Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Už jste se setkala s aromantikem? Tihle lidé vnímají lásku a vztahy úplně jinak

  • 21. června 2023 | 06:00

    To, že jsou ženy nevyléčitelné romantičky a jakmile mají příležitost, zalezou si pod deku a sledují romantické filmy, u kterých roní slzy dojetí, je něco, čemu jste nikdy nerozuměla? Dokonce máte pocit, že je s vámi něco v nepořádku, že musíte být rozbitá, protože romantické vztahy vámi nic neříkají a nikdy jste nebyla zamilovaná.

    Tak vězte, že nejste sama a že to vůbec není nic nevšedního. Pravděpodobně jste se narodila jako aromantička.

  • Co je to aromantičnost

    Aromantičkost je vlastně romantická orientace, jejíž nositel nemá vůbec zájem o romantiku jakéhokoli druhu, flirtování, randění, vztahy, manželství. Jednoduše řečeno, lidé, kteří se identifikují jako aromatičtí, mají tendenci pociťovat malou nebo žádnou romantickou přitažlivost k ostatním lidem. Neměli bychom ho zaměňovat s asexualitou. Asexuálům nemusí chybět touha po romantickém vztahu, těm chybí sexuální přitažlivost. Aromantici mohou navazovat čistě sexuální vztahy, hluboká přátelství nebo jiné neromantické vztahy, které pro ně mají stejnou váhu, jako pro jiné lidi vztahy romantické.

     

    VIDEO: Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí?

    Video se připravuje ...
    Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

  • Jaké navazuje vztahy

    Aromatičtí lidé, kteří si zkráceně říkají aro, mohou být stále ve vztazích, ale se svým partnerem se spojují sexuálně, duchovně, intelektuálně nebo společensky – nikoli romanticky. Aro člověk nemusí cítit romantickou lásku, ale může zažít jiné formy lásky. Aromantické spektrum je velmi široké a každý jedinec na tomto spektru prožívá své vztahy individuálně. Někteří jedinci si mohou najít své místo v polyamorních vzatzích, kde působí čistě jako sexuální partneři. I aromantici mohou být v manželstvích nebo dlouhodobých partnerstvích, ale většinou pouze v platonickém vztahu.

    Podívejte se na video: Ikonické scény: Jiskřivá romance

    Video se připravuje ...
    Ikonické scény: Jiskřivá romance • VIDEO: Videohub

  • Podle čeho poznáte, že jste aromantička

    1. Romantika vám nic neříká a nechápete všechny ty emoce, které ji doprovázejí. Když se vaši přátelé chovají jako „blázni“ kvůli lásce, přijde vám to absolutně nesrozumitelné.
    2. Pokud jste mnohem nadšenější z toho, najít si kamaráda a ne partnera, se kterým rozvíjíte vztah dále.
    3. Jestliže jste ještě nikdy v životě nebyla zamilovaná a necítila žádnou potřebu romantické lásky.
    4. Pokud vám představa romantické lásky vyvolává pocity úzkosti a nemáte ani nejmenší touhu ji hledat.

    VIDEO: Ikonické koupelové scény

    Video se připravuje ...
    Ikonické koupelové scény

  • Aromantická identita

    Aromantici mají svou komunitu a stejně jako LGBT+ mají svou duhovou vlajku i romantici mají svojí. Vlajka romantiků má pět pruhů. Jeden pruh zelený, protože je opak červené, jež je symbolem romantické lásky. Tmavě zelený a světle zelený pruh symbolizuje celé spektrum této romantické orientace. Bílý pruh je platonickým pruhem, a šedá a černá reprezentují různorodost sexuální identity.

Diskuse ke článku
.