Kolikrát denně byste měli jíst, abyste zhubli? Petr Havlíček vám poradí!

Kolikrát denně byste měli jíst, abyste zhubli? Petr Havlíček vám poradí!
28. října  2020 
 06:00

Ještě nedávno se doporučovalo stravování pětkrát denně v menších porcích, protože z hlediska využití živin je to údajně výhodnější a organismus nehladoví a nedělá si zásoby. Dnes už ale existují i jiné typy stravování, jako je přerušovaný půst, které však nemusí vyhovovat každému. Stačí zdravému člověku jíst třikrát denně vydatnější jídla, a to i při redukci váhy? Na to vám odpoví výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě.

 

Musíte jíst pětkrát až šestkrát denně, abyste zhubli? "V minulosti jsem byl zásadním obhájcem pěti až šesti jídel denně," přiznává přední výživový odborník Petr Havlíček, který si za svou teorií stál z důvodu výhodnějšího využití živin. Tuto teorii podporovaly také teze, že organismus při četnějším stravování nehladoví, a nemá tak tendenci ukládat si stravu do tukových zásob. Avšak Petr Havlíček svůj názor po přečtení mnoha studií přehodnotil. "Dnes říkám, že zdravý člověk, ať už se snaží zhubnout nebo jíst jenom zdravě, rozhodně nepotřebuje jíst pět jídel denně a že mu rozhodně budou stačit tři vydatnější hlavní jídla," vysvětluje Petr Havlíček. Tento způsob stravování je vhodný jak při redukci, tak i při řešení některých zdravotních problémů, jako jsou diabetes druhého typu nebo porucha tukového metabolismu. 

"Samozřejmě systém tří jídel ale nelze aplikovat plošně a úplně na všechny," upozorňuje Petr Havlíček a zmiňuje například refluxní chorobu a onemocnění slinivky, u kterých je stravování ve stylu tří jídel denně značně nevhodné. Ani dětem, které mají denní výdej značně vysoký, nebo kojícím či těhotným ženám nebude stravování třikrát denně pravděpodobně vyhovovat. Intervaly mezi jídly mohou být různé a musí odpovídat potřebám daného člověka. Spousta studií dokonce potvrzuje, že další omezení počtu jídel může být výhodnější. Řeč je o tzv. přerušovaném půstu (anglicky intermittent fasting), který si našel spoustu zastánců, a to jak pro redukci, tak i řešení inzulinové rezistence, normalizace hladiny tuků a cholesterolu v krvi. Jíst málo a často tak může být v mnoha případech podstatně méně výhodné. 

"Pokud vám systém pěti jídel denně nevyhovuje, zaměřte se pouze na tři hlavní jídla, ale pořád myslete na jednu věc: tu energii z těch svačinek je potřeba rozhodit. To znamená, že je nelze jen vyházet ze svého stravování, ale je třeba zamyslet se nad tím, jak je vlastně rozprostřít v těch hlavních jídlech," vysvětluje Petr Havlíček. Tři hlavní jídla by měla být výživově vyvážená. Měla by tak obsahovat dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitaminů, minerálů atd. Pěti- až šestihodinové okno mezi jídly je totiž poměrně velké a měli byste ho bez problému vydržet. Příkladem špatně zvoleného hlavního jídla je müsli s mlékem, to je tvořeno převážně sacharidy a malým množstvím bílkovin. Je tak třeba zamyslet se také nad skladbou svého jídelníčku, aby vaše jídla byla po stránce obsahu živin plnohodnotná a zároveň aby pro vás byly velikosti porcí příjemné. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji