- 12. srpna 2021 06:00
Léto je obdobím, kdy se většina z nás chystá na dovolenou. Zatímco u moře jsme většinou odkázáni na bufet v hotelu nebo místní restaurace, dovolená v Česku může naším stravováním dosti zamávat. Ať už vyrazíte na festival nebo se rozhodnete lenošit u vody, na většině těchto míst jsou občerstvení plná nezdravých pochoutek. Co si s sebou přibalit, abyste si domů neodvezla kila navíc?
Rozhodně nenechávejte své stravování náhodě! Na jaká čtyři pravidla byste se měla zaměřit?
Základem je správné plánování
Ať už pojedete na dovolenou nebo pouze jednodenní výlet, naučte se plánovat dopředu a zjistěte si co nejvíce informací o možnostech stravování v okolí. I když se nabídka zdravých fast foodů stále rozšiřuje, v případě festivalů nebo koupališť přece jen stále převládají smažené hranolky, levné hot dogy a hamburgery. „Pokud se chystáte na festival, obvykle najdete seznam stánků s jídlem na internetových stránkách festivalu. Případně můžete na internetu najít restaurace v okolí a vybrat si takovou, kde mají v nabídce i zdravější jídla,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita, a dodává, že v případě potřeby si můžete vzít na fesťák či k vodě jídlo s sebou. „Jednou z možností je například bulgur se zeleninou, který je chutný, nenáročný na přípravu a zároveň je vysoce výživný a lehce stravitelný,“ říká Ryglová.
Recept: Bulgur se zeleninou chutná dobře i zastudena
Ilustrační fotoAutor: istock.comVýhodou bulguru je nejen jeho snadná příprava a možnost jíst ho i zastudena, ale i to, že díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je také skvělou prevencí proti zácpě a udržuje střeva ve skvělé kondici. Vedle toho je dobrým zdrojem bílkovin.
Ingredience:
- ½ hrnku uvařeného bulguru
- 2 uvařená vejce
- 1/3 salátové okurky
- ½ žluté papriky
- 3 ředkvičky
- 3 rajčata, hrst polníčku
- 3 lžíce olivového oleje
- 10 lístků čerstvé bazalky
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a pepř
Postup: Nejprve uvařte bulgur dle návodu ve vývaru. Než se bulgur uvaří, připravte si zeleninu. Nakrájejte okurku, papriku, ředkvičky, rajčata a polníček. K připravené zelenině přidejte nakrájená vajíčka. Bazalku nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec smíchejte uvařený bulgur, zeleninu s vajíčky a olivový olej s bazalkou a citronovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.
I na cestách jezte komplexní sacharidy
Autor: istock.comTvoří-li sacharidy základ vašeho jídelníčku, snažte se i na dovolené dávat přednost komplexním sacharidům. Není důvod si striktně odpírat zmrzlinu nebo jiné dobroty, které se v létě nabízejí, rozhodně to však s konzumací těchto sladkých dobrot nepřehánějte. „Vybírejte komplexní sacharidy i na cestách. Na cestu do auta si můžete připravit kaši do skleničky nebo si vzít pečivo a k tomu pomazánku,“ dává své tipy Michaela Ryglová.
Recept: Zdravá kaše do skleničky domů i na cesty
Autor: BonavitaOvesné kaše do skleničky jsou skvělou a zdravou svačinkou, kterou si připravíte za pár minut večer před spaním. Ráno máte hotovou snídani nebo třeba svačinu na cesty.
Ingredience:
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce Dobré vlákniny
- 1 lžička chia semínek
- dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce...
Postup: Do skleničky dejte ovesné vločky, vlákninu a chia semínka. Pak už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát, případně lze připravit večer předem a dát do ledničky. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu nebo medu.
Nebojte se trvanlivého pečiva
Autor: shutterstock.comČerstvé pečivo, spousta zeleniny, porce bílkovin a rozumná dávka tuku představují ideální svačinku, kterou si můžete připravit s sebou do krabičky. Nemáte-li však přístup k čerstvému pečivu, klidně zvolte kvalitní trvanlivé pečivo. „Knäckebroty, rýžové chlebíčky, křehké grahamové či špaldové plátky a podobné trvanlivé druhy pečiva obsahují vysoké množství vlákniny, společně s pomazánkou a zeleninou představují plnohodnotné jídlo, se kterým si vystačíte při nejrůznějších aktivitách,“ tvrdí Michaela Ryglová.
Nepodceňujte pitný režim
Vedle jídla je důležité zaměřit se na pitný režim, zvlášť během letních veder. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si na festivalu či u vody dala vychlazené pivo nebo skleničku aperolu. Základ pitného režimu by však měla tvořit čistá voda. Doplňování tekutin v podobě nealkoholických nápojů může nezanedbatelným způsobem ovlivnit psychickou i fyzickou pohodu. „Pití vody pomáhá proti bolení hlavy, únavě i trávicím potížím, které bývají během léta poměrně časté,“ říká Michaela Ryglová a na závěr ještě dodává, že na případné střevní potíže (tzv. cestovatelský průjem) je skvělou prevencí braní probiotik. „Probiotika a prebiotika dokážou příznivě ovlivnit střevní mikrobiom,“ tvrdí Ryglová.
/
Klíčová slova: