7 chyb, které děláte při hubnutí i vy. Vyhněte se jim!

  • 7 chyb, které děláte při hubnutí i vy. Vyhněte se jim!
    13. října  2019 
     06:00

    Že jste se právě postavila v prádle před zrcadlo a zhrozila jste se? Dejte se do hubnutí, ale pozor! Vyhněte se při něm nejčastějším chybámKteré to jsou? Známe to všechny: někdy zkrátka hubnutí nejde podle našich představ. A vlastně tak nějak jedeme v kruhu, shazujeme a přibíráme a shazujeme. S menšími či většími úspěchy.

    Teď je ale zrovna čas to zase otočit na váze dolů – a bez chyb! Podzim přeje připraveným, tak pojďte do toho!

  • Zakazujete si toho moc

    Autor: istock.com

    Nebudu pít! Přestanu jíst čokoládu! Nechci se přejídat! Budu třikrát týdně cvičit! Tak přesně tyhle výkřiky do tmy jsme zažily každá a většinou jsme přísahy velmi brzy porušily. Hledejte příjemnější cestu, jak trvale zeštíhlet a mít lepší kondici i zdravější tělo.

    Přiznejte si, že i to nabírání bylo nenápadné a pozvolné, takže i hubnutí nemůže být rychlé. (Tedy může, ale rozhodně ne to zdravé.) Raději prostě hlídejte, co a kdy jíte. Mrkněte se třeba na mydiet.cz nebo kaloricketabulky.cz, tam všude si můžete spočítat zdarma, jaký je váš denní příjem, a pokud chcete zhubnout, měla byste se pohybovat kolem 5500 kJ na den. Pokud sportujete či děláte fyzickou práci, příjem je vyšší.

  • Tlačíte na pilu

    Autor: istock.com

    Proč se zbytečně stresovat tím, že by bylo dobré zhubnout o dvacet kilo? Ano, bylo by fajn je nemít. Ale… Bude úplně stačit, když jako první cíl budou třeba kila tři… Za měsíc. Takový úkol se snáz plní.

    Klíčem k tomu, aby vám nezmizela motivace a abyste vydržela hubnout i nadále, je nemít na sebe příliš vysoké nároky,“ uvádí expertka na výživu Lada Nosková. Jasně že bychom všechny chtěly mít kila navíc hned dole. Nebuďte ale na sebe proto přísná a úvodní hubnutí berte jako hru a zábavu, ne tvrdý bič na sebe.

  • Nejste trpělivá

    Autor: iStock.com

    Tohle asi nebudete chtít slyšet, ale hubnout znamená změnit svůj životní styl. Není to jen o tom, že si na pár týdnů místo smaženého řízku dáte večer grilovaný steak nebo dušené kuřecí, protože jakmile se vrátíte zpátky k tomu, jak jste jedla doposud, máte kila zpět.

    A také buďte připravená na to, že všechno chce čas. A ten svému tělu dopřejte. Aby mohlo zareagovat na váš nový životní styl a vylepšený jídelníček. Věřte, že v pozdějším věku si budete gratulovat, že jste se pohybu a snaze mít tělo zdravé věnovala.

  • Bojíte se vlastního selhání

    Autor: istock.com

    Že jste si včera večer dala trochu víc vína, než jste plánovala? Něco dobrého k tomu, a nakonec ještě i sladké? A dnes vás nejen bolí hlava, ale i tíží svědomí? No a – jste přece jen člověk! A i když jste naskočila do hubnoucího režimu, nemusíte se při prvním zakolísání hned vzdávat.

    A že to není poprvé? Tak věřte, že ani naposledy. Nejsme stroje. „Navíc vám prozradím velmi důležitou věc, kterou je potřeba mít při hubnutí na paměti. Klíčem k tomu, aby vám nezmizela motivace a abyste vydržela hubnout déle než dva týdny, je harmonie. Musíte být hlavně v pohodě a nestresovat se tím, že jste udělala chybu,“ povzbuzuje koučka životního stylu Eva Tomešová. A jak doplňují psychologové, neberte občasné zaváhání nebo pokles motivace jako signál toho, že jste selhala. Vraťte se další den ke svému plánu a jeďte dál.

  • Jedete ve stereotypu

    Autor: istock.com

    Že jíte dokola pořád to samé? Zkuste si hrát s jídlem – dělejte si ho barevné, zkoušejte nové recepty, sledujte Instagram lidí, kteří zdravě vaří, zajděte do restaurací či bister, kde mají, co jste ještě nejedla. Měňte potraviny, způsob úpravy… A držte se známého rčení, že štěstí přeje připraveným. Pořád mějte po ruce svačinky a v hlavě tipy na zdravá jídla ve vašem okolí. Mějte vymyšlené, co budete mít i v dalších dnech k jídlu. Plánujte to už při nakupování.

  • Nenecháte si pomoct

    Autor: istock.com

    Někdy to člověk potřebuje – vzít za ruku. Hlavně ze začátku se podpora, hlavně ta psychická, hodí. Vyhnete se dalším chybám, budete mít pocit, že v tom je někdo s vámi. Oslovte nutričního terapeuta, který kontroluje a reviduje váš jídelníček a doporučuje vám, co dělat. Najděte si toho svého. Můžete s ním fungovat i přes internet, Skype, lepší je pochopitelně chodit za ním na návštěvu. Pochválí, povzbudí, nasměruje, jak dál. I s tímhle je hubnutí vážně snazší.

  • Myslíte si, že to půjde bez cvičení

    Autor: istock.com

    Půjde, ale až zhubnete, nebudete vypadat nic moc. Na rovinu: povislé paže, na nohou celulitida… Vlijí vám první sluneční paprsky radost do těla? Tak chyťte tu vlnu nadšení a alou ven, dokud je venku ještě krásně.

    Nasaďte si kecky na nohy a pojďte zkusit jít si zaklusat. Nebo si vezměte hůlky a vydejte se na procházku. Tělo pohyb potřebuje. Snažíme se mu vyhnout, ale opravdu tím tělu škodíme. Najděte si nějaký pohyb, který vám bude dobíjet baterky. Třeba badminton nebo lekce tance, plavání či kurz jógy.

    Jen pravidelnost ovšem přináší výsledky! A těch může být spousta! Vysvobození z napětí a stresu, zpevněné tělo, lepší pleť, větší chuť na sex…

  • 5 výživových tipů od Lady Noskové

    Autor: profimedia.cz

    Majitelka nutriční poradny Diet Plan a autorka knihy Štěstí na talíři Lada Nosková radí:

    1. Ke každému jídlu si dávejte nejméně půl talíře zeleniny, tu snězte jako první. 
    2. Chuť na sladké zahánějte ovocem. Nejlepší je to bobulovité, má nejméně ovocného cukru. Jsou to například maliny, borůvky, jahody. 
    3. Čekankový sirup. Ten přidávejte třeba do jogurtu. Je to super šidítko za cukr, navíc plné vlákniny. 
    4. Při začátcích hubnutí se měřte v centimetrech, nestoupejte na hmotnostní váhu. 
    5. Vsaďte hodně na bílé ryby. Je to dietní maso s nízkým obsahem tuků, můžete jich sníst až 250 g za den.

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji