5 faktorů, na které při hubnutí často zapomínáme, a proto nehubneme

  • 5 faktorů, na které při hubnutí často zapomínáme, a proto nehubneme
    25. srpna  2021 
     06:00

    Ať už je váš jídelníček sebevíc pestrý a vyvážený, bez přirozeného pohybu, dostatku spánku, relaxace a psychické pohody máte ke zdravé životosprávě daleko. Každý z těchto opomíjených faktorů je zásadním dílem do pomyslné skládačky, která vytvoří nejen úspěšné hubnutí, ale především pevné zdraví a spokojenost. Na co všechno byste neměla zapomínat a proč?

    „V momentě, kdy cílíme na změnu, začne většina z nás přemýšlet o jídle a pohybu. Přesto často zapomínáme na to, že zdravý životní styl není jen o tom, jaký máme jídelníček nebo kolikrát týdně cvičíme, a už vůbec ne o tom, že potřebujeme jednou za rok rychle zhubnout do plavek," tvrdí výživová koučka Markéta Gajdošová. Zdravý životní styl je zkrátka o tom, jak žijeme.

  • Přirozený pohyb a cvičení

    Spousta lidí se vrhá do cvičení právě z důvodu, že chce pálit kalorie, a tím efektivně hubnout. Jeho význam je však mnohem větší. „Snižuje riziko vzniku civilizačního onemocnění, pomáhá navýšit množství aktivní svalové hmoty, pomáhá v redukčním procesu a je prevencí obezity, přispívá k vyšší hustotě a pevnosti svalů, zajišťuje hladký průběh práce srdce a kardiovaskulárního systému, přináší endorfiny, zlepšuje schopnost vyrovnávat se se stresem a podává pomocnou ruku kvalitě spánku," jmenuje benefity pohybu Markéta Gajdošová ve své knize Další krok cesty. 

    Do chvíle, než pochopíte, jak moc důležitý přirozený pohyb pro život je a že není jen prostředkem k hubnutí, nebudete mít k němu pozitivní vztah. Pohyb by měl být přirozenou součástí života, nikoli luxus, který si zaneprázdnění lidé nemohou dovolit. Udělejte z něj prioritu a uvidíte, jak moc ovlivní vaše celkové zdraví včetně nálady a psychického rozpoložení.

  • Pitný režim

    Přestože se všude dočtete o tom, jak moc je dodržovat pitný režim důležité, málokdo si opravdu uvědomuje jeho důležitost. Co se tedy stane, když budete pít málo? Vedle dehydratace, která se vyznačuje únavou a poklesem fyzické i psychické výkonnosti, je tu i negativní ovlivňování chodu organismu, a to např. v oblastech rozpouštění živin, distribuce kyslíku do tělesných tkání a metabolických dějů.

    Základní tekutinou by měla být voda. Pokud vám samotná nechutná, zkuste do ní přidat čerstvé ovoce a mátu. Vše je jen o zvyku. V případě, že napít se neustále zapomínáte, postavte si lahev s vodou někam, kde ji budete mít neustále na očích. 

    Minimální denní množství tekutin si můžete snadno vypočítat. Stačí svou hmotnost v kilogramech vynásobit 35 ml. Ovšem výsledkem je hodnota, která se může v závislosti na podmínkách měnit. Pokud jste sportovali nebo jsou venku tropické teploty, vaše spotřeba by měla rapidně narůst.

  • Stresové faktory

    Autor: archiv

    Stres do jisté míry doprovází každého z nás a není žádoucí se ho zcela zbavit. „Stres není nepřítel, je to také pomocník. K našemu životu patří, pomáhá nám adekvátně reagovat, překonávat překážky, zvyšovat motivaci a zlepšovat výkony. Problém ale nastává v momentě, kdy se v situacích, které našemu organismu tuto nadměrnou zátěž způsobují, nacházíme dlouhodobě," vysvětluje jeden z dalších opomíjených faktorů životosprávy Markéta Gajdošová. „Když se navíc ke stresu přidají nezdravá strava, vysoký příjem alkoholu, kouření nebo špatně uchopená životospráva od základu, žádnou pozitivní odezvu čekat nemůžeme," dodává. 

    To, že bychom se měli stresovým situacím vyhýbat, je doporučení, kterého se nemůžeme vždy držet. Proto je třeba naučit se se stresem pracovat, a to hlubším poznáváním sebe sama a svých stresových faktorů, ale také je třeba se zaměřit na faktory okolní, které stres přiživují. Dostáváme se tak k funkčnímu kruhu, který tvoří  kvalitní a dostatečný spánek, zdravá vyvážená strava, pohyb a další zmíněné faktory.

  • Spánek a relaxace

    Autor: istock.com

    Věděla jste, že prospíme až třetinu života? Důležitost spánku v mozaice celkové životosprávy je tak do očí bijící. Spánkový deficit, ať už kvůli pracovním povinnostem nebo v souvislosti s cestováním, zažil každý z nás. Problém však nastává, pokud běžný režim zahrnuje spánkový deficit na denní bázi. Správně bychom měli naspat sedm až devět hodin denně. Co je ale stejně tak důležité, jako je délka, je i kvalita a pravidelnost spánku. „Spánek je ovlivněn tvorbou melatoninu, kterému se přezdívá spánkový hormon. Jeho tvorba je závislá na světle. Tu ovšem v dnešní době ovlivňujeme moderním stylem života. Dlouho do noci sledujeme televizi a koukáme do telefonu," poukazuje na problematiku výživová poradkyně Veronika Duží

    Stejně potřebná pro tělo je i relaxace. Umíte opravdu vypnout? To, že jednou za rok odjedete na dovolenou, opravdu nestačí! Vyzkoušejte meditaci, pusťte si relaxační hudbu, objednejte se na masáž a choďte častěji do přírody. Tento čas využívejte i k regeneraci, která je dalším klíčovým faktorem na cestě k úspěšnému hubnutí a zdraví.

  • Psychická pohoda

    „Psychická pohoda je něco, co je z mého pohledu pomyslným vrcholem celé pyramidy zdravého životního stylu. Pokud máme zmatek v hlavě, jen těžko nám ke zdraví a štíhlé postavě pomůže okurka a rotoped," tvrdí Veronika Duží. To, jak přirozené pro vás bude zdravě žít, se odvíjí od vašeho myšlení. Pokud k sobě budete přistupovat s láskou a budete zdravě jíst, abyste tělu dodala vše potřebné, a cvičit, abyste byla zdravá, budete dělat tyto kroky zcela automaticky. Přistupujte k sobě samé jako k té nejlepší kamarádce, pro kterou byste chtěla jen to nejlepší. Buďte sama sobě největší prioritou!

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji