5 tipů na fitness svačinky do krabičky aneb jak jíst mimo domov

  • 5 tipů na fitness svačinky do krabičky aneb jak jíst mimo domov
    7. srpna  2020 
     06:00

    Ať už se chcete udržet v dobré kondici nebo jen nechcete trpět při cestování hlady, vyplatí se krabičkování. Nachystat si chutnou svačinku s sebou vás přitom nemusí stát hromadu času. Nechte se inspirovat pár tipy, jak si přípravu jídla zjednodušit. Při správné organizaci vám chystání svačinky do krabičky zabere nanejvýš dvacet minut a čas strávený u plotny se vám rozhodně vyplatí. Obzvlášť, pokud jste aktivní sportovec a jde vám o udržení optimálního zdraví. 

    „Není nutné, abyste si denně chystali speciality jako z restaurace s michelinskou hvězdou. Stačí si připravit pár rychlých a jednoduchých krabiček,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita, která pro vás sestavila několik fitness svačinek pro pobyt mimo domov.

  • Kaše s oříšky a čerstvým ovocem

    Autor: iStock.com

    Není nic jednoduššího než si do krabičky připravit ovesnou, pohankovou nebo třeba špaldovou kaši. Kaše chutná skvěle i za studena, můžete si ji například rozvrstvit do svačinové skleničky nebo lze kaši zapéct ve formě tzv. mugcake (do kaše přidáte banán, vejce, případně trochu vody, dáte vše do misky či hrnečku a upečete v klasické troubě nebo mikrovlnce). Kaši nebo mugcake si poté ozdobte podle chuti oblíbenými oříšky nebo čerstvým ovocem. Přidat můžete i různé druhy semínek.

    Tip redakce: Pokud do kaše vmícháte lžíci chia semínek, finální konzistence bude vypadat jako pudink. Navíc v jídle navýšíte množství vlákniny, která vás na delší dobu zasytí.

  • Křupavá granola s náloží bílkovin

    Autor: istock.com

    Granolu si můžete připravit domácí. Pokud ale nechcete ztrácet čas, dejte přednost té kupované a pouze si ji vyšperkujte. „Největší obsah bílkovin v kupované granole je obvykle v té, ve které jsou oříšky. Klidně si ale kupte i nějakou se sušeným ovocem a ořechy přidejte vlastní – například mandle. Doporučuji přidat i slunečnicová semínka, která mohou obsahovat až 90 % nenasycených tuků a jsou bohatá na fytosteroly. Ty pomáhají udržet hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zároveň stimulují prospěšný HDL cholesterol. Jsou bohatá také na aminokyseliny – stavební kameny pro bílkoviny,“ říká Michaela Ryglová.

  • Celozrnné pečivo se šunkou a zeleninou

    Autor: iStock.com

    Další skvělou volbou pro svačinku, a to nejen pro sportovce, je celozrnné pečivo s vysokoprocentní šunkou a čerstvou zeleninou. Použít můžete i celozrnné pufované chlebíčky, křehké plátky nebo knäckebroty. Aby to nebyla nuda, jednou si udělejte klasické obložené chleby, podruhé si pečivo zapečte. Pokud máte rádi sýr, namažte pečivo žervé, lučinou nebo použijte sýr cottage, který obsahuje až jedenáct gramů bílkovin ve sto gramech. Na rozdíl od tvrdých sýrů je však nutné ho do konzumace uchovat v chladu.

    Tip redakce: Byli jste jako děti zvyklí nosit si na školní výlety paštiku s rohlíkem? Existují už i veganské sójové paštiky, které jsou plné bílkovin a spolu s celozrnným pečivem tvoří skvělou zdravou kombinaci. Zavzpomínejte na dětství, ale zdravě!

  • Zeleninový kuskus se sójovými nudličkami

    Autor: istock.com

    Ke svačince, či dokonce k obědu s sebou si můžete připravit kuskus s vařenou zeleninou. Jako alternativu masa použijte sójové nudličky, které mají vysoký obsah bílkovin a nepodléhají tak rychle zkáze, zvlášť v teplém počasí. Výhodou kuskusu je pak také to, že ho stačí pouze zalít horkou vodou a nechat chvíli nasát. Pokud neholdujete tepelně upravené zelenině, nakrájejte do kuskusu čerstvá cherry rajčátka a přidejte i kousek mozzarelly. Sójové nudličky můžete vyměnit i za konzervu kvalitního tuňáka ve vlastní šťávě.

  • Libanonský salát tabouleh s tofu

    Autor: iStock

    Jednoduchá a rychlá je i příprava bulguru, který stačí stejně jako kuskus zalít vroucí vodou a nechat dvacet minut pod pokličkou nabobtnat. A právě kvůli tomu, že není potřeba jej vařit, se skvěle hodí na cesty, kde má člověk omezené možnosti, ale zároveň si chce zachovat zdravý životní styl. „Nejznámější recept s bulgurem je bezesporu libanonský salát tabouleh, který si připravíte tak, že smícháte bulgur s čerstvou zeleninou a bylinkami. Takto připravený bulgur se skvěle hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale náramně si na něm pochutnáte i s vejcem či tofu,“ dává na závěr svůj tip Michaela Ryglová.

    Video se připravuje ...
    Blesk pro ženy • VIDEO: Blesk pro ženy/ Karel Dlabač

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji