V dětství ji sexuálně zneužívali. Dnes shodila dvě třetiny své váhy a napsala o sobě knihu

Kvůli sexuálnímu zneužívání se uzavřela do sebe a své vzpomínky denně zajídala.
Foto: Profimedia.cz
24. července  2019 
 06:00

Čtyřiapadesátiletá Američanka Kelly Gunter byla od svých šesti do čtrnácti let sexuálně zneužívána rodinným příbuzným. Vzniklé trauma dlouhá léta řešila jídlem, a dopracovala se tak k váze sto sedmasedmdesát kilogramů. Naštěstí ale v sobě našla sílu bojovat. Podstoupila také zmenšení žaludku a začala hubnout. O svém zneužívání dnes mluví veřejně a svůj příběh vydala i v knižní podobě, aby pomohla všem, které potkal podobně krutý osud.

Kelly se cítila příliš zahanbena a ponížena, než aby se někomu se svým trápením svěřila. Své trauma z dětství v sobě držela i dlouhá léta poté, co její násilníci dávno zemřeli. Sladkosti jí kompenzovaly hrůzné pocity do chvíle, kdy její váha vystoupala ke sto sedmasedmdesáti kilogramům.

Až výlet do cirkusu v roce 2002 s jejím šestiletým synem ji donutil se zamyslet nad zdravotním stavem. Každý krok byl pro ni natolik namáhavý, že nemohla ani popadnout dech a musela co chvíli odpočívat. Došlo jí, že její váha ovlivňuje nejen její zdravotní stav, ale i život jejího syna. Ještě tentýž rok proto Kelly podstoupila operaci žaludku a následně dodržovala přísnou dietu na vysokém příjmu bílkovin a malém množství sacharidů. 

Vedle dodržování jídelníčku docházela na hodiny vodního aerobiku a plavání, a když zhubla na váhu pod sto kilogramů, začala dělat nejrůznější sporty, které už nebyly nebezpečné pro její klouby. Chtěla vyzkoušet všechno. "Byla jsem odhodlaná udělat cokoli na světě, abych zhubla," tvrdí Kelly, která dnes hrdě nosí velikost osmatřicet.

První měsíce při dietě si nedovolila podvádět a dodržovala svůj režim na sto procent. U nízkosacharidové stravy Kelly zůstala dodnes, ale dva dny v týdnu si už dopřává i sladké. Přestože Kelly za poslední roky podstoupila osm operací na odstranění přebytečné kůže včetně plastiky prsou, nedokázala se zbavit sebedestruktivních myšlenek a stále si nepřipadala dost hezká.

I když se kvalifikovala jako terapeut, na své problémy zůstala sama. Štíhlá Kelly vyměnila přejídání za nakupování a hraní v casinu. Po čase ztratila rodinu, přátele, peníze i domov. „Monstru z minulosti se daří ve tmě a můžeš ho porazit pouze tím, že ho vystavíš světlu. Přála bych si, abych to udělala před dvaceti lety," říká Kelly.

Její těžký životní příběh ji inspiroval k napsání knihy s názvem Jsi tak hezká v obličeji, ve které popisuje problémy s body image a obezitou. A proč Kelly zvolila takový název knihy? "Když jsem byla obézní, lidé mi říkali, že jsem hezká v obličeji. Přestože to podali jako kompliment, v podstatě tím řekli, že má postava vypadá hrozně," tvrdí Kelly, která chtěla všem ukázat, že je víc než jen hezká tvář. 

Jakmile se Kelly o svůj příběh podělila s okolím, zbavila se tíživých myšlenek a začala si sebe opět vážit. "O sexuálním zneužívání není snadné hovořit. Sama jsem ty vzpomínky v sobě desítky let dusila. Nedokázala jsem být ani v domě sama. Až po tom, co jsem šla s pravdou ven, jsem přestala žít ve strachu," říká Kelly.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji