- 22. března 2020 06:00
Od té doby, co se ukázalo, jaké výhody má středomořská strava, lidé si začali uvědomovat, jak moc jídlo souvisí se zdravím. Bohužel mnohá doporučení se týkají zvýšení spotřeby několika konkrétních potravin. Těm se mnohdy přezdívá superpotraviny, a tak někdo může nabýt mylného dojmu, že by je měl jíst v co největším množství. Ve výsledku se ale ochuzuje o nutriční a zdravotní výhody vyvážené stravy. U kterých potravin byste si měli hlídat správné množství?
Nezaměřujte se pouze na výběr zdravých potravin, ale také na jejich množství. Jak se koneckonců říká, všeho moc škodí!
Mrkev
Autor: istock.comMrkev obsahuje spoustu betakarotenu, který si tělo metabolizuje na vitamin A. Jedná se o vitamin rozpustný v tucích, který podporuje dobré vidění, chrání před sluncem a podporuje imunitu.
I když předávkování vitaminem A z nadměrné konzumace betakarotenu nehrozí, v případě vyššího příjmu karotenoidů může dojít k zabarvení kůže do oranžova, a to zejména dlaní a chodidel. Tyto příznaky však po vysazení odezní.
Kombucha
Autor: istock.comLidstvo zná kombuchu už od starověku. Přesto se její pití stalo velkým hitem až v posledních pár letech. Tento fermentovaný čínský nápoj má podporovat trávení, očistu střev, a to zvýšením množství bakterií ve střevech.
Obsahuje však také sloučeninu zvanou FODMAP. Je to zkratka pro skupinu krátkých řetězců uhlovodíků. Tento vedlejší produkt fermentace kvasinek vám může ve větším množství způsobit nadýmání a zažívací potíže.
Voda
Autor: istock.comPřestože všechna zdravá doporučení zahrnují i dodržování kvalitního pitného režimu, i v tomto případě si můžete ublížit. Příliš mnoho vody může způsobit elektrolytovou nerovnováhu, a to vám může uškodit. I pro pití vody tedy existuje limit. Ten je daný schopností ledvin filtrovat tekutiny, které přijímáte.
Nadbytek vody je stejně nebezpečný jako její nedostatek. V krajním případě nastává hyponatrémie, neboli intoxikace vodou. Jedná se o stav, kdy je hladina sodíku pod 120–110 mmol/litr (smrt nastává při koncentraci méně než 105 mmol/l) a obsah dalších elektrolytů v krvi je nadměrně zředěn vodou.
Avokádo
Autor: istock.comAvokádo obsahuje vlákninu, velké množství vitaminů, monosaturované tuky a dokáže snížit hladinu špatného (LDL) cholesterolu v krvi. Ale tuk stále zůstává tukem.
Jedno avokádo obsahuje dvě stě čtyřicet kalorií, což je asi deset až dvacet procent ideálního příjmu kalorií. Při dlouhodobě nadbytečném kalorickém příjmu dochází ke tloustnutí a neprůchodnosti cév. Může tak docházet ke vzniku aterosklerózy, česky ke kornatění tepen.
Zůstaňte u konzumace půl až jednoho avokáda denně a hlídejte si celkový příjem tuků, včetně těch zdravých.
Mořské řasy
Autor: Shutterstock.comMořské řasy jsou vzácným příkladem rostlinného produktu bohatého na vitamin B12, což z nich činí skvělou náhražku masa ve veganské i vegetariánské stravě. Nejednou byly také prezentovány jako superpotravina, která vám může pomoct zhubnout, a to díky obsahu jodu a vlákniny.
Příliš vysoký příjem jodu ale může způsobovat problémy se štítnou žlázou, které naopak povedou k přibývání na váze. Mořské řasy mohou také obsahovat velké množství těžkých kovů, a to v závislosti na tom, kde rostly. Japonské kuchyně se ale obávat nemusíte! S konzumací mořských řas to však nepřehánějte!
Sója
Autor: iStockPotraviny ze sóji jsou bohaté na živiny včetně vitaminu B, vlákniny, draslíku, hořčíku a vysoce kvalitních bílkovin. Jelikož sója obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vytvořit samo, považuje se za plnohodnotný zdroj bílkovin.
Pokud jste ale nedávno změnili svůj jídelníček kvůli problémům se štítnou žlázou, mějte na paměti, že sója může interferovat s hormonálními léky používanými k léčbě hypotyreózy. Přestože studie nejsou přesvědčivé, stojí za to je pečlivě sledovat.
/
Klíčová slova: