Na pohřbu matky ji ponížili, proto začala hubnout. Jak se jí podařilo shodit 40 kilo?

Paula si musela vyslechnut narážky na svoji obézní postavu v tu nejnevhodnější chvíli – na pohřbu své vlastní matky
Foto: profimedia.cz
7. září  2019 
 06:00

Sedmačtyřicetiletá Paula Denyer z Wellsu byla svými za svou nadváhu odsouzena v tu nejhorší možnou chvíli. V den pohřbu její matky se totiž místo zármutku musela vypořádávat s ostrými urážkami od svých příbuzných. Její obézní postava se nelíbila zejména její kmotře, která jí řekla: Umíš si představit, že kdybys shodila pár kilo, mohla bys vypadat stejně dobře jako tvoje dcera? 

Ačkoli Paulu ostrá poznámka ranila, splnila svůj účel, protože se opravdu rozhodla zhubnout. Na začátku vážila přes sto dvacet kilogramů a už po necelém roce dodržování hubnoucího plánu jí váha klesla o třetinu! S vysněnou velikostí čtyřiačtyřicet se tak dnes může pyšnit váhou šestaosmdesát kilo.

„Věděla jsem, že musím zhubnout, ale poznámka mé kmotry mě postrčila k rozhodnutí svůj životní styl opravdu změnit,“ vzpomíná Paula. Ještě před zahájením diety si ale sedla ke stolu se svým manželem Samem a čtyřmi dětmi a vše s nimi do detailu probrala. „Nemohla jsem to udělat bez pomoci své rodiny – musela jsem jim vysvětlit, proč nebudu jíst stejná jídla jako oni,“ tvrdí Paula. „Během hubnutí se mě neustále ptali, jak to jde, a nechávali mi poznámky kolem domu s gratulacemi,“ dodává.

A co za dietu stojí za tak úspěšnou proměnou? Paula zvolila Cambridge dietu 1:1, která je založena na nízkém příjmu sacharidů ve stravě. První kroky vedly ke zdravým ústupkům, jako je výměna cereálií za ovesnou kaši a sušenek za ovoce. Následně se Paula držela dietního plánu, který jí byl sestaven na míru a obsahoval i hotová nízkokalorická jídla, jako jsou polévky, koktejly, jogurty, tyčinky a další. 

Paula bývala v mládí velice společenská a ráda chodila ven s přáteli. Kvůli nadváze se ale uzavřela do sebe a se spoustu lidí se přestala vídat. To se ale po zhubnutí změnilo! Pokles váhy tak neměl vliv jen na její vzhled, ale i její chování a vystupování. „Ocitla jsem se v začarovaném kruhu neustálého přejídání, kterým jsem zaháněla pocit méněcennosti a nízkého sebevědomí. Vyhýbala jsem se společenským příležitostem, a když už jsem někam šla, zakrývala jsem se o velikost většími šaty,“ říká Paula. 

Jakmile Paula zhubla, začala zase s chutí přijímat pozvání na rodinné oslavy a konečně si mohla na plno užít i letní prázdniny. S každým kilem dole jí o něco stouplo sebevědomí. „Jakmile jsem se někde objevila v nových menších šatech, lidé si toho všimli, a to mě v hubnutí ještě více pobídlo,“ tvrdí Paula. „Můj úsměv se vrátil a od té doby nezmizel.“

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji