Chcete si užít dovolenou, ale nepřibrat? Víme, jak na to!

  • Chcete si užít dovolenou, ale nepřibrat? Víme, jak na to!
    12. srpna  2021 
     06:00

    Léto je obdobím, kdy se většina z nás chystá na dovolenou. Zatímco u moře jsme většinou odkázáni na bufet v hotelu nebo místní restaurace, dovolená v Česku může naším stravováním dosti zamávat. Ať už vyrazíte na festival nebo se rozhodnete lenošit u vody, na většině těchto míst jsou občerstvení plná nezdravých pochoutek. Co si s sebou přibalit, abyste si domů neodvezla kila navíc?

    Rozhodně nenechávejte své stravování náhodě! Na jaká čtyři pravidla byste se měla zaměřit?

  • Základem je správné plánování

    Ať už pojedete na dovolenou nebo pouze jednodenní výlet, naučte se plánovat dopředu a zjistěte si co nejvíce informací o možnostech stravování v okolí. I když se nabídka zdravých fast foodů stále rozšiřuje, v případě festivalů nebo koupališť přece jen stále převládají smažené hranolky, levné hot dogy a hamburgery. „Pokud se chystáte na festival, obvykle najdete seznam stánků s jídlem na internetových stránkách festivalu. Případně můžete na internetu najít restaurace v okolí a vybrat si takovou, kde mají v nabídce i zdravější jídla,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita, a dodává, že v případě potřeby si můžete vzít na fesťák či k vodě jídlo s sebou. „Jednou z možností je například bulgur se zeleninou, který je chutný, nenáročný na přípravu a zároveň je vysoce výživný a lehce stravitelný,“ říká Ryglová.

  • Recept: Bulgur se zeleninou chutná dobře i zastudena

    Ilustrační foto
    Autor: istock.com

    Výhodou bulguru je nejen jeho snadná příprava a možnost jíst ho i zastudena, ale i to, že díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je také skvělou prevencí proti zácpě a udržuje střeva ve skvělé kondici. Vedle toho je dobrým zdrojem bílkovin.

    Ingredience:

    • ½ hrnku uvařeného bulguru
    • 2 uvařená vejce
    • 1/3 salátové okurky
    • ½ žluté papriky
    • 3 ředkvičky
    • 3 rajčata, hrst polníčku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 10 lístků čerstvé bazalky
    • 1 lžička citronové šťávy
    • sůl a pepř

    Postup: Nejprve uvařte bulgur dle návodu ve vývaru. Než se bulgur uvaří, připravte si zeleninu. Nakrájejte okurku, papriku, ředkvičky, rajčata a polníček. K připravené zelenině přidejte nakrájená vajíčka. Bazalku nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec smíchejte uvařený bulgur, zeleninu s vajíčky a olivový olej s bazalkou a citronovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.

  • I na cestách jezte komplexní sacharidy

    Autor: istock.com

    Tvoří-li sacharidy základ vašeho jídelníčku, snažte se i na dovolené dávat přednost komplexním sacharidům. Není důvod si striktně odpírat zmrzlinu nebo jiné dobroty, které se v létě nabízejí, rozhodně to však s konzumací těchto sladkých dobrot nepřehánějte. „Vybírejte komplexní sacharidy i na cestách. Na cestu do auta si můžete připravit kaši do skleničky nebo si vzít pečivo a k tomu pomazánku,“ dává své tipy Michaela Ryglová.

  • Recept: Zdravá kaše do skleničky domů i na cesty

    Autor: Bonavita

    Ovesné kaše do skleničky jsou skvělou a zdravou svačinkou, kterou si připravíte za pár minut večer před spaním. Ráno máte hotovou snídani nebo třeba svačinu na cesty.

    Ingredience:

    • 3 lžíce ovesných vloček
    • 3 lžíce Dobré vlákniny
    • 1 lžička chia semínek
    • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce...

    Postup: Do skleničky dejte ovesné vločky, vlákninu a chia semínka. Pak už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát, případně lze připravit večer předem a dát do ledničky. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu nebo medu.

  • Nebojte se trvanlivého pečiva

    Autor: shutterstock.com

    Čerstvé pečivo, spousta zeleniny, porce bílkovin a rozumná dávka tuku představují ideální svačinku, kterou si můžete připravit s sebou do krabičky. Nemáte-li však přístup k čerstvému pečivu, klidně zvolte kvalitní trvanlivé pečivo. „Knäckebroty, rýžové chlebíčky, křehké grahamové či špaldové plátky a podobné trvanlivé druhy pečiva obsahují vysoké množství vlákniny, společně s pomazánkou a zeleninou představují plnohodnotné jídlo, se kterým si vystačíte při nejrůznějších aktivitách,“ tvrdí Michaela Ryglová.

  • Nepodceňujte pitný režim

    Vedle jídla je důležité zaměřit se na pitný režim, zvlášť během letních veder. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si na festivalu či u vody dala vychlazené pivo nebo skleničku aperolu. Základ pitného režimu by však měla tvořit čistá voda. Doplňování tekutin v podobě nealkoholických nápojů může nezanedbatelným způsobem ovlivnit psychickou i fyzickou pohodu. „Pití vody pomáhá proti bolení hlavy, únavě i trávicím potížím, které bývají během léta poměrně časté,“ říká Michaela Ryglová a na závěr ještě dodává, že na případné střevní potíže (tzv. cestovatelský průjem) je skvělou prevencí braní probiotik. „Probiotika a prebiotika dokážou příznivě ovlivnit střevní mikrobiom,“ tvrdí Ryglová.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji