Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový začátek: 5 věcí, které jdou nejlépe na jaře. A co si pořídit, abyste mohli začít?

18. března 2021 | 06:28

Jestli je nějaká doba ideální pro nový začátek, je to to jaro. S čím vším byste mohli právě teď začít a proč je větší šance, že uspějete? A co k tomu budete potřebovat?

1. Hubnutí

Ještě máte kila od Vánoc a novoroční předsevzetí, že zhubnete, jste nedodrželi? Nemějte výčitky, pro shazování kil je totiž stejně nejlepší jaro. „V lednu jsou krátké dny a dlouhé noci. Kvůli tomu je metabolismus méně výkonný a organismus chce spíše odpočívat a kumulovat,“ vysvětlit pro MojeZdravi.cz výživový poradce Petr Havlíček s tím, že v zimě se navíc mohou víc projevovat únavové stavy a změny nálad, což není pro redukci váhy optimální. „Prostě jaro je celkově přirozenější a bere se jako začátek nových věcí.“

2. Nové sporty

Chcete bojovat proti stereotypu a do svého života zařadit nějakou novou aktivitu? Objevte nějaký méně obvyklý sport. Napněte si mezi stromy slackline – chození po popruhu vás donutí zapojit i svaly, o kterých jste neměli ani tušení. Vyzkoušejte zábavné trekové kolečkové brusle, na kterých budete vypadat neuvěřitelně sexy, nebo točte s obručí. Hooping, u kterého posílíte břicho a naučíte se i různé triky s kruhem, není zdaleka jen pro děti. Kolem každého sportu je navíc komunita těch, kteří se mu věnují, takže jakmile to situace dovolí, poznáte i nové lidi.

3. Otužování

Jaro je ideální také pro zahájení tolik populárního otužování. Nemusíte se hned nořit do studené řeky. Otužování je, i když si ráno zacvičíte při otevřeném okně a právě na jaře začne být teplota tak akorát. Anebo pro začátek vyzkoušejte 20denní výzvu chladných sprch (k vytisknutí zde). Začínáte na komfortní teplotě vody po dobu patnácti sekund a postupně ubíráte teplotu a přidáváte čas, až se dostanete na minutovou studenou sprchu. 

4. Odvykání kouření

Chcete přestat kouřit? Pusťte se do toho právě teď, a pokud patříte k lidem, kteří už to mnohokrát vzdali, běžte na to postupně. Přejděte nejdříve na nějakou alternativu kouření, třeba elektronické cigarety nebo zařízení na zahřívaný tabák. Výhoda je, že při jejich užívání nevznikají látky jako dehet nebo oxid uhelnatý, které jsou pro lidské zdraví škodlivější než samotný nikotin. Navíc tyto náhražky neprodukují kouř a odpadá tak problém se zápachem.

5. Nový (a čerstvější) jídelníček

I když velkou nabídku potravin máme celý rok, na jaře je těch čerstvých, průmyslově nezpracovaných přeci jenom víc. V březnu mají sezonu nové brambory, růžičková kapusta nebo třeba řeřicha, v dubnu se přidává  jarní cibulka, polníček, listový salát, rebarbora a chřest, v květnu třeba mangold, kedlubna a rukola. Pokud pořádně zaprší, můžete na jaře vyrazit také na houby, roste čirůvka májovka, kačenka česká, různé druhy smržů a i první hřiby. Jaro je skvělá doba pro to, abyste začali objevovat kouzlo sezonních potravin.

Co si pořídit, abyste mohli začít s nějakou novou aktivitou nebo skoncovat s tou starou? Zjistíte to ve fotogalerii.

VIDEO TIP: Jaké jsou zásadní chyby při amatérských dietách? 

Autor: red
Video se připravuje ...