Za rok a půl 80 kilo dole! Nechtěla jsem skončit jako moji pacienti, říká zdravotní sestra

Ještě před rokem a půl Vanessa vážila sto šedesát kilo.
Foto: Profimedia.cz
25. srpna  2019 
 06:00

Proměna šestatřicetileté Vanessy Brennan nemá obdoby! Zdravotní sestra z Las Vegas dokázala během pouhých osmnácti měsíců zredukovat svou váhu na polovinu, a zhubnout tak o neuvěřitelných osmdesát kilo. Dohnaly ji k tomu obavy, že zůstane nadosmrti připoutaná k lůžku jako její pacienti. Radikálně proto vyřadila sladkosti a smažené jídlo a začala šestkrát týdně cvičit.

"Přestože jsem vážila téměř sto šedesát kilogramů, sebevědomí mi nechybělo. Kolikrát jsem se až příliš snažila, aby si mě lidé zamilovali a nesoudili mě pro mou nadváhu," tvrdí Vanessa. "Vytvořila jsem si na jídle závislost. Jedla jsem, když jsem byla šťastná, ale i když jsem byla smutná. Byl to začarovaný kruh," vzpomíná.

Vanessa popisuje neustálé přejídání jako vlastní sabotáž. Když si dala kousek nebo dva dortu, cítila se pak tak hrozně, že snědla další dva. Když dosáhla Vanessa dvaceti let, přátelé jí doporučili operaci žaludku. Ona ale věděla, že to pro ni není to správné řešení. Celý problém totiž vycházel z toho, jak nad jídlem přemýšlela. Od druhých potřebovala jen podporu.

"Začala jsem cvičit a jíst zdravě a váha klesla na sto čtyřicet kilo. V tu dobu jsem potkala mého nynějšího snoubence," popisuje své začátky v hubnutí Vanessa. Společné večeře v restauracích a objednávání jídla domů jí ale nesvědčily, a její váha tak začala opět stoupat. "Věděla jsem, že větší konfekční velikost už si kupovat nechci, a tak jsem se tehdy do hubnutí pořádně opřela," tvrdí Vanessa.

Za následujících osmnáct měsíců zhubla Vanessa o osmdesát kilogramů. Snažila se jíst zdravě a pravidelně cvičit. "Věděla jsem, že změnit stravování a zařadit pohyb bude těžké, ale netušila jsem, jak náročné bude vyrovnat se s traumatem, které mi obezita způsobila," svěřuje se Vanessa, která v roce 2014 podstoupila plastiku břicha a paží.

 

"I když jsem ale zhubla o velké množství tuku, dlouho jsem se nedokázala s novým tělem sžít. Za ty roky jsem si zvykla být ta vtipná tlustá holka se sympatickou tváří," dodává. K jídlu si Vanessa vybudovala zdravý přístup a netrápilo ji, když dietu porušila. Hned s dalším jídlem opět navázala na zdravý životní styl a neodkládala nic na druhý den nebo "na pondělí". 

"Konečně samu před sebou neshazuji a neříkám, že něco nedokážu. Dokonce poprvé od šestnácti let neužívám antidepresiva. Cvičení je teď můj nový lék," tvrdí Vanessa. Změnil se jí život i v běžných situacích, jako jsou snadné vázání tkaniček u bot nebo chůze po schodech. Ke změně došlo i v jejím chování na veřejnosti. Už se nesnaží být za každou cenu středem pozornosti a je mnohem klidnější. 

Ukázkový jídelníček Vanessy:

  • Snídaně – míchaná vejce z bílků s trochou sýra a zeleninou.
  • Oběd – kuřecí salát s avokádem a zálivkou z řeckého jogurtu.
  • Večeře – libové hovězí nebo kuřecí maso s cuketovými nudlemi a zeleninou.
  • Svačina – řecký jogurt s ovocem, voda s citronem.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji