Hubnete, ale sladkého se odmítáte vzdát? Dopřejte si dezerty plné bílkovin! | Jak zhubnout | Blesk.cz

Hubnete, ale sladkého se odmítáte vzdát? Dopřejte si dezerty plné bílkovin!

  • (istock.com)
    25. května  2020 
     06:00

    Pokud vám během karantény přibyly nějaké ty kilogramy na váze a teď jste odhodlaní do léta zhubnout, pak vám nezbude nic jiného než přidat v pohybu a začít se v jídle hlídat. To zahrnuje vyřazení smažených jídel, ale i oblíbených sladkostí. Co ale dělat, když se i po uplynutí několika týdnů v dietě chutě dostaví? Naštěstí existuje hned několik pečených i nepečených dezertů, které si můžete v rámci svačiny s klidným svědomím dopřát. 

    Zatímco běžné dezerty jsou plné cukru, tuku a kalorií, následující recepty jsou založeny na vysokém obsahu bílkovin, které mají skvělou syticí schopnost!

  • Chia tvarohový dezert

    Na dvě až tři porce budete potřebovat:

    • 250 g (1 vanička) nízkotučného tvarohu
    • 200 ml vody
    • 3 vrchovaté lžíce chia semínek
    • 2 lžíce (kokosového) cukru nebo jiného sladidla
    • čerstvé ovoce (např. lesní plody – obsahují nízký podíl cukru)

    Tvaroh rozmíchejte spolu s vodou dohladka. Následně přisypte chia semínka, cukr a opět důkladně promíchejte. Směs vložte nejlépe přes noc do lednice a druhý den rozdělte do několika sklenic. Povrch ozdobte čerstvým ovocem, popř. mátou a kokosovými chipsy. 

  • Extra čokoládové brownies z tajné suroviny

    Budete potřebovat:

    • 1 plechovku červených fazolí
    • 1 zralý banán
    • cca 70 ml mléka
    • 10 ml (řepkového) oleje
    • 1/2 prášku do pečiva
    • 10 g kvalitního kakaa
    • 30 g špaldové mouky
    • 25 g čokoládového proteinu (popř. vynechat a přidat nějaké přírodní sladidlo)
    • 15 g nasekané vysokoprocentní hořké čokolády

    Fazole slijte z nálevu a důkladně propláchněte. Přidejte k nim banán, mléko, olej a rozmixujte dohladka. Následně vmíchejte suché suroviny. Pečte v (silikonové) formě na chlebíček při 160 °C cca 25 až 30 minut. Pozor, aby se vám brownies příliš nevysušily!

    Podávejte s nízkotučným tvarohem a čerstvým ovocem.

    Recept od @tereza.havlinova

  • Malinová zmrzlina

    Na jednu porci budete potřebovat: 

    • 1/2 zmraženého banánu
    • 100 g zmraženého lesního ovoce (např. maliny, borůvky, popř. směs)
    • 1 odměrku vanilkového proteinu (bez dalšího cukru navíc) nebo 1/2 vaničky nízkotučného tvarohu 
    • 1 až 2 lžičky čekankového sirupu (dle kyselosti ovoce)
    • 50 ml vody

    Všechny suroviny rozmixujte dohladka. Vody přidejte jen nezbytné množství, aby zmrzlina nebyla příliš řídká. Následně ji můžete dozdobit nasekanými oříšky, strouhaným kokosem, popř. čerstvými lesními plody.

  • Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

    Na těsto budete potřebovat:

    • 200 g špaldové celozrnné mouky
    • 2 žloutky
    • 70 ml (řepkového) oleje
    • 1/2 prášku do pečiva
    • 15 g kvalitního kakaa
    • 50 ml čekankového sirupu
    • mléko dle potřeby

    Na náplň:

    • 1/2 sáčku vanilkového pudingu
    • 250 ml mléka 
    • 125 g (1/2 vaničky) nízkotučného tvarohu
    • 2 bílky
    • přírodní sladidlo (dle chuti)

    Všechny suroviny smíchejte v tužší lepivé těsto, mléko přilévejte dle potřeby. Dvě třetiny těsta vmačkejte na dno formy (to vyložte pečicím papírem a boky formy vymažte olejem). Zbylou třetinu těsta vložte na chvíli do mrazáku.

    Puding uvařte v mléce, nechte zchladnout a smíchejte s tvarohem. Přidejte zbylé dva bílky a oslaďte dle chuti. Nalijte na těsto a na povrch nastrouhejte zbylou část těsta z mrazáku. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut.

    Recept od @tereza.havlinova

  • Tvarožník s borůvkami

    Budete potřebovat: 

    • 2 celá vejce
    • 125 g (1/2 vaničky) nízkotučného tvarohu
    • 80 ml kokosového oleje
    • 60 g hladké pšeničné mouky
    • 60 g rýžové mouky
    • 80 g třtinového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • cca 200 ml vody
    • 100 g čerstvých (kanadských) borůvek, popř. ovoce dle chuti
    • strouhaný kokos na vysypání formy

    Vejce rozšlehejte spolu s tvarohem dohladka. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, přisypte třtinový i vanilkový cukr a promíchejte. Dále přidejte mouku, prášek do pečiva a trochu vody. Tu přilévejte postupně, abyste docílili tekuté, ale stále táhnoucí se konzistence. Těsto nalijte do kokosovým olejem vymazané a strouhaným kokosem vysypané formy, povrch posypte borůvkami a pečte při 180 °C přibližně 35 až 45 minut (dle výšky formy). 

    Poznámka: Na tvarožník se nehodí celozrnná mouka, proto bílou nakombinujte nejlépe s rýžovou, popř. s dětskou krupičkou.

  • Zdravý koláč s lesním ovocem

    Variaci strouhaného kakaového koláče si můžete v podobném provedení připravit i s lesním ovocem. 

    Na těsto budete potřebovat:

    • 200 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
    • 3 lžíce medu
    • 60 ml řepkového oleje
    • 5 lžic mléka
    • 1 žloutek
    • 1/2 kypřicího prášku

    Na náplň:

    • 250 g (1 vanička) nízkotučného tvarohu
    • 1 bílek
    • z 1/2 sáčku (ve 250 ml mléka) uvařený zchladlý puding 
    • sladidlo dle chuti

    Tekuté a sypké suroviny na přípravu těsta smíchejte zvlášť a vše zpracujte v tuhé těsto. Formu (o průměru 18 cm) vyložte pečicím papírem a dvě třetiny těsta do ní namačkejte. Jednu třetinu si nechte na tzv. drobení na koláč.

    Suroviny na přípravu náplně smíchejte a natřete na korpus. Následně na ni dejte mražené lesní ovoce a jako třetí vrstvu nadrobte zbylou třetinu těsta. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut.

    Recept od @tereza.havlinova

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji