- 25. května 2020 06:00
Pokud vám během karantény přibyly nějaké ty kilogramy na váze a teď jste odhodlaní do léta zhubnout, pak vám nezbude nic jiného než přidat v pohybu a začít se v jídle hlídat. To zahrnuje vyřazení smažených jídel, ale i oblíbených sladkostí. Co ale dělat, když se i po uplynutí několika týdnů v dietě chutě dostaví? Naštěstí existuje hned několik pečených i nepečených dezertů, které si můžete v rámci svačiny s klidným svědomím dopřát.
Zatímco běžné dezerty jsou plné cukru, tuku a kalorií, následující recepty jsou založeny na vysokém obsahu bílkovin, které mají skvělou syticí schopnost!
Chia tvarohový dezert
Autor: istock.comNa dvě až tři porce budete potřebovat:
- 250 g (1 vanička) nízkotučného tvarohu
- 200 ml vody
- 3 vrchovaté lžíce chia semínek
- 2 lžíce (kokosového) cukru nebo jiného sladidla
- čerstvé ovoce (např. lesní plody – obsahují nízký podíl cukru)
Tvaroh rozmíchejte spolu s vodou dohladka. Následně přisypte chia semínka, cukr a opět důkladně promíchejte. Směs vložte nejlépe přes noc do lednice a druhý den rozdělte do několika sklenic. Povrch ozdobte čerstvým ovocem, popř. mátou a kokosovými chipsy.
Extra čokoládové brownies z tajné suroviny
Autor: http://instagram.com/tereza.havlinova/Budete potřebovat:
- 1 plechovku červených fazolí
- 1 zralý banán
- cca 70 ml mléka
- 10 ml (řepkového) oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 10 g kvalitního kakaa
- 30 g špaldové mouky
- 25 g čokoládového proteinu (popř. vynechat a přidat nějaké přírodní sladidlo)
- 15 g nasekané vysokoprocentní hořké čokolády
Fazole slijte z nálevu a důkladně propláchněte. Přidejte k nim banán, mléko, olej a rozmixujte dohladka. Následně vmíchejte suché suroviny. Pečte v (silikonové) formě na chlebíček při 160 °C cca 25 až 30 minut. Pozor, aby se vám brownies příliš nevysušily!
Podávejte s nízkotučným tvarohem a čerstvým ovocem.
Recept od @tereza.havlinova
Malinová zmrzlina
Autor: istock.comNa jednu porci budete potřebovat:
- 1/2 zmraženého banánu
- 100 g zmraženého lesního ovoce (např. maliny, borůvky, popř. směs)
- 1 odměrku vanilkového proteinu (bez dalšího cukru navíc) nebo 1/2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 1 až 2 lžičky čekankového sirupu (dle kyselosti ovoce)
- 50 ml vody
Všechny suroviny rozmixujte dohladka. Vody přidejte jen nezbytné množství, aby zmrzlina nebyla příliš řídká. Následně ji můžete dozdobit nasekanými oříšky, strouhaným kokosem, popř. čerstvými lesními plody.
Kakaový strouhaný koláč s tvarohem
Autor: http://instagram.com/tereza.havlinova/Na těsto budete potřebovat:
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 2 žloutky
- 70 ml (řepkového) oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 15 g kvalitního kakaa
- 50 ml čekankového sirupu
- mléko dle potřeby
Na náplň:
- 1/2 sáčku vanilkového pudingu
- 250 ml mléka
- 125 g (1/2 vaničky) nízkotučného tvarohu
- 2 bílky
- přírodní sladidlo (dle chuti)
Všechny suroviny smíchejte v tužší lepivé těsto, mléko přilévejte dle potřeby. Dvě třetiny těsta vmačkejte na dno formy (to vyložte pečicím papírem a boky formy vymažte olejem). Zbylou třetinu těsta vložte na chvíli do mrazáku.
Puding uvařte v mléce, nechte zchladnout a smíchejte s tvarohem. Přidejte zbylé dva bílky a oslaďte dle chuti. Nalijte na těsto a na povrch nastrouhejte zbylou část těsta z mrazáku. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut.
Recept od @tereza.havlinova
Tvarožník s borůvkami
Autor: veronika.duzi.czBudete potřebovat:
- 2 celá vejce
- 125 g (1/2 vaničky) nízkotučného tvarohu
- 80 ml kokosového oleje
- 60 g hladké pšeničné mouky
- 60 g rýžové mouky
- 80 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- cca 200 ml vody
- 100 g čerstvých (kanadských) borůvek, popř. ovoce dle chuti
- strouhaný kokos na vysypání formy
Vejce rozšlehejte spolu s tvarohem dohladka. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, přisypte třtinový i vanilkový cukr a promíchejte. Dále přidejte mouku, prášek do pečiva a trochu vody. Tu přilévejte postupně, abyste docílili tekuté, ale stále táhnoucí se konzistence. Těsto nalijte do kokosovým olejem vymazané a strouhaným kokosem vysypané formy, povrch posypte borůvkami a pečte při 180 °C přibližně 35 až 45 minut (dle výšky formy).
Poznámka: Na tvarožník se nehodí celozrnná mouka, proto bílou nakombinujte nejlépe s rýžovou, popř. s dětskou krupičkou.
Zdravý koláč s lesním ovocem
Autor: http://instagram.com/tereza.havlinova/Variaci strouhaného kakaového koláče si můžete v podobném provedení připravit i s lesním ovocem.
Na těsto budete potřebovat:
- 200 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 3 lžíce medu
- 60 ml řepkového oleje
- 5 lžic mléka
- 1 žloutek
- 1/2 kypřicího prášku
Na náplň:
- 250 g (1 vanička) nízkotučného tvarohu
- 1 bílek
- z 1/2 sáčku (ve 250 ml mléka) uvařený zchladlý puding
- sladidlo dle chuti
Tekuté a sypké suroviny na přípravu těsta smíchejte zvlášť a vše zpracujte v tuhé těsto. Formu (o průměru 18 cm) vyložte pečicím papírem a dvě třetiny těsta do ní namačkejte. Jednu třetinu si nechte na tzv. drobení na koláč.
Suroviny na přípravu náplně smíchejte a natřete na korpus. Následně na ni dejte mražené lesní ovoce a jako třetí vrstvu nadrobte zbylou třetinu těsta. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut.
Recept od @tereza.havlinova
/
Klíčová slova: