7 důvodů, proč jste obézní: Není za tím lenost ani přejídání!

  • 7 důvodů, proč jste obézní: Není za tím lenost ani přejídání!
    26. července  2019 
     06:00

    Mnoho lidí se domnívá, že za jejich kyprou postavou stojí pouze špatné stravovací návyky a lenost. Ve skutečnosti ale mohou mít na vaši váhu vliv i další faktory, které nemůžete nijak ovlivnit. Vaši obezitu můžou mít na svědomí genetika, vaši rodiče, zdravotní stav, nebo dokonce prostředí, ve kterém žijete.

    "Už od malička jsem byla baculatá." Pokud je vám tahle věta povědomá, měli byste se seznámit se sedmi důvody, které mohou za váš boj s tloušťkou. 

  • Genetika a prenatální období

    Autor: istock.com

    Zdraví je důležité už ve chvíli, kdy se plod vyvíjí v těle matky. Její volba stravy a životního stylu tak značně ovlivňuje zdraví jejího dítěte, a to i později v jeho dospělosti. Studie ukazují, že u matek, které během těhotenství příliš nabírají, je větší pravděpodobnost, že jejich děti budou ve třech letech vážit více než jejich vrstevníci. 

    Pravděpodobnost vzniku nadváhy či obezity je také vyšší u dětí, které mají obézní rodiče a prarodiče. Přímý vliv však mají zejména geny, které po svých rodičích zdědíte. K nárůstu hmotnosti tak můžete být v porovnání s ostatními mnohem náchylnější.

    Přestože genetika a faktory raného života nejsou výhradně zodpovědné za obezitu, mohou značně přispívat k jejímu vzniku. Přibližně čtyřicet procent dětí s nadváhou bude během svého dospívání na váze přibírat a až osmdesát procent adolescentů s obezitou bude bojovat s kily navíc až do dospělosti. 

  • Narození a dětské návyky

    Autor: istock.com

    Z neznámého důvodu jsou děti narozené císařským řezem k obezitě mnohem náchylnější. Stejný problém může nastat i u dětí, které nebyly od narození kojeny mateřským mlékem. V obou případech se jedná o vytvoření odlišných střevních bakterií, které ovlivňují ukládání tuku.

    Je důležité si uvědomit, že ani jeden z případů není obvykle volbou matky nebo dítěte. Přesto jsou u dítěte spojovány s rizikem vzniku obezity. Za nejcennější prevenci se však zejména v raném věku považují strava a pohyb. Děti by si proto měly vypěstovat zdravé návyky prakticky od narození.

  • Léky a zdravotní stav

    Autor: istock.com

    Spoustu onemocnění lze léčit pouze farmaceutickými léčivy a přibývání na váze může být jedním z jejich vedlejších účinků. Patří sem léky na cukrovku, antidepresiva i antipsychotika, která mohou zesílit vaši chuť k jídlu, ovlivnit rychlost metabolismu a schopnost spalovat tuky. Navíc mnohá onemocnění, jako je hypotyreóza (tj. snížená funkce štítné žlázy), můžou i přes léčbu vést k přibírání. 

  • Mocný hormon hladu

    Autor: istock.com

    Nekontrolovatelné přejídání nemusí být pouze následkem obžerství nebo slabé vůle. Hlad je řízen velmi silnými hormony a chemickými látkami v mozku, které jsou zodpovědné za touhu a odměny.

    Tyto hormony u mnoha lidí s obezitou nefungují správně, což mění jejich stravovací chování a způsobuje jim silnou fyziologickou touhu jíst více. V mozku se nachází centrum odměn, které při jídle produkuje dopamin a další látky, díky kterým se cítíte uspokojeni. 

    To je jeden z důvodů, proč si lidé doslova užívají jídlo. Tento systém má však sloužit k tomu, abyste přijímali dostatek jídla, a získali tak veškerou potřebnou energii a živiny. U nezdravého jídla jsou tyto pocity zesíleny, proto většina lidí v rámci odměny sáhne nejčastěji po dortíku nebo například po smaženém jídle. 

  • Rezistence vůči leptinu

    Autor: istock.com

    Jeden z dalších mocných hormonů, které regulují chuť k jídlu a ovlivňují činnost metabolismu, je leptin. Ten je produkován tukovými buňkami a vysílá do části mozku signál, který říká, že je potřeba přestat jíst.

    Leptin reguluje počet kalorií, které sníte a spálíte, ale také množství tuku, které tělo ukládá. Čím více tuku je obsaženo v tukových buňkách, tím vyšší je produkce leptinu. Obézní lidé tak denně vyprodukují leptinu nejvíce. Zároveň vůči němu však mají rezistenci.

    Přestože tělo produkuje nadměrné množství leptinu, mozek ho nerozpozná a nevnímá. Nedostane tak leptinový signál a mylně se domnívá, že jste hladoví, přestože má uloženo více než dostatek tělesného tuku. To způsobí, že mozek změní fyziologii a chování, aby znovu získal tuk, o kterém si myslí, že chybí. Vy tak pociťujete hlad a tělo spálí méně kalorií, aby zabránilo hladovění. Pro mnoho lidí může být šance vyhrát boj s leptinem téměř nemožná. 

  • Nedostatek informací o zdravé stravě

    Autor: istock.com

    Moderní společnost je neustále konfrontována stovkami tisíc reklam, zdravotními a výživovými tvrzeními a nekonečným výběrem nezdravých potravin. Není proto snadné si správné informace vytřídit a následně se jimi řídit.

    Děti se však své stravovací návyky učí od rodičů a následně se jimi řídí až do dospělosti. Je proto velice důležité u dětí dbát na zdravou stravu, dostatečně je informovat a pomáhat jim se zdravým výběrem potravin. Snížíte tím v budoucnu riziko přibírání, které způsobuje kalorický nadbytek z nezdravých potravin. 

  • Environmentální faktory

    Autor: istock.com

    V některých oblastech není přístup ke zdravým potravinám snadný, a tak žít zdravě nemusí být vždy ve vašich silách. Příměstské a venkovské oblasti mívají v jídle omezený výběr a zdravé suroviny bývají několikanásobně dražší.

    Nedostatek obchodů, farmářských trhů a zdravých výživ má za následek špatný zdravotní stav obyvatel. Častá konzumace konzervovaných potravin, smažených a nutričně chudých jídel pak způsobuje mnohé zdravotní problémy, mezi které patří i obezita.

    K obezitě ale mohou vést také další faktory prostředí, včetně umělého světla z elektrických žárovek, počítačů, telefonů a televizorů. Přestože je souvislost umělého světla s obezitou vědecky prokázána – má přímý vliv na lidský cirkadiánní (biologický) rytmus – je nutné zmínit, že častěji za touto problematikou stojí nedostatek pohybu. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji