- 20. srpna 2021 06:00
Už se vám nechce večer vařit? Opakujete neustále ta stejná jídla dokola? Neodbývejte se pečivem a buďte v kuchyni o něco kreativnější! Příprava těchto snadných receptů vám nezabere více než pár minut, a navíc vám usnadní hubnutí! Váš jídelníček bude dostatečně bohatý na všechny živiny včetně vlákniny a žaludek nebude trpět hlady. Navíc si pochutnáte vy i celá vaše rodina!
Připravte si pokrm studený, ale i teplý, který budete mít hotový v cuku letu! Postačí vám jen pár základních surovin.
Maki sushi s lososem a avokádem
„Asijská kuchyně je vhodná i do redukce. V případě sushi však může na porci obsahovat více sacharidů, proto si dejte pozor, abyste správně vyvážili svůj celodenní jídelníček," radí výživová koučka Veronika Duží.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 160 g sushi rýže
- 320 ml vody
- 1 polévkovou lžíci rýžového octa
- 10 g erythritolu
- 100 g čerstvého lososa
- 1/2 avokáda
- 4 plátky (8 g) mořské řasy
- kvalitní sójovou omáčku, wasabi a nakládaný zázvor na dochucení
Sushi rýži proplachujte v sítku studenou vodou, dokud odtékající voda není čirá. Rýži vložte do kastrolu, přidejte studenou vodu v poměru 1:2. Přiveďte k varu, vařte 2 minuty a dále pozvolna ještě 10 minut pod pokličkou na mírný stupeň. Občas promíchejte, aby se rýže nepřipálila. Ve skleničce si připravte octový nálev z rýžového octa a sladidla erythritolu. Nálev smíchejte s uvařenou rýží a nechte vychladit. Mezitím si nakrájejte lososa a avokádo.
Připravte si bambusovou podložku, na ni položte potravinářskou fólii. Plátek řasy rozstřihněte ve dvou třetinách jeho délky. Získáte tvar obdélníku. Větší plátek mořské řasy položte hladkou stranou dolů na bambusovou podložku s fólií. Rýži pokládejte v tenké vrstvě na plátek řasy. Navlhčenými prsty ji rozprostřete do dvou třetin délky plátku a zlehka zatlačte do řasy.
Na krajní část řasy s rýží položte připravené plátky lososa a hned vedle kousek avokáda. Okraj řasy pomocí bambusové podložky přehněte, náplň přidržujte prsty. Pevně srolujte pomocí podložky tak, aby vznikl váleček. Zabalte ho do připravené potravinářské fólie a vložte alespoň na 30 minut do lednice. Z připravovaného množství vzniknou čtyři válečky. Každý z nich nakrájejte na osm stejných dílů. Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.
Inspirováno receptem z knihy Další krok cesty od autorek Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.
Galetka se sázeným vejcem
Autor: Probio.czKdyž se řekne galetka, může se vám vybavit koláč se sladkou náplní a s okraji zohýbanými dovnitř. Nebo se vám může vybavit tato tradiční verze palačinek z pohankové mouky složených do psaníčka a se sázeným vejcem uvnitř. Připravte si tuto jednoduchou, ale vynikající večeři s různými obměnami – s čerstvou zeleninou a sýrem, pečenými houbami, hummusem a pečenou zeleninou, grilovanou paprikou a feta sýrem atd. Variant je mnoho!
Na 4 porce budete potřebovat:
Na palačinky:
- 1 šťastné vejce
- 220 ml bio mléka nebo vody
- 100 g bio pohankové mouky, např. od Probio
- špetku soli
- olej na smažení
Na obložení:
- 4 vejce
- čerstvý sýr
- čerstvou zeleninu
- bylinky
Z vejce, mléka nebo vody, pohankové mouky a špetky soli vymíchejte metlou hladké lité těsto. Nechte odpočívat asi 10 minut. Mezitím si můžete osmažit z vajec volská oka, nakrájet zeleninu a bylinky, kterými budete chtít galetky nakonec posypat. Na rozpálené, omaštěné pánvi osmažte palačinky z obou stran. Potřete je čerstvým sýrem. Doprostřed každé palačinky položte volské oko a okraje přehněte (do psaníčka). Podávejte posypané čerstvými bylinkami, s čerstvou zeleninou.
Tortilly plněné kuřecím masem
Autor: istock.comTortilly jsou vděčný pokrm. Můžete je zapéct nebo konzumovat studené a naplnit se dají prakticky čímkoli. „V supermarketech už běžně seženete i kuřecí maso v nálevu v konzervě, které vám značně usnadní přípravu jídla. Tortilly však můžete naplnit i kvalitní uzeninou v podobě stoprocentní kuřecí či krůtí šunky nebo sýrem, a připravíte si tak vegetariánskou verzi pokrmu," radí Veronika Duží.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 až 3 celozrnné tortilly
- 2 konzervy kuřecího masa v nálevu nebo 150 g kuřecích uvařených prsou
- 2 plátky tvrdého 30% sýra
- 1/2 avokáda
- 5 cherry rajčat
- 3 lžíce sterilované kukuřice
- 1 srdíčko salátu (ledový, římský nebo jiný listový)
- citronovou šťávu
- sůl a pepř
- 4 lžíce bílého selského jogurtu
Avokádo a rajčata nakrájejte na malé kousky a salát natrhejte. Na střed tortilly položte plátek sýru, položte na pánev a nechte sýr na mírném stupni ohřevu roztéct. Následně na sýr položte kuřecí maso, zeleninu a dresink, který připravíte smícháním jogurtu s citronovou šťávou, solí a pepřem. Tortillu zabalte a na pánvi zlehka opečte ze všech stran, aby držela tvar.
Letní varianta tataráku z lososa
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 200–250 g čerstvého lososa
- 1/3 salátové okurky
- 1 lžíci bílého jogurtu
- 1 lžičku majonézy (light)
- citronovou šťávu
- sůl a pepř
Lososa očistěte, nakrájejte na drobné kostičky, promíchejte se zbylými přísadami a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Nechte pár minut odpočinout.
Tatarák podávejte s opečenými celozrnnými tousty.
Fazolová pomazánka s rajčaty
Pomazánky jsou vděčné v kteroukoli denní dobu – k snídani, svačině, ale i večeři. „Luštěniny navíc obsahují vysoký podíl bílkovin a vlákniny, a jsou tak skvělým pomocníkem při dietě," tvrdí Veronika Duží.
Na 2–4 porce budete potřebovat:
- 200 g konzervovaných bio fazolí
- ½ menšího až středně velkého rajčete
- 6 kousků sušených rajčat
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce bio olivového oleje, např. BioLinie
- 7 listů bazalky
- pár snítek tymiánu
- sůl a pepř
Fazole propláchněte vodou a sceďte. Přendejte do mísy. Rajče i sušená rajčata nakrájejte na menší kusy. Přidejte k fazolím. Zalijte balzamikovým octem, olejem a rozmixujte. Dochuťte najemno nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
/
Klíčová slova: