5 triků, jak snadno odhadnout počet kalorií. Díky tomu je nemusíte počítat!

  • 5 triků, jak snadno odhadnout počet kalorií. Díky tomu je nemusíte počítat!
    20. října  2019 
     06:00

    Počítání kalorií je sice účinný způsob, jak zhubnout nebo si udržet váhu, ale pro spoustu lidí je to taky velmi nepříjemný a otravný způsob, kvůli kterému raději na dietu zapomenou. Většina lidí počítání kalorií při každém kousnutí do jablka považuje z dlouhodobého hlediska za nudné, nerealistické a těžko udržitelné.

    Co to v praxi znamená? Znamená to, že bez účinných nástrojů na počítání kalorií jen málokdo dokáže odhadnout, kolik jich vlastně zkonzumoval. Podle jedné studie v časopise Appetite, která byla zveřejněna začátkem října tohoto roku, mají lidé sklon informovat se špatně o kalorické hodnotě a často příjem kalorií velmi podceňují. Nemusíte ale propadat panice. Žádná krize vás neohrozí, když se zkusíte řídit radami dietoložky Laury Burakové, která má vychytávky na to, jak sledovat příjem kalorií, aniž byste je museli počítat.

  • Naučte se používat aplikaci pro sledování kalorií

    Autor: iStock

    I když nechcete prožít celý život tím, že budete neustále počítat kalorie, aplikace pro sledování kalorií, například Kalorické tabulky, může být skvělým a užitečným nástrojem, který vám pomůže při odhadování kalorií. Kalorické tabulky umožňují každodenní evidenci energetického příjmu a energetického výdeje pomocí záznamu všech snědených potravin a provedených fyzických aktivit. Aplikace nabízí výpočet doporučené energetické bilance v kaloriích (kcal) nebo v kilojoulech (kJ). A je to česká aplikace, tudíž tam najdete české produkty. Když tedy vejdete do Starbucks, budete hned vědět, že frappucino má 500 kalorií a představuje jednu třetinu ze všech, které byste měli spotřebovat za den. Možná si pak rozmyslíte, jestli si nedáte raději něco zdravějšího.

     

  • Seznamte se s velikostmi porcí

    Autor: iStock

     

    Když odhadujete kalorie, měli byste znát správnou velikost porce. To je už polovina vyhrané bitvy. Většina lidí netuší, jak vypadá standardní porce, a může za to zkreslování. Za posledních dvacet let se velikost porcí podle odborníků zdvojnásobila, takže průměrná porce v restauraci (zvláště pak české) může „nakrmit“ klidně dvě osoby místo jedné. Podle výživových specialistů z iniciativy Vím, co jím se stačí orientovat podle pěsti a dlaně. Jak říkají – část pokrmu, tedy třeba porce ovoce a zeleniny nebo pečiva, odpovídá velikosti vaší pěsti. Porce masa nebo chleba by měla být velká jako dlaň. Pokud jde o drobné ovoce nebo listovou zeleninu, měli byste si vzít tolik, kolik se vejde do misky vytvořené ze spojených dlaní. U ořechů jde o jednu hrst, v případě tuků je porce velikosti lžičky v délce palce, většinou tedy přibližně čajová lžička.

  • Kalorie při jídle spíše přeceňujte

    Autor: iStock.com

     

    V jedné anketě bylo přes dva tisíce Američanů požádáno, aby odhadli kalorie v 40 populárních restauracích či fast foodech. V průměru si většina z nich myslela, že jídla mají až o 500 kJ méně, než ve skutečnosti měla. Pokud si myslíte, že jíte méně kalorií, pravděpodobně toho víc sníte. Studie z listopadu 2014 zjistila, že lidé, kteří kalorické hodnoty podhodnocují, snědli o 200 kalorií víc! Takže, co dělat? Jakmile jste někde venku a jíte v restauraci, raději kalorické hodnoty přeceňujte. To znamená, že budete předpokládat, že jídlo má více kalorií. „Vedle toho si dejte malé občerstvení dvě hodiny předtím, abyste toho tolik nesnědli,“ doporučuje Laura Buraková. Navrhuje také konzumovat jídla s vysokým obsahem vody jako například saláty a zeleninové vývary nebo syté předkrmy bohaté na bílkoviny.

     

  • Myslete na své tělo

    Autor: iStock.com

     

    Neexistuje lepší nástroj na odhad kalorií než poslouchat vlastní tělo. To vám ukáže, kolik jídla potřebujete. „Když cítíte hlad a uvědomujete si signály plnosti žaludku, důvěřujete svému tělu, že ví, co a kolik jídla skutečně potřebuje,“ říká Buraková. Procvičování takzvaného intuitivního stravování může ale vyžadovat spoustu času a trpělivosti, které ne každý má. „Nakonec ale když začnete věnovat pozornost svému tělu, zjistíte, že tělo je schopné vám říct, kolik toho potřebuje, aniž byste museli cokoli počítat nebo měřit,“ dodává odbornice.

     

  • Nesnažte se být perfektní

    Autor: istock.com

     

    Cvičení kontroly nad porcemi a schopnost mít obecnou představu o počtu kalorií vám pomůžou zůstat na dobré cestě, pokud jde o zdravé stravování. Faktem ale je, že nikdy nebudete schopní stoprocentně odhadnout všechno. A to je vlastně v pořádku. V pořádku rozhodně není, když na sebe budete vyvíjet tlak, abyste byli perfektní. „Stravování nikdy nebude dokonalé, nebudete pokaždé dělat ty nejzdravější volby a občas se přejíte,“ říká Laura Buraková. „Jedno jídlo za den nikdy neovlivní vaši hmotnost nebo zdraví, pokud tak ale nebudete pokračovat týdny a měsíce. Takže místo toho, abyste se trýznili a kritizovali, že jste selhali, neřešte to a příště si prostě vyberte zdravější variantu.“

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji