Jak se z hubnutí nezbláznit? 5 věcí, které rozhodně nedělejte!

  • Jak se z hubnutí nezbláznit? 5 věcí, které rozhodně nedělejte!
    24. listopadu  2019 
     06:00

    Úspěšnost v dietách je tak nízká jen kvůli tomu, že se lidé pouštějí do zbytečných extrémů, které nejsou dlouhodobě udržitelné. Jíte jídla, která vám nechutnají, do cvičení se horko těžko nutíte a celou dietu vnímáte jako Boží trest. Je to tak? Nejste v tom jediní! Je však třeba si položit otázku: "Co dělám špatně?" Na tu totiž známe přinejmenším pět odpovědí!

    Nebuďte otroky zdravé stravy ani cvičení a vyhněte se těmto nejčastějším chybám.

  • Jíte jenom zdravě

    Autor: istock.com

    Zdravá strava má na fyzickou schránku člověka spoustu pozitivních účinků. Vedle toho, že vás zbaví nadváhy, také posílíte imunitu a preventivně můžete předejít mnoha onemocněním. Nezapomínejte ale ani na duševní zdraví, na kterém to nakonec všechno stojí.

    Jakmile si začnete vše ze dne na den odpírat, nebudete šťastní. Neznamená to, že byste měli pokračovat v každodenních dezertech při kávě, ale rozhodně se nesnažte být dokonalí. Užívejte si výjimečné situace s přáteli, mezi které patří společné večeře, narozeninové oslavy nebo dovolené s drinkem na pláži.

    Pro dietu nikdy nebude vhodná doba. Vždy přijde situace, která vás postaví do pozice, kdy si budete muset vybrat, zda chcete zhubnout, nebo upřednostnit požitek. Naučte se proto dělat kompromisy a dodržujte zdravou stravu z osmdesáti procent. Těch zbylých dvacet si užijte bez výčitek. 

  • Vyřadíte lepek, mléko a veškerý cukr

    Autor: iStock.com

    Spousta diet je natolik přísných, že zakazují některé skupiny potravin. Velkým hitem v hubnutí bylo, a možná i stále je, vynechat lepek, laktózu a cukr. Váš jídelníček je najednou chudší o pečivo, sladkou chuť, ale i mléčné výrobky a sýry. 

    Pro úplného začátečníka, který se ve zdravém stravování příliš neorientuje, tak může být těžké jíst s takovým omezením pestře. Může se tak stát, že sklouzne k jednostrannému jídelníčku, který ho brzy přestane bavit. 

    Dalším kamenem úrazu je také reakce těla, která může být po dlouhodobém vyřazení některé skupiny potravin velmi negativní. Tělo sníží produkci určitých enzymů, které jsou k rozkladu dané potraviny potřeba, a tak vás mohou postihnout trávicí obtíže a vy si mylně potvrdíte domněnku, že vám např. laktóza nedělá dobře. 

  • Budíte se hladem

    Autor: iStock.com

    Kvůli touze docílit co nejrychlejšího úbytku si zbytečně moc snížíte kalorický příjem. Prvních pár dní se může zdát jako procházka růžovým sadem. Máte dostatek energie, jídlo vám chutná, cítíte se skvěle a váha klesá. To se ale může v mžiku obrátit proti vám!

    Příliš velký výdej, který zahrnuje i bazální metabolismus, dá o sobě velice rychle vědět. O energii rázem přijdete, budete unavení, podráždění, a pokud pravidelně cvičíte, vaše tělo bude jen stěží regenerovat. Přestože přes den budete usínat i vestoje, neúměrný kalorický deficit se může odrazit na kvalitě spánku. Buďte proto opatrní a přistupujte k dietnímu režimu s rozumem!

  • Cvičíte každý den

    Autor: istock.com

    Jelikož dieta většinou zahrnuje i cvičení, je dost pravděpodobné, že jste teď ve fitcentru jako doma. Přestože je pohyb zdravý, svaly si musí na pravidelnou zátěž zvyknout, a tak to nepřehánějte! Dávejte si dostatečný prostor pro regeneraci a nesnažte se podávat olympijské výkony.

    Vedle běžného posilování svůj týdenní výdej zpestřete procházkami a využívejte každé příležitosti navýšit počet kroků. Přizpůsobte také výběr sportovních aktivit aktuálnímu ročnímu období. Pro někoho může být podzim ideální pro běhání a plavání, pro jiného přichází v úvahu pouze cvičení v posilovně.

  • Neumíte řešit překážky

    Autor: istock.com

    Jste máma od rodiny nebo mladá žena, která na sebe klade zbytečně vysoké nároky? V dietě budete muset upřednostnit samu sebe. Krabičkování zdravého jídla vám zabere nějaký čas, a pokud váš manžel nebo přítel bude vyžadovat přípravu jiného jídla, pak se vám celá situace značně zkomplikuje. 

    Stůjte si ale za svým a vařte taková jídla, jaká budou chutnat i zbytku rodiny. Do podobné situace se můžete dostat i s pohybem. Jakmile rozvrh cvičení nebude korespondovat s plánem dalších osob, musíte vymyslet takovou alternativu, která bude vyhovovat oběma stranám. Nepřizpůsobujte se však ostatním za cenu, že se vzdáte vlastních cílů.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji