6 kilo přebytečné kůže! Žena shání peníze na plastiku poté, co zhubla na polovinu své váhy

Při 133 kilogramech se necítila dobře. Její sebevědomí je dnes na tom však mnohem hůř.
Foto: Profimedia.cz
20. července  2019 
 06:00

Sedmadvacetiletá Britka Steph O'Shea dokázala po letech morbidní obezity zhubnout o více než šedesát kilogramů. Spokojená se svou postavou ale není. Na těle jí totiž zůstalo velké množství povislé kůže, která jí způsobuje bolesti. Nemocnice jí ale odmítá pokrýt náklady na operaci. Mladá žena proto shání dvanáct tisíc liber!

V jednadvaceti letech Steph O'Shea vážila sto třiatřicet kilo, což bylo doposud nejvíce v jejím životě. Po letech trápení se ale nakonec rozhodla učinit změnu a zhubnout na polovinu dosavadní hmotnosti. Vítězství nad obezitou bohužel ale stále neslaví, jelikož jí zůstalo přes šest kilogramů přebytečné kůže, která při pohybu vydává nepříjemné zvuky.

Steph chtěla ze svého neuvěřitelného úbytku na váze vytěžit co nejvíce, a proto se rozhodla pro plastickou operaci. Tu však NHS (tj. Národní zdravotní služba ve Velké Británii) bezplatně odmítla provést. "Chtěla jsem zhubnout, abych si začala užívat života, mohla konečně sportovat a s radostí si na sebe něco koupila. Místo toho jsem všem pro smích," tvrdí Steph.

Ačkoli si Steph myslela, že ji rozhodnutí zhubnout učiní šťastnější, nadbytečná kůže se stala její novou slabinou, která ji dočista zbavila sebevědomí. "Můj přítel mě miluje bez ohledu na to, jak vypadám. Často mi ale říká, že nejsem stejná, jako když jsem byla obézní. Dnes jsem mnohem zdrženlivější a nejistá," říká Steph, která trpí dokonce bolestmi.

Denně musí spoléhat na krémy, které jí pomáhají při nadbytečném pocení a umožňují jí bezbolestný kontakt s oblečením. Nutností je pro ni i dámské body, díky kterému se jí kůže v oblasti břicha při chůzi nepohybuje. "Přebytečná kůže mě nejvíce omezuje při cvičení. Do posilovny musím nosit několik vrstev oblečení, aby lidé neslyšeli ty podivné zvuky, které kůže při pohybu vydává. Zároveň se v upnutém oblečení necítím vůbec pohodlně," popisuje své trápení Steph.

Dvojnásobná máma Steph se rozhodla zhubnout, když začala trpět zdravotními problémy a byla nucena si kupovat oblečení v nadměrné velikosti. Její první kroky ve změně stravování vedly k vyřazení zpracovaných potravin, oblíbeného kebabu a brambůrků.

"Přes den jsem většinou přežívala na kávě, pak jsem spořádala talíř hranolků a v noci se ládovala nezdravým jídlem," vzpomíná Steph. Začala si vařit doma a kupované hotové jídlo si povolila pouze jednou do měsíce. Nejčastěji jedla libové maso, které si připravovala v troubě nebo na grilu. Stále si ale ráda dopřeje i čokoládu, brambůrky a příležitostně i alkohol.

"Vše je o rovnováze. Vždy se ale snažím denně vypít dva litry vody a třikrát týdně chodím na hodinu do fitness centra," tvrdí Steph, které se podařilo zhubnout na sedmašedesát kilogramů. Vzhledem k tomu, že NHS považuje operaci za kosmetický problém, nepomohou jí pokrýt náklady na operaci. Steph si proto před rokem založila transparentní účet s cílem získat na zákrok dvanáct tisíc liber. Aktuálně se částka blíží k pěti stům liber.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji