Objevte 5 ranních rituálů, které vám pomohou zhubnout

  • Objevte 5 ranních rituálů, které vám pomohou zhubnout
    1. prosince  2019 
     06:00

    Chcete se zbavit pár kilogramů bez toho, že byste zásadně měnili své současné stravovací návyky a životní styl? Proveďte pár menších změn ve své ranní rutině! Protože to, jak začnete den, může mít nemalý vliv na celé vaše hubnutí. Začleňte do svého současného režimu pár jednoduchých ranních návyků a uvidíte, že ručička na váze se pohne tím správným směrem.

    Ráno dělá den. Proto nepodceňte první hodiny po probuzení a učiňte snadné kroky k tomu, abyste se v průběhu dne cítili dobře.

  • Přidejte do snídaně více bílkovin

    Autor: istock.com

    Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, proto nepodceňte, co do svého těla po probuzení dáte. Už její správnou skladbou můžete ovlivnit to, jak se budete cítit následujících několik hodin a zda budete mít dostatek energie.

    Vydatná snídaně by měla být nevyhnutelnou součástí vaší ranní rutiny. Je však důležité, abyste zvolili jídlo, které vás zasytí, ale zároveň nezatíží vaše trávení a podpoří vaši produktivitu v práci. Toho lze snadno docílit dostatečným množstvím bílkovin. 

    Do slané snídaně proto zakomponujte vejce, kvalitní uzeninu nebo sýr a sladkou snídani doplňte nejlépe o mléčný výrobek.

  • Nezapomeňte se napít vody

    Autor: istock.com

    Po dlouhé noci je vaše tělo dehydratované, a tak ještě předtím, než se pustíte do snídaně, vypijte alespoň sklenici vlažné vody. Tímto způsobem snadno tělo probudíte a vaše energie rázem stoupne. Voda po ránu navíc může zvýšit váš energetický výdej až na šedesát minut.

    V jedné z menších studií se potvrdilo, že u testovaných osob došlo po vypití půllitru vody ke zrychlení metabolismu až o třicet procent. Další studie pro změnu potvrdily, že s poctivým pitným režimem lze dosáhnout ročního úbytku dvou kil, a to i beze změn ve stravovacích návycích.

    Voda má také za účinek snížení chuti k jídlu, a současně tedy i kalorického příjmu, což vede přirozeně k hubnutí. Začněte proto s dostatečným příjmem tekutin hned ráno!

  • Stoupněte si každé ráno na váhu

    Autor: istock.com

    Ačkoli prvotní zvážení nemusí být zrovna příjemné, tahle každodenní rutina vám může značně pomoct v motivaci a výsledcích hubnutí. Jakmile si na váhu stoupnete každé ráno, zlepší se automaticky váš přístup k jídlu.

    Možná konstantně přibíráte, jelikož odmítáte pohlédnout realitě do očí. Jakmile však uvidíte, že vaše váha každým dnem stoupá, začnete dělat ve stravování mnohem zdravější rozhodnutí. Vidět každé ráno na váze menší a menší číslo se stane dílčím cílem a po měsíci budete z výsledku mile překvapeni!

    Važte se vždy na lačno, před požitím jakýchkoli tekutin. Váhu může u žen ovlivňovat menstruační cyklus. A také berte v potaz plnost střev. 

  • Zařaďte do rutiny ranní rozcvičku

    Autor: istock.com

    Pohyb na lačno přispívá k udržení stabilní hladiny cukru v krvi po celý den. Nemusíte se však trápit hodinovou aktivitou. Stačí krátká rozcvička v podobě pár kardio cviků v kombinaci s protahováním. Ranní pohyb vás příjemně nabudí a budete se rázem cítit svěží a plní energie.

    Věnujte ráno krátké rozcvičce po dobu dvanácti minut:

    • 45 vteřin jumping jacks ("skákání panáka na místě") + 15 vteřin pauza
    • 45 vteřin dřep s předpažením + 15 vteřin pauza
    • 45 vteřin walking plank ("chůze do planku a zpět") + 15 vteřin pauza  
    • 60 vteřin úklon do strany s propnutou paží a rukou v bok – na každou stranu
    • 45 vteřin lehy sedy (v pomalém tempu) + 15 vteřin pauza.

    Po odcvičení série o pěti cvicích následuje minutová pauza. Odcvičte celkem dvě až tři série.

  • Začněte ráno chůzí

    Autor: istock.com

    Už ranní rozcvička vám rozproudí krev v žilách. Ale sednout následně do auta, usadit se v kanceláři a několik hodin prosedět, to není zrovna tou nejlepší cestou, jak podpořit hubnutí. Využijte proto ráno k nachození alespoň prvních pár set kroků.

    Je-li cesta autem nevyhnutelná, udělejte si navíc menší procházku. V případě, že využíváte k přepravě veřejnou hromadnou dopravu, vystupte o pár zastávek dřív a do práce se projděte.

    S sebou si do termohrnku nezapomeňte vzít čerstvou kávu nebo zelený čaj, které patří mezi účinné přírodní spalovače. Nejenže si tím celou cestu zpříjemníte, ale navíc budete ke své vysněné váze o kousek blíž.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji