenství, pokud jsou používány v souladu se zásadami hygieny a způsobem, ke kterému jsou určené. Mezi materiály po stránce zdravotní bezpečnosti kraluje lékařský silikon. U něj je jisté, že produkt neuvolňuje žádné chemikálie, zároveň je také 100% hypoalergenní a dobře se čistí – stačí pomůcku před a po použití omýt jemným mýdlem a čistou vlažnou vodou,“ vysvětluje specialista.

    Nezávadné jsou také další materiály, jako jsou kov a sklo, ne každému ale vyhovuje jejich tvrdost a u kovu musí být ostražití alergici na nikl, který mohou některé slitiny kovů obsahovat. U různých typů plastů vždy vyžadujte garanci, že neobsahují ftaláty. Na trhu se objevují i tradiční přírodní materiály. Například leštěný křišťál nebo polodrahokamy jsou zcela v pořádku, ale dřevo nebo bambus opravdu raději přenechte truhlářům… Jejich vlastnosti zdaleka nejsou tak příjemné a praktické jako u moderních materiálů vyvinutých přímo pro kontakt s lidským tělem.

  • Orgasmy během těhotenství

    Těhotenství může být občas trochu nepohodlnou etapou, a tak nás drží v dobré psychické pohodě myšlenka na to, co nám všechno tento stav přináší pozitivního. Jedním z benefitů je třeba intenzivnější vyvrcholení. Hormony, především oxytocin, dokážou zintenzivnit vyvrcholení. Roli hraje také vyšší objem krve, která proudí do pohlavních orgánů, včetně dělohy. I ženy, které měly před otěhotněním problémy vyvrcholit, mohou pozorovat velké rozdíly. Díky prokrvení v inkriminovaných oblastech totiž mnoho žen může dosahovat vyvrcholení i bez dráždění, dochází k němu samovolně.

  • Jak na to?

    Abyste si intimní hrátky se sebou sama opravdu užila, nejsou sice v těhotenství potřeba žádná velká opatření, ale dodržet pár jednoduchých rad se hodí. V první řadě si zvolte pohodlnou polohu, která může být zcela jiná, než na co jste byla zvyklá před těhotenstvím. Zkuste experimentovat, abyste našla největší možný komfort. Samozřejmě se vyhněte jakékoliv pozici, která by vyvíjela nějaký tlak na břicho a podbřišek. Nezapomínejte také na rčení „kdo maže, ten jede“ a nešetřete lubrikantem – při použití silikonových hraček volte gely na vodní bázi. A nejdůležitější zásada nakonec: vychutnejte si sebe sama na maximum!

Diskuse ke článku
.