Jdete poprvé do posilovny? Tohle stačí vědět, abyste se tam cítila jako doma

  • Jdete poprvé do posilovny? Tohle stačí vědět, abyste se tam cítila jako doma
    16. září  2019 
     06:00

    Přestože by vám mělo cvičení přinášet radost, představa, jak vcházíte poprvé sama do posilovny, ve vás může vyvolat nemalý stres. Spojení neznámého prostředí a minimálních zkušeností nenechá nikoho chladným. Jak ale takový strach překonat a zamilovat si posilovnu na první dobrou? Tyhle tipy vás dokonale připraví!

    Jak si vybrat tu správnou posilovnu, co si na cvičení obléct, jak se na něj konkrétně připravit a proč se nebát požádat o pomoc?

  • Vyberte si tu správnou posilovnu

    Autor: istock.com

    Chcete ve cvičení nastolit pravidelnost a tréninky si opravdu užívat? Pak byste se určitě měla v nové posilovně cítit příjemně. Přistupujte tak k jejímu výběru stejně zodpovědně, jako když si vybíráte bydlení. I přes veškerou vybavenost a lokalitu byste měla dát na vlastní pocit. Položte si proto otázku, zdali právě tam si umíte představit, že budete trávit několik hodin týdně. 

    Zatímco někdo preferuje velká fit centra s nejnovějším vybavením, jiný má rád tzv. "domácí atmosféru", kde se s lidmi, kteří tam chodí, brzy seznámí. Pokud ale preferujete spíše kardio cvičení a nemáte v plánu žádné větší posilování, pak si vybírejte spíše větší fitness zařízení, kde nebudete řešit obsazené stroje.

  • Oblečte se funkčně

    Autor: istock.com

    Pozornost byste měla věnovat i výběru svého oblečení na cvičení. Rozhodně není nezbytné utrácet tisíce za značkové kousky z té nejnovější kolekce, ale vybírejte své oblečení vkusně a hlavně prakticky. 

    Při první návštěvě na sebe nebudete chtít poutat veškerou pozornost, proto se vyhněte křiklavým barvám i vzorům a přehnaně krátkým střihům, které rády poutají pánskou pozornost. U legín si také dejte pozor na jejich průsvitnost. Vyzkoušejte si v nich proto dřepnout před zrcadlem a udělat i pár cviků, abyste zjistila, jestli se vám oblečení nevyhrnuje nebo není příliš těsné.

    Při cvičení byste se měla cítit příjemně a pohodlně. Dále zvolte vhodný funkční materiál, který saje pot. Bavlněné věci proto nejsou na cvičení příliš vhodné, nemuselo by vám být příjemné, že je na první pohled vidět, jak moc se potíte. 

  • Nechte si posilovnu včetně strojů ukázat

    Autor: istock.com

    Velký stres z vás spadne ve chvíli, kdy požádáte zaměstnance fit centra, aby vás posilovnou provedl. Ukáže vám, jak funguje jejich vstupní systém, kde jsou šatny, kardio část, posilovna a vysvětlí vám vše potřebné. 

    V případě, že nemáte se samotným cvičením žádnou zkušenost, investujte alespoň do jedné hodiny s trenérem. Ten vám ukáže, jaké stroje se v dané posilovně nachází a jak na nich cvičit. V jeho přítomnosti se nebudete cítit nejistá, naopak zjistíte, že má každý stroj i praktický nákres, díky kterému si pokyny trenéra snadno při další návštěvě připomenete.

  • Na svůj první trénink se připravte

    Autor: istock.com

    Příprava je klíčem úspěchu v mnoha směrech, a to i při cvičení. Jakmile vstoupíte do posilovny s nulovými znalostmi, pak vám opravdu nezbývá nic jiného než požádat o pomoc odborníka. Cvičit ale můžete velice snadno i s vlastní váhou.

    Sepište si do telefonu pár základních cviků, jako jsou dřep, výpad, vzpor, klik a další. Najděte si v posilovně volný sál nebo alespoň místo, kde si můžete zacvičit i bez strojů, a odcvičte si tzv. kruhový trénink. Bude vám stačit čtyři až pět cviků. Ty můžete opakovat stále dokola, dokud neodcvičíte alespoň dvacet minut.

    Poté se na dvacet až čtyřicet minut přemístěte na některý z kardio strojů, které jsou snadné k ovládání. Nesnažte se o velkou náročnost. Pokud se cvičením teprve začínáte, čtyřicetiminutový trénink vám bude pro začátek stačit. Začínejte se cviky s vlastní váhou a až časem zvyšujte náročnost přidáváním adekvátní zátěže.

  • Každý jednou začínal

    Autor: istock.com

    Ačkoli to zní jako sebevětší klišé, tak každý jednou musel nějak začít. Odhoďte stud, jednejte sebevědomě a nakráčejte do posilovny s úsměvem. Cvičení by vám mělo přinášet radost a uvolnit vás od každodenního stresu.

    Nebojte se ani toho, že byste se jakkoli ztrapnila. Tady si každý hledí svého, a pokud se budete držet našich rad, brzy budete v posilovně opravdu jako doma.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji