- 1. dubna 2021 06:00
Velikonoční svátky jsou tradičním symbolem jarního znovuzrození a také obdobím spojeným s přípravou mnoha kulinárních specialit. Mezi oblíbené pochoutky patří jidáše pečené z kynutého těsta a pokapané medem a stejně tak i mazance s ořechy, mandlemi a rozinkami, které jsou starým pohanským symbolem slunce. Můžete však Velikonoce pojmout i moderněji a vyzkoušet recept na cupcakes nebo datlová vajíčka, s jejichž přípravou se vyřádí i děti.
Používejte při pečení kvalitní suroviny, a doplňte tak do těla důležité živiny i při mlsání.
Minimazance
Autor: Probio.czMísto klasického mazance zkuste tyto malé minimazanečky. Jsou rychleji upečené, dobře drží tvar, při pečení zapojíte více dětí, kdy si každé může vytvořit a upéct „ten svůj“.
Suroviny na 5 kousků:
- 15 g droždí
- 50 g třtinového cukru
- 100 ml mléka
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté (např. bio od PROBIO)
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 lžíce rozinek (naložených v rumu)
- 80 g másla
- 2 žloutky
- vejce na potření
- plátky mandlí
Postup:
Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilijte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami. Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut. Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.
Datlová velikonoční vajíčka
Autor: BonavitaIngredience (17 kusů):
- 250 g datlové pasty
- 30 g ovesných vloček (např. od Bonavita)
- 30 g mandlí
- 30 g kešu oříšků
- 20 g lískových oříšků
Na dokončení: čokoláda (pro barevnější vzhled je možné použít i bílou či ruby čokoládu), sušené jahody a maliny
Postup:
Nejdříve rozmixujte ovesné vločky a oříšky. Vznikne sypká směs, tu přidejte k datlové pastě a vypracujte těsto. Pak tvořte vajíčka. Pro lepší tvar je možné využít silikonovou formu na vajíčka, kde těsto vždy vmáčknete a vyklopíte pravidelné vajíčko. Hotová vajíčka dejte na 20 minut ztuhnout do lednice. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, v ní vajíčka obalte a posypte je sušenými malinami či jahodami. Hotová vajíčka nechte ztuhnout v lednici.
Celozrnné jidáše
Už je všeobecně známo, že bílá mouka je pro naše tělo jen prázdnou potravinou. Dopřejte svému velikonočnímu pečivu trochu více „života“ a obohaťte tělo o živiny v podobě celozrnné mouky. Vláknina, enzymy, oleje, minerální látky v celozrnné mouce, navíc v bio kvalitě, udělají z vašeho velikonočního pečení mlsání bez výčitek.
Doba přípravy: 30 minut + doba kynutí + doba pečení
Množství: asi 20 kousků
Suroviny:
- 30 g droždí
- 500 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (bio) + 1 lžíce do kvásku
- 70 g třtinového cukru (např. bio od PROBIO) + 1 lžíce do kvásku
- 200 ml mléka
- 70 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- na špičku nože nastrouhaného bio muškátového oříšku
- nastrouhaná kůra z ¼ bio citronu
- vejce na potření
- med na potření
Postup:
Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek.
V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45–60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
Těsto rozdělte na +/- 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.
Velikonoční cupcakes
Ingredience (12 ks):
- ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky
- ¾ hrnku hladké špaldové mouky
- ¾ hrnku plnotučného mléka
- 60 g vysokoprocentní čokolády
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla
- 4 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce kakaa
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 g polotučného tvarohu
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Choco Balls od Bonavita
Postup:
Nejprve si v připravené míse smíchejte hladkou a špaldovou mouku společně s práškem do pečiva a kakaem. Poté přidejte mléko, vejce, máslo a javorový sirup. Vše promíchejte. Pak přidejte nasekanou čokoládu a ještě jednou promíchejte. Připravenou směsí plňte košíčky na muffiny a pečte při 180 stupních 20 minut. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte společně mascarpone, polotučný tvaroh, vanilkový extrakt a cukr. Nakonec pomocí zdobicího pytlíku zdobte jednotlivé košíčky a přidávejte Choco balls.
Velikonoční beránek
Sladký velikonoční beránek byl symbolem rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu na české jídelní tabuli hojné. Dodnes patří beránek k tradičním sladkým pokrmům. Zkuste si ho letos upéct o něco zdravěji!
Budete potřebovat:
- 230 g špaldové mouky celozrnné
- 50 g kokosové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžičku citronové kůry
- 4 slepičí vejce
- 9 polévkových lžic kokosového oleje
- 9 polévkových lžic horké vody
- ¾ prášku do pečiva bez fosfátů
- 45 g vlašských ořechů
- máslo na vymazání formy
- 20 g špaldové mouky na vysypání formy
Postup:
Ušlehejte 4 žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidávejte olej, vodu, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Formu (26 cm) vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Následně ji přiklopte a pečte v troubě na 180 °C 45 minut.
/
Klíčová slova: