5 zdravých snídaní, které vás na podzim zahřejí a ukojí chutě na sladké

  • 5 zdravých snídaní, které vás na podzim zahřejí a ukojí chutě na sladké
    14. září  2020 
     06:00

    S příchodem podzimu se postupně mění i skladba vašeho jídelníčku. Nová sezona nabízí jiné druhy ovoce i zeleniny a tělo si žádá spíše jídla, která zahřejí. Saláty tak nahrazují husté polévky a na scénu přicházejí i oblíbené vločky, ze kterých zvládnete vykouzlit spoustu chutných jídel. Inspirujte se v přípravě teplých sladkých snídaní a zažeňte chutě na sladké hned po ránu.

    Využijte sezonních čerstvých surovin a zakomponujte je do svého stravování v co největší míře. Váš jídelníček tak bude celoročně pestrý a hned tak vás neomrzí. 

  • Podzimní ovesná kaše s horkou hruškou

    Autor: iStock.com

    Kaši si můžete připravit z ovesných, ale i rýžových, pohankových nebo jáhlových vloček. Na podzim v ní nesmějí chybět mletá skořice, nejlépe vlašské oříšky a jablko nebo hruška. 

    Ještě než se pustíte do přípravy samotné kaše, nakrájejte si hrušku na malé kousky a na lžičce kokosového oleje ji na pánvi začněte pozvolna opékat.

    Kaši vařte v podílu 1:2, tj. jeden podíl vloček a dva podíly tekutiny. Pro dosažení nižší kalorické hodnoty smíchejte mléko s vodou. Vločky nejdříve krátce opečte, a jakmile se rozvoní, vlijte do hrnce tekutinu. Jakmile začne směs probublávat, ztlumte ohřev na nejnižší stupeň a za stálého míchání vařte kaši do zhoustnutí. K oslazení použijte med nebo javorový sirup.

    Jakmile bude kaše hotová, servírujte ji spolu s opečenou hruškou, vlašskými ořechy a lžičkou medu. 

    Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete skvělé tipy na zdravé svačiny na cestu, které budou vaši rodinu bavit, rozhovor s Ondřejem Brzobohatým nebo speciální přílohu: Levná kuchařka! Blesk pro ženy koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

     

    titulka Blesk pro ženy
    Autor: red

  • Overnight oats s brusinkami

    Autor: istock.com

    Chcete ráno ušetřit čas? Připravte si výbornou snídani už den předem! Overnight oats se staly ve světě velkým hitem. Kouzlo nadýchané kaše, která je chutná i zastudena, se skrývá v přidání lžíce chia semínek. 

    Do podzimní kaše můžete schovat i sušené ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo moruše. Smíchejte vločky s lžící chia semínek, hrstí sušeného ovoce a posekaných oříšků a špetkou skořice a směs přesypte do uzavíratelné nádoby. Následně přidejte vodu spolu s mlékem tak, aby byly vločky zcela ponořené, a lžičku medu nebo sirupu. Nádobu otočte několikrát dnem vzhůru, aby se suroviny promísily, a nechte uležet přes noc v lednici. 

    Ráno můžete kaši ohřát v hrnci nebo mikrovlnné troubě nebo servírovat zastudena. Pro křupavost přidejte lžíci granoly, popř. hrst borůvek.

  • Dýňové lívance s javorovým sirupem

    Autor: iStock.com

    Lívance jsou ideální víkendová snídaně, kterou potěšíte celou rodinu, a jelikož na podzim nesmí ve vašem jídelníčku chybět dýně, nebojte se ji přidat i do lívanců. Dodá jim barvu, chuť i spoustu vitaminů.

    Na 2 až 3 porce budete potřebovat:

    • 1 šálek celozrnné mouky
    • 1 lžičku kypřicího prášku
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • špetku himálajské soli
    • špetku muškátového oříšku
    • 1 šálek polotučného mléka
    • 3 lžíce dýňového pyré (tj. uvařená rozmixovaná dýně)
    • 2 lžíce javorového sirupu
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 2 lžíce ghí nebo kokosového oleje

    Nejprve smíchejte sypké suroviny, poté přidejte vejce, olej, mléko, sirup, vanilkový extrakt a nakonec dýňové pyré. Těsto na lívance by mělo mít hustou konzistenci.

    Lívance smažte na lžičce kokosového oleje a podávejte s javorovým sirupem, popř. bílým jogurtem.

  • Celozrnný french toast

    Autor: iStock.com

    Pokud jste dosud žili v domnění, že francouzské tousty nelze připravit bez toho, že byste "zhřešili", pak budete mile překvapeni!

    Pro přípravu fitness verze budete potřebovat celozrnný toustový chléb, vejce, mléko, perníkové koření, špetku himálajské soli, třtinový nebo kokosový cukr a kokosový olej. Vejce spolu s mlékem rozšlehejte a přidejte zbylé suroviny, až na olej, na kterém budete tousty smažit.

    Tousty namočte do tekuté směsi a nechte je pořádně nasáknout, poté je na trošce kokosového oleje pozvolna opečte z obou stran. Servírovat je můžete s nízkotučným tvarohem a ovocem nebo si je vychutnejte jen tak samotné. 

  • Pohanka nasladko s čerstvými jablky

    Autor: iStock.com

    Objevte kouzlo pohanky, která vám bude chutnat jak naslano, tak i nasladko. Uvařte si zásobu této oblíbené zdravé přílohy a budete ji moct využít i k přípravě nutričně bohaté snídaně.  

    Uvařenou pohanku stačí smíchat s trochou bílého jogurtu, skořicí, nasekanými oříšky a krátce ohřát. Poté už stačí přidat pouze čerstvé ovoce, jako jsou jablka, a snídaně je na stole! 

    Stejně můžete postupovat i s předem uvařenými jáhly, které skvěle doplňují sušené švestky, nebo s kuskusem. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji