5 zdravějších velikonočních receptů - beránek, jidáše, minimazance, datlová vajíčka a cupcakes

  • 5 zdravějších velikonočních receptů - beránek, jidáše, minimazance, datlová vajíčka a cupcakes
    1. dubna  2021 
     06:00

    Velikonoční svátky jsou tradičním symbolem jarního znovuzrození a také obdobím spojeným s přípravou mnoha kulinárních specialit. Mezi oblíbené pochoutky patří jidáše pečené z kynutého těsta a pokapané medem a stejně tak i mazance s ořechy, mandlemi a rozinkami, které jsou starým pohanským symbolem slunce. Můžete však Velikonoce pojmout i moderněji a vyzkoušet recept na cupcakes nebo datlová vajíčka, s jejichž přípravou se vyřádí i děti.

    Používejte při pečení kvalitní suroviny, a doplňte tak do těla důležité živiny i při mlsání.

  • Minimazance

    Autor: Probio.cz

    Místo klasického mazance zkuste tyto malé minimazanečky. Jsou rychleji upečené, dobře drží tvar, při pečení zapojíte více dětí, kdy si každé může vytvořit a upéct „ten svůj“.

    Suroviny na 5 kousků:

    • 15 g droždí
    • 50 g třtinového cukru
    • 100 ml mléka 
    • 150 g polohrubé mouky
    • 150 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté (např. bio od PROBIO)
    • špetka muškátového oříšku
    • špetka soli
    • 2 lžíce rozinek (naložených v rumu) 
    • 80 g másla
    • 2 žloutky
    • vejce na potření
    • plátky mandlí

    Postup:

    Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilijte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami. Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut. Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.

  • Datlová velikonoční vajíčka

    Autor: Bonavita

    Ingredience (17 kusů):

    • 250 g datlové pasty
    • 30 g ovesných vloček (např. od Bonavita)
    • 30 g mandlí
    • 30 g kešu oříšků
    • 20 g lískových oříšků  

    Na dokončení: čokoláda (pro barevnější vzhled je možné použít i bílou či ruby čokoládu), sušené jahody a maliny  

    Postup:

    Nejdříve rozmixujte ovesné vločky a oříšky. Vznikne sypká směs, tu přidejte k datlové pastě a vypracujte těsto. Pak tvořte vajíčka. Pro lepší tvar je možné využít silikonovou formu na vajíčka, kde těsto vždy vmáčknete a vyklopíte pravidelné vajíčko. Hotová vajíčka dejte na 20 minut ztuhnout do lednice. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, v ní vajíčka obalte a posypte je sušenými malinami či jahodami. Hotová vajíčka nechte ztuhnout v lednici.

  • Celozrnné jidáše

    Už je všeobecně známo, že bílá mouka je pro naše tělo jen prázdnou potravinou. Dopřejte svému velikonočnímu pečivu trochu více „života“ a obohaťte tělo o živiny v podobě celozrnné mouky. Vláknina, enzymy, oleje, minerální látky v celozrnné mouce, navíc v bio kvalitě, udělají z vašeho velikonočního pečení mlsání bez výčitek.

    Doba přípravy: 30 minut + doba kynutí + doba pečení

    Množství: asi 20 kousků

    Suroviny:

    • 30 g droždí
    • 500 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (bio) + 1 lžíce do kvásku
    • 70 g třtinového cukru (např. bio od PROBIO) + 1 lžíce do kvásku
    • 200 ml mléka 
    • 70 g másla
    • 2 žloutky
    • špetka soli
    • na špičku nože nastrouhaného bio muškátového oříšku
    • nastrouhaná kůra z ¼ bio citronu
    • vejce na potření
    • med na potření

    Postup:

    Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. 

    V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky. 

    Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45–60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.

    Těsto rozdělte na +/- 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.

    Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.

  • Velikonoční cupcakes

    Ingredience (12 ks):

    • ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky
    • ¾ hrnku hladké špaldové mouky
    • ¾ hrnku plnotučného mléka
    • 60 g vysokoprocentní čokolády
    • 1 prášek do pečiva
    • 1 vejce
    • 1/3 hrnku rozpuštěného másla
    • 4 lžíce javorového sirupu
    • 3 lžíce kakaa  

    Na krém:

    • 250 g mascarpone
    • 150 g polotučného tvarohu
    • 1 lžíce cukru moučka
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • Choco Balls od Bonavita

    Postup:

    Nejprve si v připravené míse smíchejte hladkou a špaldovou mouku společně s práškem do pečiva a kakaem. Poté přidejte mléko, vejce, máslo a javorový sirup. Vše promíchejte. Pak přidejte nasekanou čokoládu a ještě jednou promíchejte. Připravenou směsí plňte košíčky na muffiny a pečte při 180 stupních 20 minut. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte společně mascarpone, polotučný tvaroh, vanilkový extrakt a cukr. Nakonec pomocí zdobicího pytlíku zdobte jednotlivé košíčky a přidávejte Choco balls.

  • Velikonoční beránek

    Autor: Svět zdraví

    Sladký velikonoční beránek byl symbolem rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu na české jídelní tabuli hojné. Dodnes patří beránek k tradičním sladkým pokrmům. Zkuste si ho letos upéct o něco zdravěji!

    Budete potřebovat:

    • 230 g špaldové mouky celozrnné
    • 50 g kokosové mouky
    • 100 g třtinového cukru
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 4 slepičí vejce
    • 9 polévkových lžic kokosového oleje
    • 9 polévkových lžic horké vody
    • ¾ prášku do pečiva bez fosfátů
    • 45 g vlašských ořechů
    • máslo na vymazání formy
    • 20 g špaldové mouky na vysypání formy

    Postup:

    Ušlehejte 4 žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidávejte olej, vodu, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

    Formu (26 cm) vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Následně ji přiklopte a pečte v troubě na 180 °C 45 minut.

/
Autor: Veronika Duží
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji