Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Skvělý sex v těhotenství aneb Bouráme společenské mýty!

Bouráme společenské mýty!
16. května 2024 | 06:00

Každá budoucí maminka vnímá během těhotenství erotické prožitky jinak. V našem těle probíhá řada hormonálních změn, které mohou vyvolat intenzivnější pocity a zvýšenou sexuální touhu, nebo mohou naopak zapříčinit její snížení. Zejména v prvním trimestru pro nás může být sexuální aktivita obtížná, kdy pociťujeme únavu, nevolnost nebo podrážděnost, ale ve druhém trimestru se však začneme cítit lépe, získáme energii a na hrátky s partnerem se znovu těšíme – ne-li více!

Věděli jste, že…

Během těhotenství se zvýší objem krve asi o 40 procent. To má za následek větší citlivost pohlavních orgánů i ostatních erotogenních zón, a tím pádem se můžete těšit na intenzivnější sexuální prožitky a silnější i vícenásobné orgasmy.

VIDEO: Gábi se nebojí zeptat: Jaký tlak použít na penis a jak o tom s mužem mluvit

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jaký tlak použít na penis a jak o tom s mužem mluvit • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Miminko je v bezpečí!

Ženy se častokrát bojí hlavně o své děťátko a později navíc řeší i změny své postavy, které jim nedovolují praktikovat sex tak, jak byla doposud zvyklé. A ačkoli je neopouští milostné touhy, mnohdy se začnou sexu vyhýbat. Miminku v případě normálního průběhu těhotenství žádné nebezpečí nehrozí a ani jisté pohybové omezení není důvod k tomu, aby se připravily o velmi vzrušující erotické zážitky. Sex v těhotenství je zcela bezpečný, pokud je žena zdravá. Děloha je od pochvy v dostatečné vzdálenosti a miminko navíc chrání svalstvo v dutině děložní, plodová tekutina a také plodové obaly.

Sex porod nevyprovokuje!

Velmi častá obava budoucích rodičů se týká toho, že by sexem mohli vyprovokovat předčasný porod. Jenže podle odborníků jde pouze o jeden z mnoha dalších mýtů, které jsou s těhotenským sexem spojené. Podle výzkumu z roku 2011, jehož závěry zveřejnil Canadian Medical Association Journal, není důvod, abyste se vyhýbali sexu, pokud není těhotenství spojeno s nějakými komplikacemi. Sex v „normálním“ těhotenství je zcela běžný, bezpečný a není podle odborníků spojen s rizikem vyvolání předčasného porodu. Podle výzkumu může ale riziko předčasného porodu spojené se sexem v těhotenství stoupat, pokud žena čeká dvojčata nebo trojčata…

Orální sex není problém

I když si většina lidí myslí pravý opak, pokud praktikujete „běžný“ orální sex, není jediný důvod, proč byste se ho měli v těhotenství vzdávat. Uspokojování ústy je i v průběhu těhotenství zcela bezpečné a jeho špatná pověst pochází z rizika takzvané vzduchové embolie. V případě, že by vás napadlo fouknout vzduch do partnerčiny vaginy (ačkoli není úplně jasné, proč byste něco takového měli dělat), mohlo by dojít k blokování cév vzduchovou bublinou, což by mohlo mít fatální vliv na matku i nenarozené dítě.

Kdy ale přece jen sex v těhotenství vynechat?

Gynekolog těhotné ženy pravděpodobně doporučí na základě celkové anamnézy, je-li pro ni sex v těhotenství vhodný, anebo ne. Těhotná žena by sex v těhotenství měla vynechat, když:

  • Dříve prodělala potrat nebo jí potrat hrozí.
  • Její předchozí gravidita skončila předčasným porodem.
  • U ženy se objevilo vaginální krvácení bez známých příčin.
  • Dochází k otevírání oslabeného děložního hrdla.

 

Autor: Monika Vráblíková
Klíčová slova: sex, těhotentsví, láska, vztahy, zdraví
Diskuse ke článku
.
Související články