Proč začít s dietou právě na podzim? Známe 5 důvodů!

  • Proč začít s dietou právě na podzim? Známe 5 důvodů!
    15. listopadu  2019 
     06:00

    Možná vám přijde hubnout těsně před Vánoci zbytečné. Za více než pět týdnů ale můžete zhubnout až o pět kilogramů! A to se vám před vánočními svátky plnými jídla opravdu může hodit. Podzim je pro dietu jako stvořený. Můžete si vařit dietní polévky, cvičením se zahřejete a v sauně vypotíte přebytečnou vodu.

    Objevte pět důvodů, proč hubnout právě teď, a nadělte si pod stromeček štíhlejší postavu. 

  • Cvičením se rozveselíte i zahřejete

    Autor: istock.com

    Bez slunce klesá v těle hladina serotoninu, hormonu štěstí, a jak proti tomu lépe bojovat než endorfiny ze cvičení? V sychravém počasí ale může být těžké se do té posilovny donutit jít, proto vyzkoušejte cvičení doma. I bez posilovacích strojů a nejrůznějších cvičebních pomůcek si můžete dát do těla.

    Sestavte si jednoduchý kruhový trénink a zacvičte si doma v obýváku. Vyberte si pět cviků na celé tělo, a ty opakujte neustále dokola ve stejných časových intervalech, pouze s krátkou pauzou na vydýchání. Pokud si vyberete převážně kondiční cviky, spálíte třicetiminutovým tréninkem až tři sta kalorií. 

  • S chutí si můžete dopřát sacharidová jídla

    Autor: istock.com

    Zatímco léto je obdobím salátů, podzim a zima si žádají stravu, která vás zahřeje. Z potravin tak více tíhnete automaticky k těm, které mají hřejivý účinek. Podle východní medicíny mezi ně patří dýně, mrkev, řepa, jablka, hrušky, zázvor, ale i koření, jako jsou skořice nebo chilli. 

    S příchodem zimy se váš jídelníček může změnit opravdu od základů. Z makroživin budete pravděpodobně více preferovat sacharidy, a tak ranní smoothie vyměníte za ovesnou kaši, studený salát vystřídá teplá polévka a flákotu masa nahradí jídlo plné luštěnin.

  • Čas polévek – ušetříte čas i peníze, a ještě zhubnete

    Autor: iStock

    Neradi trávíte vařením příliš času? Pak oceníte tipy na polévky, které jsou pro podzimní dietu naprosto ideální. Vedle toho, že vás příjemně zahřejí, obsahují malé množství kalorií. Mezi ty největší favority patří dýňový, batátový, brokolicový, žampionový a mrkvový krém. Připravit si však můžete i minestrone nebo poctivý kuřecí či hovězí vývar.

    Kouzlo krémových polévek tkví v tom, že se nemusíte při krájení zeleniny nijak zvlášť snažit. Zeleninu pak stačí spolu s vývarem půl hodiny povařit, rozmixovat a dochutit. Smetanu můžete zcela vynechat nebo ji nahradit mlékem, popř. rozmixovaným sýrem cottage, který pokrmu dodá i bílkoviny.

  • Snadněji dodržíte spánkový režim

    Autor: iStock.com

    S příchodem zimy se dny zkracují, a tak budete chtít v posteli strávit mnohem více času. Nevyčítejte si to, a naopak toho využijte v prospěch diety. Večeři si posuňte na šestou hodinu a v osm se zachumlejte do teplých peřin, nejlépe s nějakou knížkou, která vaše oči příjemně unaví. 

    Osm hodin spánku denně vám v hubnutí pomůže, jelikož budete dostatečně odpočatí a nebudete tělo vystavovat zbytečnému stresu. Navíc se vám bude ráno mnohem snadněji vstávat, a tak začnete den s úsměvem. 

  • Začíná období saunování a wellness procedur

    Autor: istock.com

    Právě chladné počasí vybízí k saunování a wellness, a tak se v tomto období nebojte své tělo rozmazlovat! Saunu zařaďte nejlépe po cvičení, abyste zároveň svaly uvolnili, a na masáž se naopak objednejte v den, kdy vás nebude čekat už nic náročného. Krásně se zrelaxujete a vaše tělo bude vypadat mnohem lépe.

    V sauně se zbavíte přebytečné vody, pokožku účinně prokrvíte a masáž vám může pomoci rozproudit lymfatický systém. Využít ale můžete i různých zábalů a dalších zkrášlujících procedur, ke kterým jste se během roku jen odhodlávali. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji