Jak počítat kalorie a kolik energie a živin byste měli konzumovat? Petr Havlíček poradil, které vzorce jsou pro vás ty správné

Jak počítat kalorie a kolik energie a živin byste měli konzumovat? Petr Havlíček poradil, které vzorce jsou pro vás ty správné
24. října  2020 
 06:00

Počítání kalorií a znalost energetické bilance jsou v jisté míře důležité. Jedná se ale pouze o střípek ze správné výživy. Na internetu najdete celou řadu kalkulaček, které spočítají teoretickou energetickou spotřebu. Nezapomínejte však, že vzorců pro spočítání bazálního (klidového) metabolismu je celá řada. Navíc je to opravdu jen základ. Spočítejte si s pomocí výživového poradce Petra Havlíčka svou energetickou bilanci a udělejte si ve správné výživě jasno!

 

„Na začátku je potřeba ale říct, že samotné počítání kalorií nikomu asi žádný zásadní efekt nepřinese," tvrdí specialista na výživu Petr Havlíček. Správná výživa zahrnuje vyvážený poměr základních organických živin, musí odpovídat fyziologickým potřebám člověka a množství i složení stravy jsou ovlivněny pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím. „Znalost energetické bilance – jak na straně příjmové, tak na straně výdejové – nám ale i určitou informaci dává," uznává Petr Havlíček, který doporučuje si nejdříve spočítat, kolik energie spálíte. Teoretickou energetickou spotřebu zjistíte pomocí řady kalkulaček dostupných na internetu, do nichž zadáte věk, pohlaví, výšku, váhu a úroveň fyzických aktivit. Podle Petra Havlíčka se však jedná pouze o odhad.

Vzorců na výpočet bazálního metabolismu existuje celá řada, například (byla jedna z prvních) Harris-Benedictova rovnice z roku 1918. Při výběru rovnice byste měli zohlednit typ své postavy. „Pro běžnou populaci se hodí třeba revidovaná Harris-Benedictova rovnice nebo rovnice Mifflina a St. Jeora, pro sportovce je to například Cunninghamova rovnice, pro velmi štíhlé jedince se hodí rovnice Katch-McArdle," jmenuje široký výběr Petr Havlíček a upozorňuje, že se jedná pouze o základ, tedy množství energie pro zajištění základních životních funkcí, a to v klidovém režimu, bez jídla, bez pohybu a v tepelně neutrálním prostředí. Abyste získali údaj o celkovém příjmu, musíte svůj bazální metabolismus vynásobit vybraným koeficientem indexu PAL (Physical Activity Level), který se pohybuje od 1,2 do 2,4. „Pokud ale použijete internetovou kalkulačku, tohle všechno vám odpadá. Stačí jen zadat své nacionále, tzn. pohlaví, věk, výšku, váhu a množství fyzických aktivit," říká Petr Havlíček.

To je ale pouze jedna část pravdy. Já potom ještě musím tu energii rozdělit mezi jednotlivé živiny," dodává. Podle všeobecných doporučení byste denně měli přijmout patnáct procent bílkovin, pětadvacet až třicet procent tuků a zbytek by měly tvořit sacharidy. Neméně důležitá je také kvalita přijímaných živin, tedy správný výběr potravin a jejich vhodná tepelná úprava. A jak nejlépe zjistit svou energetickou bilanci? Evidujte si svůj denní příjem jídla. I na to existuje na internetu celá řada nástrojů. Následně obě hodnoty porovnejte a zjistěte, zda jste, či nejste v rovnováze. Získáte tak prostor pro zlepšení a zkvalitnění přijímaných živin. Petr Havlíček uznává, že je zapisování jídla svým způsobem otravné, na druhou stranu vám může tento proces ve zdravém stravování, zejména při dietě, značně pomoct.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji