Strašák dietářek: jojo efekt! Proč většina diet selhává?

Strašák dietářek: jojo efekt! Proč většina diet selhává?
3. srpna  2020 
 06:00

Patříte mezi ty, kdo neustále hubnou, ale nikdy dlouhodobě nezhubnou? Nejste v tom sama! Počet lidí s nadváhou a obezitou i přes popularitu nejrůznějších diet každým rokem stoupá. "Podle statistik drží každá žena tři diety ročně," tvrdí v pořadu Rozum v troubě výživový specialista Petr Havlíček. To, jak přistupujete sama k sobě a ke svému stravování, je výsledkem celé řady faktorů. To nejzásadnější jsou ale dvě základní věci. Pudy a emoce. 

„Pudy nás doprovázejí celou dobu naší existence. Jedním z těch pudů je pud obživný, který nám říká, že máme jíst, abychom přežívali," vysvětluje Petr Havlíček. S ohlédnutím do historie však zjistíme, že bylo kdysi jídla mnohem méně. A tak i když lidé snědli, co měli, větší problém představoval hlad než to, že by měli nadbytek. Dnes už nemusíme pracně jídlo hledat, ale naopak jsme jím obklopeni. Obchody s širokým sortimentem potravin, restaurace a rychlá občerstvení jsou na každém rohu. S jídlem se ale dostáváme do styku i v rámci reklam, a podléháme tak tlaku ze strany médií. „To ten náš pud obživný jen krásně vyživuje, takže když to jídlo vidíme, tak ho ve většině případů sníme," tvrdí Petr Havlíček.

Dalším faktorem, který zvyšuje naši potřebu jídla, a to především nezdravého, jsou emoce. „My prostě zajídáme stavy nepohody, a jsou to různé stavy jako konflikt v zaměstnání, s partnerem, nedostatek lásky či pozornosti," říká Petr Havlíček. S konzumací něčeho sladkého či slaného přichází na krátkou dobu pocit uspokojení. Ten však záhy střídají výčitky a vlna dalších negativních emocí. S tímto problémem vám bohužel nepomůže žádný výživový specialista. Je třeba poohlédnout se po jiném odborníkovi, který vám pomůže s přístupem k sobě samé, jelikož jídlo je v takovém případě jen obranným mechanismem. „Úspěšný je jen ten člověk, který dostane to své stravování dlouhodobě pod kontrolu, a to se mu podaří, když má i silnou motivaci," tvrdí Petr Havlíček, který však upozorňuje na to, že je nutné si dávat reálné cíle. 

V úspěšném hubnutí hrají důležitou roli také závislosti. „Na celé řadě potravin jsme dnes prokazatelně závislí, ať už to jsou sladké nebo slané či průmyslově vysoce zpracované potraviny," říká Petr Havlíček. Tyto závislosti jsou však opět úzce propojeny s pudy a emocemi. Jistý vliv na nás mají také vlohy a dispozice, se kterými jsme se narodili. Pokud jste se tedy nenarodila jako modelka, nesnažte se jí být. Není to pro vás přirozené, a tedy ani dlouhodobě udržitelné. Máte-li všechny jmenované faktory pod kontrolou, a váha vám stále neklesá, s velkou pravděpodobností jste zvolila špatný stravovací režim, který není dlouhodobě udržitelný, a to jak skladbou, tak i třeba četností jídel. „Získejte nad svým životem kontrolu," zní zásadní rada od předního výživového poradce Petra Havlíčka.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji